Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Altın Topuma Altın Kural

 

Bebeğimi çok seviyorum. İyi bir insan olması için sadece sevgi yeterli mi?  Şu anda çok küçük ama çok hızlı büyüyor. Bir benim kucağımda, bir eşimin kucağında. Evimin neşesi altın topum. Koşup oynadığı günleri görmek için sabırsızlanıyorum. Seviyorum bu hallerini ama büyüsün de istiyorum. Hemen elini tutup dışarıya çıksam, okula başlasa, meslek edinse, çlışmaya başlasa... Evlense ve hatta bebeği olsa... 😊

Hayatta ne birdenbire oldu ki, benim hayallerim de olsun hemen? Benimki uzun bir yolun her bir köşe başını merak etmek sadece.

Aklımda daha çok soru var. Ne oldu da 1 yıl önce hiç tanımadığım bir insana bu kadar bağlandım, düşkünleştim? Öyle ya bu bebek henüz 1 yıldır benimle. Ne ara herkesten önce gelen bir varlığa dönüştü? Altın topum acaba nasıl biri olacak? Onu iyi yetiştirebilecek miyim?  İyi bir insan, çevresine faydalı, kimseye yük olmayan bir birey olacak mı? Bu noktada iyi bir yetiştirici olmak önemli. Arasında bir fark olmalı yetiştirmek ile büyütmenin öyle değil mi? 

Salondaki çiçekleri ihtiyaçları kadar suluyorum, doğrudan güneş görmeyen yere koyuyorum. Her bahar topraklarını değiştiriyorum. Nasıl da büyüdüler; bazısı ağaç oldu neredeyse. Bebeğim de besledikçe büyür ama benim derdim onu yetiştirmek. Hayata hazırlamak. Peki, bunu nasıl yapacağım? 

Bilmek isterdim iyi bir insan yetiştirirken yapılacakları. Şöyle bir araştırıp, sormaya kalksam uzun bir listem olur herhâlde. Yok, hayır böyle bir şeyi kullanamam. Çünkü telaşım çok ve zaman geçtikçe unuturum. Bir de zorlanıyorum, çaresiz anlarım oluyor. O zamanlarda ne yapacağım? Olmaz öyle. Sadece bir tane olsun bu konuda bildiğim, her daim aklımda olsun... Hani tek bir bilgi olsa her durumda kullanabileceğim. Bu mümkün mü? Bu işin altın kuralı var mı?

Aslında öyle bir gerçek var.

İnsanoğlu birçok konuda zaten yetişiyor. Olimpiyatlara hazırlanıyor mesela, üniversite sınavlarına hazırlanıyor, evlilik istiyorsa ona hazırlanıyor, meslek edinmek için bir işe giriyor. Çıraklığın tüm zorluklarına rağmen yola devam ediyor. 

Canm yavrum, hani sen de, emekliyordun daha yeni bir yerlere tutunup yürümeye çalışıyorsun. Zorlanıyorsun düşüyorsun hâlâ, canın yanıyor ama sonunda yürüyüp koşmak olacak yavrum, bu günler de geçecek. 

Bu hayat, bu sahne senin yavrum. Hadi yürü ve önüne çıkan engelleri sen kaldır. Mücadeleyi bırakma. İnsan emek verdiği şeye değer veriyor, başarıyor. Bunun farkında olabilmen çok kıymetli. Yaşına uygun olarak yapacaklarının farkında olman için ben yanındayım. Mesela şimdi yemeğini dökerek yiyorsun. Dökmeden yemen mümkün değil, bunun farkındayım ve benim de üzerime düşen sabretmek. Destek olurum fakat her zaman yemeğini yediren ben olamam. Her sahnende başrolde duramam. 

İnsan yetiştirmenin altın kuralı bu.

İnsan uğruna çabaladığı şeye değer veriyor. Çabala ki, hem emeğine, hem hayatına, yaşadıklarına değer veresin. Hayatın için gayretin olsun ki hayatının kıymetini bilen bir yetişkin olasın. 


