Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Deneyim Şampiyonluk Getirir

 

Tarih: 26 Eylül 2021

Yer: Rusya Grand Prix

Formula 1’in en çok yarış kazanan ismi Luis Hamilton ile ilk yarışını kazanma mücadelesi veren Lando Norris’in nefes kesen mücadelesi son 5 tura kadar başa baş devam ediyordu. 

Takım yetkilileri havada yağmur bulutlarının çoğaldığını, hatta ufak ufak çiselemenin başladığını anons etmeye başlamışlardı. Bu durum yarışçılar için riskliydi. Çünkü yarışçıların kullandığı kuru zemin lastikleri sadece kuru zeminde üstün performans sağlama üzerine tasarlanmıştı. Yağmur yağdığında lastiklerin değişmesi gerekiyordu. 

Son turlara yaklaşırken, çiseleyen yağmur sebebiyle araçlar pist üzerinde gidemez duruma gelmişken, takımı Norris’i lastikleri değiştirmek için molaya çağırmıştı. Ancak Norris mola vermeden yarışı kuru zemin lastiklerinde kalarak bitirme kararı aldı. Birinciliğe çok yakındı ve sadece 5 tur kalmıştı. Kazanmak istiyordu. Yarışa devam etti ancak bir süre sonra zorlanmaya başladı. Aracını virajlarda tutamamaya başlamıştı. 

Aynı zaman diliminde, takımı Mercedes Hamilton’ı lastikleri değiştirmek üzere molaya çağırdı. Hamilton lastiklerini değiştirdi. Yağışlı havalarda araçların yola tutunmasını sağlayan ıslak zemin lastiklerini takıp tekrar piste döndüğünde yarışın son 3 turuydu ve Norris öndeydi. 

Ve son tura gelinmişti…

Yola daha iyi tutunan ve Formula 1 tarihindeki yüzüncü yarışını kazanmak için mücadele veren Hamilton; ilk zaferini kazanmak için mücadele eden genç Norris’i geçerek yarışı birinci olarak tamamladı.  

Norris ise lastiklerini değiştirmek için son turda garaja geldiğinde iş işten geçmişti. Birinciliği kovalayan genç pilot yarışı yedinci olarak tamamladı.

Hamilton ve Norris mücadelesinde “deneyim” galip gelmişti. 

Peki Deneyim nedir? Neden Önemlidir? 

Deneyim, yaşanılan olaylarda sebep-sonuç ilişkisi kurabilmek, bir ders çıkarmak demektir. 

İnsan yaşamını sürdürürken pek çok problemle karşılaşır. Problemlerini çözerken güçlenir ve öğrenir. 

İnsanın öğrenmesi ise iki şekilde olur: 

1.     Deneme-yanılma yoluyla

2.     Deneyim transferi ile

Deneme yanılma yoluyla öğrenme, insanın kendi kendine deneyerek ve hata yaparak öğrenmesidir. Bu yolla öğrenmenin gerçekleşmesi çok zaman alabilir ve yüksek maliyetli olabilir.

Deneyim transferi ise başka insanların hayatından veya insanın kendi geçmişte yaptıklarından ders çıkarmasıdır. En kıymetli öğrenme şeklidir çünkü maliyeti düşüktür, risk azdır ve zamandan kazandırır.

En basitinden, bilmediğimiz bir yere giderken navigasyona giriyoruz. Çocuğumuza bir okul bulabilmek için çevremize memnun oldukları okulları soruyoruz. Bir işe gireceksek daha önce o işyerinde çalışan tanıdıklarımıza nasıl bir yer olduğuyla ilgili sorular soruyoruz ve bunlara göre karar vermeye çalışıyoruz.

Sınırlı olan ömrümüzde, her şeyi deneye yanıla öğrenmemiz pek mümkün değil. Bilmediğimiz bir durumla karşılaştığımızda, zamandan kazanmak ve hata yapmamak için, deneyimli birilerini arayıp danışmamız, deneyim transferi yapmamız, daha emin adımlarla, daha az hata yaparak, hedeflerimize ulaşmamızı sağlar 

Peki acaba Lando Norris bu yaşadığından bir deneyim çıkarmış mıdır? 😊

“Lando Norris, Rusya Grand Prix'sinde yaptığı hatalardan ders çıkarmak için bu hafta McLaren simülatöründe iki gün geçirdiğini açıkladı.”  


 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****


Yorumlar

  1. