Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Sözlü Uyarı Kartı

 

Kaan 6. Sınıfa başlamıştı. Okul hayatı bugüne kadar hep ite kaka annesinin zorlamasıyla geçmişti. Ders çalışmayı pek sevmiyordu. Onu bir masanın başına oturtup ders çalıştırmak oldukça zordu. Annesinin “Ders çalış oğlum!”, “Ders çalış oğlum!!”, “Ders çalış oğlum!!!" sesleri artık Kaan için pek anlam ifade etmiyordu.  

6. sınıfa geçtiğinde en sevdiği derslerden biri Türkçe olmuştu. Çünkü öğretmenini çok sevmişti. Türkçe dersi olduğunda içinde çok büyük bir motivasyon oluyordu. Bir gün yine büyük motivasyonla girdiği Türkçe dersinde öğretmeninden sözlü uyarı kartı aldı. 

Bu kartı Türkçe dersinde üçüncü kez almıştı. Bunu annesine söylemesi lazımdı. “Öğretmenim annemi aramadan ben söyleyeyim yoksa annem bana daha çok kızar.” diye düşündü. Ama bu sözlü uyarı kartına kendisi hiç üzülmüşe de benzemiyordu:)

Kaan okuldan eve geldiğinde annesine sözlü uyarı kartı aldığını söyledi. 

Annesi; "Sözlü uyarı kartı ne demek acaba?" diye düşünürken Kaan sözlü uyarı kartının ne olduğunu ve onu neden aldığını anlatmaya başladı. 

Meğerse Kaan’ın sözlü uyarı kartı alma sebebi öğretmenine ve arkadaşlarına zamansız espri yapmasıymış. Daha önce de 2 tane sözlü uyarı kartını da bu yüzden almış. 

Biliyordu ki Kaan konuşmayı seven bir çocuktu. Aynı zamanda da enerjisi çok yüksekti. Küçükken de bir durduğu yerde bir daha durmazdı. Annesi o dönemler Kaan’ın ayaklarının altına yapışkan sürüp yere sabitlemek isterdi.

Ama diğer kardeşi öyle miydi? Onu da evden dışarı çıkarabilene aşk olsun. Evde saatlerce boya kitaplarını boyar, çizgi film izlerdi. Şimdi de aynı böyleydi. Hiç değişmemişti. Odasına giriyor, derslerini günü gününe yapıyor, annesini pek zorlamıyordu. 

Ama annesi bu durumdan da pek memnun değildi. “Kaan’ın bir sürü arkadaşı var bu çocuğumun neden yok?” diye içten içe dertlenip duruyordu. 

İki çocuğumu da ben yetiştirdim. Birinin ayakları yere inmiyor, diğerininkiler yerden kalkmıyor. Düşündü… Düşündü… Düşündü…. 

Acaba yetiştirirken nerde hata yaptım dedi kendi kendine? 

Neyse sonra hemen toparlanıp Kaan’ın öğretmenini aradı. Detayları öğrenmek istedi. 

Kaan’ın öğretmeni 10 dakika süren konuşmada sözlü uyarı kartının çocuklara neden verildiğini anlattı. En son cümlesini bitirirken “Aynı futbolculara verilen sarı kart kırmızı kart gibi düşünebilirsiniz.” dedi. Telefonu kapatırken de “Kaan arkadaşlarıyla çok iyi geçinen ve arkadaşlarını seven bir çocuk ve bu kartlar onu zaten çok etkilemiyor o yine bildiğini yapıyor.” diye de ekledi. 

Kaan’ın annesi iç sesine engel olamadı: 

“Sözlü uyarı kartı alan bir çocuk acaba konuşmayı kesebilir miydi?"

“Eğer kesseydi neden 3 kart almıştı."

“Bir kart bir çocuğun olumlu davranış geliştirmesine nasıl etki edebilir ki?"

“Bu uygulama dişimiz ağrıdığında ağrı kesici alıp geçici bir şekilde ağrıyı kesmeye benzemez mi?"

“Bütün çocuklar aynı olamazdı ki…"

Diye pek çok düşünce geçti Kaan’ın annesinin aklından.

Bizler çoğu zaman gerçeğe göre değil kendi yöntemlerimize göre insanlarla iletişim kurarız ve onları ikna edeceğimizi düşünürüz. 

Oysa gerçekte iletişim nedir? 

Neden bazı insanlar konuşmayı sever, bazıları çok daha az konuşur

Neden bazı insanlar daha enerjikken bazıları daha sakindir?

Neden herkes aynı şeyden motive olmaz?

Herkes aynı olaya aynı tepkiyi vermez. 

Kimi eylem insanıdır, kimi fikir insanıdır.

Kimi riskleri görür, kimi fırsatları…

Ve detayda pek çok farklılık vardır. İnsan ancak bu farklılıkları bilirse iletişimde güçlük yaşadığı yerlerde nedenleri deşifre edebilir. Daha olumlu bir iletişim kurabilir. Çatışmaları daha iyi yönetebilir ve ilişkilerini çok daha kaliteli bir boyuta taşıyabilir. 

