Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Değiştirme, Değişirsin!

Sabahın ilk ışıkları karlar üzerinde parlıyordu. Gece uğul uğul esen poyraz sabaha karşı dinmişti. Balkondan kafasını çıkarıp soğuk mu diye bakmasıyla kapıyı kapaması bir olmuştu.

-      “Güneş de çıksa hava buz gibi...”

-      “Erken çıkmak lazım yollar kapanmış olabilir. Kar kış demeyip işin başında olmalıyız.”

Karısıyla konuşurken bir yandan da hazırlanıyordu Recep Bey. Kahvaltıdan sonra birkaç işlem daha yapıp evden çıkacaklardı. Eşi hazırlanıp kapıya çıkmış Recep Bey’i bekliyordu. Kapıya kadar gelip hızlıca tekrar içeri girdi. Mutfakta ocağı kontrol etti, fırının düğmelerine baktı, kapalı mı diye. İçeri odaya gidip ütünün fişine baktı tekrar, çekilmiş mi diye.

-      “Hadi ama yine geç kalıyoruz. Her sabah aynı şey, tekrar tekrar bakıyorsun, dışarı çıkamıyoruz bir türlü!”

Eşi söylenirken ayakkabılarını hızlıca giyindi Recep Bey. Bir an anısı canlandı gözünde... 

Aynı cümleleri babasına kendisi söyler, eleştirir, kızardı. Annesi küçükken vefat etmiş, bütün işleri babası yapmak zorunda kalmıştı. Babası işe giderken kardeşiyle onu her sabah okula bırakırdı. Fakat evden çıkmadan ocağı, fırını, ütüyü tekrar tekrar kontrol ederdi. 

-      “Baba ya her gün geç çıkıyoruz evden ne takıntılı adamsın.”

-      “Biz çıkınca evde kimse kalmıyor ki, tedbirimi almak zorundayım.”

Araba kullanırken dalmış, geçmişini düşünüyordu, iç geçirdi. “Vay be, babama ne çok kızardım. Şimdi benim de ondan aşağı kalır yanım yok...”

Bu nasıl olabilir? İnsan birinin bir davranışından rahatsız olup eleştiriyor, değiştirmeye çalışıyordu. Sonra bir bakmış ki aynı davranış kendisinde de var. Hayatın böyle bir kuralı mı vardı yoksa? 

Annesinin evinin dağınıklığından, temiz olmamasından dert yanan genç kızın evlenince kendisinin de aynı annesi gibi olması... 

Kayınvalidesini eleştiren ve ona kızan gelinin, kendi oğlu evlendiğinde gelinine tıpkı kayınvalidesi gibi davranması... 

Eşinin düşüncelerinin yanlış olduğunu söyleyip eleştiren, değiştirmeye çalışan hanımın bir süre sonra eşi gibi düşünüyor olması... 

İnsan rahatsız olduğu davranışı bir süre sonra kendisi neden yapar? Karşı taraf yaptığında çok rahatsız olur, onlar suçludur ve değişmeleri gerekir halbuki. Değişmesi gereken karşı tarafken neden kendisi değişir? Hayatın böyle bir kural mı var? 

Bu hayatta hepimizin özellikleri farklı farklıdır. Farkında olalım ya da olmayalım birbirimize zıt hallere girebiliriz. Temiz ya da kirli, çalışkan ya da tembel, hızlı ya da yavaş, panik ya da rahat, soğukkanlı ya da sıcakkanlı… İnsan kendisine benzeyen kişilerle yakın olma eğilimindedir. Kendisi gibi düşünmeyen, davranmayanları da değiştirmek ister. Kendisi gibi olsun ister. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Değişim zıddına hükmeder.” 

İnsan çevresindekileri değiştirmeye çalıştıkça aynı davranışları kendisi de yapmaya başlar. Hiç kimse bir başkasını değiştiremez, insan yalnızca kendisini değiştirebilir. 

Başkalarının davranışlarını, tepkilerini doğru okuduğumuzda yol alabiliriz.

İnsanlara bakıp beğendiğimiz ya da beğenmediğimiz davranış bende de var mı diyebildiğimizde... 

Ne öğrenebilirim, hangi eksik yönümü geliştirebilirim diyebildiğimizde... 

Neden bu insan benim öykümde yer aldı diyebildiğimizde... 

Değişim başlar, ama nasıl bir değişim? Önemli olan sağlıklı düşünüp doğru seçimler yapabilmektir. O insan ne yapıyor; doğru mu, yanlış mı? Yanlış yapıyorsa o yanlışı yapmamak ve ondan ders çıkarıyor olmak; doğru yapıyorsa onu modellemek. 

Yaptığı yanlışa, ben olsam ondan daha kötü bir tepki verebilirdim, belki buna benzer şeyler yaşayacağım, deyip öyküsünü anlamaya çalışmaktır. Yani doğru tepki neyse onu verebilmektir.