 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****

Yorumlar

  1. Bedel gerçekten insanın şifası.. Bedellerinize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  2. İnsan başkasının hayatında başrol olmadığını bilmeli. Gerçekten altın bir kural bu. Ancak bunu bildiği zaman gerekli sabrı ve desteği sağlayabilir. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altın gibi değişmez yasalar tüm zamanlar da gerçek tek 💐

      Sil
  3. Sadece büyütenlerden değil, doğru yetiştirebilenlerden olmak ümidi ile.. Bu güzel yazı için teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
  4. Pratik ve uygulanabilir bir bilgi oldu benim için de çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  5. Büyüyünce bu evladım nasıl da efendi nasıl da güzel diye söylüyorum ama gerçekten yetiştirmek adına hayatında hangi rolum oldu düşündürüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ,çok düşüren bir yazı, emeklerinize sağlık

      Sil
  6. İnsan uğruna çabaladığı şeye değer veriyor..çok doğru elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Hayatın kıymetini bilen yetişkinler oluruz inşALLAH 💚

    YanıtlaSil
  8. İnsan yetiştirmek en zor zanaat. İğneyle kuyu kazmak gibi, ilmek ilmek işliyorsun. İçten ve samimi bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  9. En değerlilerimizi, değerlerimize uygun yetiştirmek amacımız, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. yetiştirmek ve büyütmenin birbirinden farklı olduğunu anladım. Yetiştirdiğini zannedip çocuğun hepten bozulduğuna şahit olduğum bir sürü öyküyle karşılaştım. Çünkü toplum olarak o kadar çok normale ve anormale göre tepkiler veriyoruz ki, hepten yetiştirdiğimizi zannettiğimiz çocuklarımız büyüyor. GERÇEKTEN YETİŞTİRENLERDEN OLABİLMEYİ ÇOK İSTERİM. Eğitimlerinizin her biri birbirinden faydalı, devam etmeyi çok isterim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel farkındalık, öğrenmede , ilimde devam ediyor olmak niyetiyle 💐

      Sil
  11. Şimdi "cennet anaların ayakları altındadır" sözünün çok büyük bir anlamı oldu. Büyütmek başka yetiştirmek bambaşka ...

    YanıtlaSil
  12. İnsanı yetiştirmek zor.. sabretmek zor..
    heleki bu kadar emek verip düşkünleştiği birine insanın dengede davranabilmesi yetiştirmek üzere gerçeğin yordamıyla yol gösterici olması çok kıymetli. İnşAllah evlatlarımızı gerçeğin yöntemiyle yetiştirebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, gerçeğin tek olduğu bilinciyle yeni nesillere faydalı olmak Nasip olsun 💐

      Sil
  13. Çok güzel bir yazı olmuş zevkle okudum. Sanırım bu bloga bağımlı oldum... teşekkürler düşündürücü ve güzel yazıların için...
    İbrahim t.

    YanıtlaSil
  14. Hayatin en onemli seyi dengeli ilişkiler kurabilmek,denge de tutabilmek..yaptiklarinin zittini da verebiliyor olmak..
    Kaleminize saglik:)

    YanıtlaSil
  15. "Hadi yürü ve önüne çıkan engelleri sen kaldır, mücadeleyi bırakma."
    Hayatta nasıl davranmamız gerektiğini anlatan az ve öz bir ifade. İnsan o engelleri kaldırırken güçleniyor hakikaten. Nereden çıktı şimdi bu demek yerine nasıl çözebiliriz diye sorabilmek...

    YanıtlaSil
  16. Yetiştirmek bu dünyadaki en zor şeylerden bir tanesi, ve de sana bağımlı henüz 0km bir şey yetiştirmek başlı başına çok büyük bir sorumluluk. Bir insanın bu yükün altından çok rahat kalkması ise işte bu altın kurallarla mümkün.

    YanıtlaSil
  17. Büyütmek mi yetiştirmek mi? Çocuğumuz veya sorumluluğumuzda olan bir çalışanımız.
    Ve insan emek harcadığı, uğrunda uykusuz kaldığı, sabır gösterdiği her ne varsa ona kıymet veriyor. Bu bir gerçek. Çocuğu olabildiği gibi işi, eşi, ailesi de olabiliyor. Dolayısıyla her ne ise o; doğru tepkiyi verebiliyor muyuz?

