Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Hayatıma Gül Gibi Açar Mısın?

Balkonundaki çiçeklerine hayran gözlerle bakarken kahvesini yudumluyordu.  Ne de güzeller diye düşündü. Renk renk, desen desen… Çiçeklerde çeşitliliği severdi. Ne garip. Hepsinin farklı güzel özellikleri var. Yaprağı, kokusu, çiçek açışı... Kimi senede bir gün açıyor mest ediyor, ama sonra hep diken. Kiminin yaprağı çok güzel. Bunlar suyu da pek seviyor. Kimi nem istiyor ama fazla su verirsen çürüyor. Kimi gündüz ışıldıyor, gece kapanıyor. Peki ya mum çiçeği? inanıyorum açacaksın bekliyorum. Bu düzen içerisinde hiçbiri birbiriyle çatışmıyor. Rolünün hakkını vermeye çalışıyor.  Uygun şartlar, ışık, su, toprak ile kendi ellerinden geleni yapıyorlar.

Peki anlamadan her çiçeğe aynı davrandığımızda ne olur? diye düşündü.

Ya kurur ya çürürdü.

Ya insan?

Anlayınca ne olur? Anlamayınca ne olur?

“Ya bir dur, arkandan yetişen mi var, biraz yavaşla!” Bu çocuklar neden böyle farklı anlam veremiyorum.  Büyük uyumlu iken küçük hayırcıydı.

“Eşimle ne kadar da farklıyız; ben bu kadar hareketliyken o bir o kadar sakin. Dünya yıkılsa umurunda değil. Biraz ona benzemek isterdim”

Kimi insan bana çok yakınken kimisi çok uzak!

Bazen kime nasıl davranmam gerektiğini bilemiyorum? 

Ayşe düşüncelere dalmışken arkadaşı Ayla’yla karşılaştı. Ortak arkadaşları Fatma’dan konuşuyordu.

- Ya bu Fatma ne iyi insan. 

- Sence iyi insan nasıl olur?

- Çok tatlı Fatma, bıcır bıcır konuşur. Enerjisi çok yüksek! Kendime çok yakın buluyorum onu. Ama bazen Fatma’yı görmek bile istemiyorum. Bir işim düştü mü,  hemen yan çiziyor. Ama Songül var ya üst kattaki,  o da çok itici geliyor. Ne bileyim sevemedim onu, çok soğuk geliyor. 

Ayşe düşündü. Bir insanın tatlı tatlı konuşması iyi olması demek miydi? Ailesi sakin sessiz insanların iyi olduğunu söylerlerdi. Ama böyle olup kötü davranışlar sergileyen insanlar da vardı. Gerçekte iyinin anlamını düşündü.

Peki ‘iyi’ gerçekte ne demek?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi ‘bir bilgi gerçekse tutarlıdır’ der. Kişiye, zamana, mekana göre değişmez. İyinin sana göresi bana göresi yoktur. Kavramların gerçek manalarını bildiğimizde yanılmayız.

İyi insan, iyi eş, iyi ebeveyn, iyi komşu, iyi patron, iyi arkadaş… Ancak o zaman anlaşılabiliyor. Ve o zaman adaletli davranabiliyoruz. 

İnsan kendine benzeyenle ilişki kurmak ister. Ama hayat bizim karşımıza farklı farklı insanları çıkarır. Bu kişi bazen bir çocuk olur, bazen bir eş bazen de bir arkadaş. Burada önemli olan farklılıklarımızdaki zenginliği görebilmektir; insanı gerçekçi tanıyabilmek. İnsanları anlayamadığımızda kişiye, zamana, mekana göre değişen zanlarımız olabiliyor. Bazı kimselerden kaçabiliyor, onları görmezden gelebiliyor, hatta rehberimizden bile silebiliyoruz. Ama hayat karşımıza benzer insanları farklı senaryolarda çıkarıyor.

Farklılıklarımızı gerçek ölçüleriyle anladığımızda ne oluyor peki?

İnsan bu şekilde,  davranışlarının altında yatan nedenleri anlayabilir. Kendinin ve çevresindekilerin güçlü ve zayıf olduğu yönleri anlayabilir. ‘Ondan ne öğrenebilirim?’ sorusunun cevabını alabilir. Ya da, ‘hayat bu insanı karşıma çıkardı; doğru tepki ne olurdu?’nun….

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; Hayatta tesadüf diye bir şey yoktur. Farlılıklar insanın şifasıdır.

Hayatındaki insanlar sana gıcıklık olsun diye hayatında değiller.

İnsanları tanıdığımızda tıpkı çiçekler gibi hepsinin aynı miktarda su, toprak ve ışık istemediğini anlayabiliriz. Bir evliliği sürdürürken, bir çocuğu yetiştirirken yöntemine uygun davranabiliriz. Her zaman, her yerde ve herkese uygulayabiliriz. 

İşte o zaman insanlar hayatımızda gül gibi açar.