Kocası çok düzenli olan bir kadının kendi dağınıklığını fark edip değişmeye çalışması, onun sayesinde düzenli bir insana dönüştüm, diyebilmesi.

Kayınvalidesi epey titiz olup yorulan yeni gelinin, acaba benim değişip gelişmem için yaşadığım bir uyarı mı diyebilmesi.

Öğretmeni çok disiplinli ve sıkı olan öğrencinin, beni birazcık yoruyor ama ondan öğreneceğim çok şey var, bu benim lehime diyebilmesi.

Yani insanın zorlandığı anlarda doğru soruyu sorup, cevabı aramaya başlaması, doğru cevaba doğru yol aldığı anlamına gelir. 

İnsan başka birini değiştiremez ama kendi davranışlarını değiştirebilir. Hayatındaki insanların neden kendi öyküsünde olduğunu idrak ettiğinde sağlıklı ve dengeli ilişkiler kurabilir. Böylece ilişkilerinde marifet sahibi olabilir. Değişime yön vererek insanın gelişmesi yani dönüşmesi kendi içine dönmesiyle mümkündür.

                                                                               *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****

Yorumlar

  1. Tam 12’den örnekler vermişsiniz tebrik ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende eşimden hareket etmeyi, hemen işe başlamayı öğrendim nasılda faydalı oldu

      Sil
  2. İnsanoğlu aynı yanılgıya düşebiliyor. Ben annem gibi babam gibi olmayacağım deyip aynı şeyleri yapabiliyor. Değişime kendinden başlamayı kabul etmek kadar zor bir şey yok. Başkalarını değiştirmeği isteriz hep. Ve sonunda da değiştirmek istediğimize benzeriz. Değişim insanın kendinden başlar.

    YanıtlaSil
  3. Sen değişince dünya değişir..💫

    YanıtlaSil
  4. Cook güzel paylaşım. Faydalandik Allah razı olsun

    YanıtlaSil
  5. Ağzınıza sağlık, çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  6. Oysa insan hep karşındakinin duzelmesi bekler ne yazık ki değil mi

    YanıtlaSil
  7. Bu yazıda anladığım şey kimse kimseyi degiştiremez annemiz babamız çocuklarimiz kim olursa olsun biz Kendi eksiklerimizi görmediğimiz sürece onların üzerinde hiç bir etkimiz olmaz

    YanıtlaSil
  8. İnsan ancak kendini değiştirebilir ne kadar da doğru bir söz.

    YanıtlaSil
  9. "Değişim zıddına hükmeder" sözünü bilmediğimiz için hayatta ne çok insanları değiştirmek için uğraşmışız. Ne kadarını değiştirebildik acaba?
    Hiç...

    YanıtlaSil
  10. İnsanın baskasını degiştirme gibi bı Hakkı olmadığını sadece Allahın değiştire bildiğini unutup kendimiz değiştirmeye çalışırken bı bakmişız onun gibi olmuşuz aslında karşımızdakine bakarak kendi eksiğimiz göre bilmemizdir

    YanıtlaSil
  11. Bunu başıma çok sık geldiği için hep merak ederdim. Aynı cümleyi kurmayı dahi engelleyemiyordum... Demek ki işler böyle dönüyor.

    YanıtlaSil
  12. Annemde ve babamda kızdığım ne varsa kendimi onu yaparken buluyordum. Taaki bunun sebebini öğrenene kadar😊
    Değişim zıttına hükmeder. Değiştirmeye çalıştıkça değişen biz oluyoruz aslında.

    YanıtlaSil
  13. Soru varsa cevap da var, kendimize sorular sormak gelişime yön verebilmek çok kıymetli; doğru cevapları biriktirebilmek niyetiyle...

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel bir makale olmuş emeği geçen herkeze çok teşekkür ederim 🤲🏻🌺 Değişime kendimizden başladığımızda karşımdakini eleştirmeden neden yanımda diye sorgulamaya yani bendede olan davranışı görmeye başlayınca değişim başlıyor.. Yaşamımın daha kaliteli düzene girdiğini Dünüme göre daha mutlu daha huzurlu olduğumu deneyimleyen biri olarak herkeze tavsiye ederim bu eğitimleri sevgiler.. 🤗🌺

    YanıtlaSil
  15. Gerçekleri öğrendikçe insanın daha az konuşası, daha az eleştiresi geliyor.

    YanıtlaSil
  16. İnsan hep karşısındakini gördüğü için değiştirmeye çalışıyor kendini hiç görmüyor. Güzel bir yazı emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Süper bir makale severek okudum.. Farkındalık yaratma açısından da bayıldım..🤍

    YanıtlaSil
  18. 😁🙈çok tanıdık işler bunlar, herkes birbirine akıl verirken kendimize kullandığımız kadarına Şükürler olsun😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sanki birileri bizi bize anlatıyor gibi;)

      Sil
  19. İLİM ilim bilmektir İLİM kendin bilmektir...
    Farkında olduklarımızı uygulamak dileğiyle... Emeği geçen herkesten ALLAH razı olsun...