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel yazı, ellerinize sağlık. Çocuk yetiştirmek gerçekten zor.

    YanıtlaSil
  19. En zor sanat insan yetiştirmek ama sonuç iyi olduğunda tüm yorgunluğunu alıyor. Kaleminize sağlık 🌼

    YanıtlaSil
  20. Yıllarca yapması gerekenleri ben yaptım sonra neden böyle oldu diyip durdum, her şey çok açık...

    YanıtlaSil
  21. Her şeyin bir süreci var. Doğrusu insan oğlu çok acele ediyor ve böylelikle tad alçağı şeyin lezzetini kaçırabiliyor. Oysa bir kelebek zamanından önce, kozadan çıkarsa bu durum onun kanatlarını özgürce çarpmasına engeller. İnsan her anın kıymetini bilmeli. Allah Bedellerinizden razı olsun. Hatılattığınız için.

    YanıtlaSil
  22. Nasıl çocuk yetiştirilir, çok fazla kitaba karşı tek bir bilinç açıcı cümle; ''kendi gücüne göre ne yapabilirse bırak o minik yapsın'' aldım bu tavsiyeyi ömrüme...

    YanıtlaSil
  23. Çocuk yetiştirmek içinde bir çok krizi barındırıyor çocuğun yapabilecekleri var onları o yapsa belki anne biraz rahat eder daha az duygusal olur haklısınız...🌸

    YanıtlaSil
  24. Çocuk yetiştirmek zor ama güzel. bu güzel yanlarını keşfedip keyifli büyütmenin yolları var. başında onun kendi bedellerini kendi hayatına uygun şekilde ödemesi. her işi kendisi yapmaya çalışan anne bir zaman sonra yetersizlik hissine kapılır. bunu yaşayıp psikolojisini bozmaması adına kendi ellerini kendi kendine yemek sonrası yıkayan bir birey yetiştirebilmek. hem ona faydası var hem yavrusuna. çok güzel bir yazı teşekkürler...

    YanıtlaSil
  25. Başlık merak uyandırıcı olmuş :) altın kural kendi yapıp edeceğini kendi yapsın sen karişmaa :))

    YanıtlaSil
  26. Çocuk büyütmek mi? çocuk yetiştirmek mi? ikisi arasındaki farkı ne güzel hatırlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  27. Çok güzel yazmışsınız, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  28. çocuk yetiştirmenin altın kıralı bedellerini elinden alma, hayatında sen başrol oynama, dominant olma, bu hayat onun

    YanıtlaSil
  29. Yazı o kadar kıymetli ki, öğreticiliği de cabası. Çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  30. Bir gün bebeğim olursa bunu yapacagım inşallah :)

    YanıtlaSil
  31. Herşeyin bir kuralı var çocuk yetiştirmenin de bir kuralı var. kendi sahnesinde yaşına göre yapacaklarını kendisinin yapması.

    YanıtlaSil
  32. Bir insanı hayata getirmek boyunu 1.80 cm yapmak önemli değil. Asıl mesele onu yetiştirip bir birey olabilmesini sağlamakta... emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  33. Evlatlar annelerinin kokusuyla huzur bulur ve saknler anneler ise onların akan göz yaşlarıyla hüzünlenir yetiştirebilmek o evladı hayırlı bir kul olması yönünde Rabbine kıymetli olan değerli olan

    YanıtlaSil
  34. İnsan yetiştirmekle büyütmek arasındaki fark çok güzel ifade edilmiş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  35. Annelik iç güdüsüyle ne yanlışlar yapabiliyor insan. O kadar emek var kıyamıyor tabi :) Hakkıyla evlatlarımızı yetiştirmek nasip olsun inşALLAH

    YanıtlaSil
  36. Tüm zamanlarda tüm insanların her yerde uygulayabileceği bir kural. Bedelini ödediğin konuya kıymet verirsin, marifetli olursun😉

    YanıtlaSil

Yorum Gönder