 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****

Yorumlar

  1. Kartla -sahte çözümlerle değil, gerçeğin yöntemiyle tanıyabilmek.. emeğinize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  2. Eğitmek adına yaptığımız işe yaramayan ne çok şey var. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle

      Sil
    2. Evettt;(

      Sil
    3. Eğitim de, hedefe doğru giderken ,amaç mı, arzular mı bunun farkında olabilmek niyetiyle...

      Sil
  3. Her çocuk bir olur mu hiç, hepsini aynı yapmaya çalışıyoruz. Olacak iş değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatı algılama ve aktarmalari farklı

      Sil
  4. Hepimizin sıkça karşılaştığı öykülerden biri 😊 elinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Okullarda yaşanan problemlerden bir tanesi. Hem eğitimci hem aile hemde ebeveynlerin zorlandığı bir konu eline sağlık sade ve net bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her eğitimcinin bilmesi gereken bilgiler

      Sil
  6. Hep yaşadığımız, neden ben dediğimiz durumların özeti aslında. Çok faydalı bir paylaşım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. İnsanı tanımak adına çok güzel bir bakış açısı oluşturmuş.

    YanıtlaSil
  8. Farklılıkları anlayamadığımızda çocuklarda ya da ilişki içinde olduğumuz insanlarda bir gariplik var diye yorumluyoruz. Ama farklılıkları anladığımızda, farklılık olabileceğini düşünmeye başladığımızda daha da rahatlıyoruz. O zaman uzay boşluğunda debelenmek yerine problemin kaynağına, gerçek kaynağa inmeye başlayabiliyoruz.
    Teşekkürler, çok güzel bir yazıydı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garipliklerin farklılıklara dönüşmesi 🤌😊

      Sil
  9. Farklı bedenler, farkli dünyalar, sayısız düşünceler ve hisler ; her bir detay ayni olsaydı bu dünyada ne anlami kalırdı insan olmanın? Asıl önemli olan kendimiz gibi olmanin yani sira bu farkliliklari bilinçli bir şekilde birleştirip olumlu birliktelikler yaşamak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hepimizin de yaradılıştan verilen özellikleri farklı, bize bu farkı fark etmek düşüyor.

      Sil
  10. Detayda ki farklılıkları öğrenmeden olmuyor gerçekten insanı tanımadan hareket edince hep hayal kırıklığı çok güzel eğitimler Allah ilminizi arttırsın.

    YanıtlaSil
  11. Kaan'ın yani çocuğumun gözünden kendime bakabildim ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Çocuk yetiştirmek insanın en zorlandığı konu sanırım. İnsan çoğu zaman kendini çaresiz hissediyor hakikaten ve sahte çözümlere sarılabiliyor. Farklılıklarını bildiğimizde daha tahammülü oluyor ve ilişkilerini daha iyi yönetiyor. Elinize sağlık çok güzeldi.

    YanıtlaSil
  13. Kimi insan düşünür fikir üretir planlar, kimi icraatçıdır.Bu ikisini de yapan Çok az insanda bulunan özelliktir. İşte bu kişiler lider kişiliklerdir. Ellerine sağlık selametle kalın

    YanıtlaSil
  14. Gerçekten insan yöntem bilmeyince herkese aynı davranabiliyor,oysa öyle farklıyız ki birbirimizden, kardeş bile olsak huylarımız farklı.İnsanı tanımak çok konforlu, teşekkürler Deneyimsel Tasarım Öğretisi...Kim Kimdir eğitimi ile bize bu farkındalığı kazandırdı iz.👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet insanları tanımayla, başlayıp kendimizi de fark etmeğe dönüşen bir eğitim içindeyiz 💐

      Sil
  15. “Kıssadan hisse”bir öğretmen olarak verilen mesajı aldım … sevgiler🌸🌸

    YanıtlaSil
  16. İnsan farklılıkların bu hayatta var olduğunu bilmeyince ilişkilerde insan yetiştirmekte anlaşabilmekte hayal oluyor. Deneyimsel öğreti eğitimlerinden kim kimdir eğitimi ile kardeşlerim ile aramdaki farkı anladıktan sonra ve neden farklı algılıyoruz farklı davranıyoruz anladıktan sonra hayatım inanılmaz kolaylaştı ve çok şükür hızla toparladık. Artık herşey çok daha keyifli :)

    YanıtlaSil
  17. İnsanoğlu farklılıkları kabullenmekte neden bu kadar zorlanır ki?🤔
    Hep aynı yemeği nasıl kabul etmiyorsak :)
    Farklı insanları da hayatımızda kabullenmek gerekir 🥰
    Keyifli bir yazı olmuş, Elinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabul etmeye başladıkça, çözüm üretmeye geçmişimiz de kolaylaşıyor aslında 💐

      Sil
  18. İnsan karşıdaki arkadaşı, çalışanı, patronu, çocuğu, eşi ve hatta kendisini gerçek anlamıyla tanımadan nasıl iletişim kurabilir? problemlerine çözüm bulabilir?