    YanıtlaSil
  20. Şikayet etmeyi seviyoruz… dönüp bi bakaak şikayetimiz hiç bi yere varmıyor milyon kere aynı şeyi söylemişiz dinleyen de kalmamış. Hep birileri değilsin istiyoruz ötekisi aklımıza gelmiyor :)

    YanıtlaSil
  21. “Sen değişirsen dünya değişir, önce kendim.” Emeklerinize sağlık çok faydalı bir makale olmuş, günümüzün yarası aslında hep başkasını suçlamak.

    YanıtlaSil
  22. Farkındalık uyandıran güzel bir yazı… Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  23. Çok ilginç ama bir o kadar da gerçek. İnsanın değiştireceği tek kişi keydiyken neden bu enerjisini başkasını değiştirmeye harcar ki?

    YanıtlaSil
  24. O kadar doğru ki, insan kendi değişmediği sürece ne yaparsa yapsın hep aynı sorunları yaşamaya devam ediyor. Ama kendi değişmeye başladığında bütün etrafıda ona göre değişmeye başlıyor.

    YanıtlaSil
  25. Elinize sağlık. Değişme dönüş ilkesi ile belkide, bizler atık bir pet şişe gibi bir kenar bekliyoruz hayatımız boyunca. Neden o öyle, neden bu böyle? Bir çöpçü gelsin bizi alsın geri dönüşüm tesisine götürsün, ben önce granül olayım sonrada doğru olan ne ise ona dönüşeyim ya tekrar bir pet şişe yada bir su şişesi kim bilir.

    YanıtlaSil
  26. Başkalarını değiştirmeye çalışmak yerine kendini geliştirmeye çalışmak, gelişime yön vermek ne kadar da kıymetli, insanlara da o gözle bakan kazanıyor. Başkalarının eksiği yerine kendi noksanlarımıza odaklanmak temennisiyle

    YanıtlaSil
  27. Ellerinize sağlık, değiştirme konusunda çok istekleri olan birisini hatirlatri

    YanıtlaSil
  28. İnsan kendini haklı görmeye meyilli olduğu için başkasını kendine uydurmakta görüyor çözümü. Ama değişen de kendisi oluyor.

    YanıtlaSil
  29. Ne algılarsan onu aktarıyorsun, kınadığımızla sınanmadan gitmiyoruz..ve bir süre sonra ister istemez o insana dönüyoruz.

    YanıtlaSil
  30. İnsan kendi hayatina odaklanmasa başkasının hayatıyla oyalanir. Zamanı tükenir elinde bişey olmadan biter gider....

    YanıtlaSil
  31. Hikayeyi okudukça kendi yaşadıklarım aklıma geldi, bazen gözlerim büyüdü bazen tebessüm ettim. Çok güzeldi. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  32. Ne zaman ki, “insanları değiştirmeyi bırak, kendin değiş,” dedim, Ondan sonra hayatımda değişimler başladı. Teşekkürler deneyimsel öğreti:) 🌺🥰

    YanıtlaSil
  33. Elinize sağlık. Hep yanlış kişiye odaklanıyoruz. Çok doğru

    YanıtlaSil
  34. Belki iyi niyetle başlıyordur "o da böyle düşünsün, yaşasın..." gibi ama sonu o iyi niyetle bitmeyebiliyor işte. çok doğru kendi değişimin için kendi içinde yolculuğu olmalı önce. elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  35. Sen değişirsen dünya değişir. İnsanın kendine bile sözü geçmezken nasıl da başkasını değiştirmek için uğraşıyor.

    YanıtlaSil
  36. ne de güzel değişim... bizde hedef doğrultusunda değişsek keşke. umarım bizlere de nasip olur. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedef doğrultusunda hareket eden olmak niyetiyle

      Sil
  37. Zaliha Arıcan31 Aralık 2023 23:24

    Cok guzel bir anlatim olmuş. Aslinda insanlarda gordugumuz eksilerin kendimizde de oldugunu, farkli zamanlarda, farkli kisilerle ayni durumlari yaşadigimizda bizim de ayni eksi gordugumuz davranişi sergiledigimizi anladikca o kisilere daha az kızıyor oldugumuzu farkedecegiz ve degişimimiz iste o zaman başlayacak. Tabi ki olumlu yönde bir degisim😊

    YanıtlaSil
  38. İnsanın sahnesini nasıl design ettiği ne güzel ifade edilmiş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçim verilmiş insana irdeleyen canlı olması gerekmez miydi?

      Sil

Yorum Gönder