 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****

 
 
 
 

Yorumlar

  1. Farklılıkların faydama olduğunu bilmek daha fazla insanla görüşebilir yaptı beni de. Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  2. Insanları tanımak hayatımıza büyük bir konfor getirirken biz de "neden" sorusunun cevabını bildiğimizde artık anlam veremediğimiz davranışlar anlam kazanmaya başlıyor. Böylece stres yapmamış oluyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve biz de peki bunu nasıl çözebiliriz demeye başlarsak, her şey daha kolaylaşır değil mi 💐

      Sil
  3. Hayatımızdaki her insan farkli tıpkı iki çiçeğe aynı davranamayacagimiz gibi hayatımızdaki her insana da aynı şekilde davranamayiz İyi olan insaba kötü davranarak onu hayatımızdan uzaklaştırıp kaybedebilir veya kötü olan insana iyi davranarak bize nankörlük yapmasına fırsat verebiliriz Mesela derdi olan iki insan vardır birine nasihat etmek iyi gelebilirken diğerini kötü edebilir her çiçeğe ayni davranamayacagimiz gibi her insana da aynı davranamayiz kime ne ne kadar iyi gelecekse onu yapmalıyız

    YanıtlaSil
  4. Farkı fark eden bir adım önde oluyor 💐kaleminize sağlık bizde bu farkındalığı uyandırdınız❤️

    YanıtlaSil
  5. Diriliş bitkisinin uzun süre kuru kalabiliyor ve baktığında hiç hayat belirtisi yoktur. ta ki çöle yağmur yağdığında rüzgar tarafından yuvarlanıp bir su birikintisine denk gelirse çok kısa bir sürede canlanması beni baya etkilemişti.Nedense sanki hayatımla özdeşleştiriyorum. Yağmur yağdı bakalım suya yetişecekmiyim..Bu gecenin hürmetine Rabbim iyi etsin ve nasip buyursun..yazı için Allah razı olsun ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Farklılıklar zenginliğimiz. Çok güzel bir yazı. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. İnsanın kendini ve çevresini tanıması ne büyük konfor. Gerçek tek ama insan bilemiyor yaşarken...Bazen koca bir ömür geçiyor. Gerçeğin ölçüleri için teşekkürler Deneyimsel Tasarım Ogretisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçek tek tüm zamanlar da ve durumlarda değişmiyor 💐

      Sil
  8. “Farklılıklar insanın şifasıdır.” Bu cümleyi anlayabilsek neler olur neler… Ellerinize sağlık…

    YanıtlaSil
  9. Çok doğru gerçekten..emeğinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  10. Farkı fark eden hayata bir sıfır önde başlar. Farklılıkların neyden kaynaklandığını bildiğimiz zaman hayat çok daha konforlu oluyor.

    YanıtlaSil
  11. Farkı fark ettiğimiz zaman hayata bir sıfır önde başlarız. Farklılıklarımızın beyden kaynaklandığını bildiğimiz zaman çok hayatta çok daha konforlu oluruz

    YanıtlaSil
  12. Farklılıklarımız zenginliğimizdir. Herkes aynı olsa nasıl bir dünya olurdu bir düşünsenize? Ne kadar sıradan gelirdi. Tek tip çiçek, tek tip hayvan, tek tip insan.
    İnsan kendine benzeyene yaklaşmaya meyilli. Birlikte keyif alacağı insanlarla olmasında bir sıkıntı yok. Ama hep aynı olduğunda bir süre sonra insan ondan da sıkılacak. Bizi ileriye götüren birşeyler olmalı, harekete geçmemizi sağlayan, öğrenmemizi sağlayan.

    YanıtlaSil
  13. Rabbim farklılıklarımızı anlayabilmeyi nasip etsin. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklılıklara sifamiz olarak bakabilmek nasip olsun

      Sil
  14. İnsanları daha kolay anlayabilmek farklılıkları farketmek güzel
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Kaleminize sağlık❤️Farklılıklar insanın şifasıdır; görmek ve öğrenmek isteyen insan için. İnsAllah, her insanın Egosu bunu birgün kabul eder. Şükür insanın yaradilisindaki zenginliğe 🤲

    YanıtlaSil
  16. Şükür yaradilisimizdaki zenginliğe 🤲 ❤️
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  17. gıcık olduğumuz insanlar bizden farklı olanlar :) hoşumuza gidenlerse bize benzeyenler :) bu bilgi bile bir çok şeyi açığa çıkartıyor… fakat geliştirici olan ve bizi yükselten bizden farklı olanlar… Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  18. İnsanların hayatımda bana acı vermesinin sebebini kendim oluşturduğumu bilmek ne acı...

    YanıtlaSil
  19. Çevremdeki insanların hepsi kendime benzemiş olsa hayat hiç de güzel olmaz. Farklılıklar zenginliğimizdir :)

    YanıtlaSil
  20. Hayat bu insanı karşıma çıkardıysa doğru tepki ne olurdu? 

    YanıtlaSil
  21. Hayatta herkesin farklı olması zenginlik

    YanıtlaSil
  22. İyi ki farklıyız iyi ki çok zengin bir hayatımız var.

    YanıtlaSil
  23. hayatımızda gül gibi açan açtıran insanlara denk gelmek umuuduyla

    YanıtlaSil
  24. her insan bizi yetiştirmek için çıkar karşımıza

    YanıtlaSil
  25. Çiçeklerdeki çeşitlilik nasıl güzel ve hoşumuza gidiyorsa insanlardaki çeşitlilik ve farklılığı da kabul etmeli ve sevebilmeliyiz demek ki :)

    YanıtlaSil
  26. Nasıl da keyifli bir yazı. Farklı olanın kıymeti. Hepsi aslında çiçek. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  27. Aldığım Kim Kimdir? Eğitimi aklıma geldi. Farklılıkları bilmek konfor katıyor insana. Bunları anlamak çok keyifli. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ayn bahçe deki farklı çiçekler gibiyiz her birimizin farklı bir anlamı var 💐

      Sil
  28. Çok keyifli bir yazıydı… kaleminize sağlık 🌷

    YanıtlaSil
  29. Çok konforlu değil mi gerçekten? İnsanların neyi neden yaptığını biliyor ve yönetebiliyor olmak...

    YanıtlaSil
  30. her şeyin bir anlamı vardır bu hayatta, dünyada bu kadar her şey farklı olması

    YanıtlaSil

Yorum Gönder