    Kim kimdir ve iletişimde ustalık eğitimleri sayesinde öncelikle kendimizi, sonra çevremizdekileri tanıdık. ve çatışmanın, problemlerin kaynağının kişiler değil farklılıklarımızdan kaynaklı olduğunu gördük. Nasıl gerçek iletişim kurulur, ihtiyaç gören olunur, öğrenmek işimizi kolaylaştırıyor.

    Aslında Hayatın kullanım kılavuzu var ve farkında değilmişim. kullanmadan önce okumak büyük konfor, bence siz de okumalısınız😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatın kullanım kılavuzu olsa Deneyimsel öğreti eğitimleri gitmek diyorum

      Sil
  19. Birbirimizden farklı olduğumuzu bilip bir de kabul ettiğimizde o zaman çözüm de beraberinde geliyor. Birbirimizi daha iyi anlamaya başlıyoruz.

    YanıtlaSil
  20. Aynı karında aynı anda dünyaya gelen ikiz kardeş bile bambaşka huyda oluyor gerçekten.. hatta acaba bizi karıştırdılar mı diyordum kardeşime :)) Kim Kimdir eğitiminden sonra farkındalığım arttı.
    Farkı farket, kabul et, rahatla :)

    YanıtlaSil
  21. Belki de yönetmekte zorlandığımız konuların başında çocuklarda davranış değişikliği nasıl oluşturulur gelir. İnsan doğru olanı bilmeyince tekrar tekrar aynı hataları yapar ve gittikçe daha da umudunu yitirmeye başlar. Oysa her insanın bir öğrenme stili var. Verdiğimiz duygusal tepkilerin ötesinde bir algısı ve aktarması var. nasıl olduğunu bilmeden yönetemeyiz. bu yüzden insanı gerçekten tanımak en temel mesele.

    YanıtlaSil
  22. Bazen çocukları yetiştirirken hata yapıyoruz. Hiç olmadığı birine dönüşmesini bekliyoruz. Adaletli olamıyoruz. İnşallah daha dikkatli olucagim teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
  23. Çok güzel bir yazı olmuş eline emeğine sağlık çok beğendim

    YanıtlaSil
  24. İletişimdeki farklılıkları ve farkındalığın anlaşılması insan ilişkilerinin okur yazarlığı için güzel bir anektod

    YanıtlaSil
  25. Çok doğru, insanlar farkli özelliklere sahip tek tip yaptırım ile başarılı sonuç beklemek yanıltır.
    Once insanı tanımak ve özelliklerini bilmek gerekiyor. İşte tam da burada Kim Kimdir? Devreye giriyor :) teşekkürler yazınız için.

    YanıtlaSil
  26. İnsanı tanımak önemli. Kime nasil davranacağını biliyorsun o zaman

    YanıtlaSil
  27. Her çocuk ceza ile motive olmaz bazıları ödülle motive olur

    YanıtlaSil
  28. Hayatta bazıları neden çok konuşur cevap hayatı öyle algılayıp öyle aktarıyor ;)

    YanıtlaSil
  29. Hayatta bazıları neden çok konuşur cevap hayatı öyle algılayıp öyle aktarıyor ;)

    YanıtlaSil
  30. iletişime dair güzel ifade edilmiş bir yazı,elinize sağlık

    YanıtlaSil
  31. Kaan aynı benim kızım Kaan'ın annesini çok iyi anlıyorum. Allah kolaylık versin

    YanıtlaSil
  32. İnsanın hayatının kanayan yarası çocuklara nasıl yön verebileceğimizi bilmememiz. Çok şükür ki her şeyin çözümü var

    YanıtlaSil
  33. çocuğu, insanı tanımak ne önemli değil mi

    YanıtlaSil
  34. çocuk işitselse sen buna konuşma dediğinde ne kadar başarılı olursun, ya da görselse uslu uslu oyur dediğinde seni ne kadar dinler? O yüzden insanı tanımak? o yüzden kim kimdir?

    YanıtlaSil
  35. ahh Kaancığım sen bensin yaa :) İnsanları tanımak öyle çok önemli ki...

    YanıtlaSil
  36. Bunlar aynı benim büyük ve küçük oğlum gibi ...
    Egitmenlerin de iletişim eğitimi almaları ne kadar önemli insan çocuğu olunca daha iyi anlıyor.

    YanıtlaSil
  37. Çocukların birbirinden farklı olduğunu kabul etseydik hayat daha kolay olurdu

    YanıtlaSil
  38. Konuşmak isteyeni susturmak istemek…
    Çok keyifliydi, teşekkürler…

    YanıtlaSil
  39. Farklığı öğrenebilene farklılığı yönetebilecek beceriler verilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu da ilimle irdeleyen insanlara nasip oluyor....

      Sil

Yorum Gönder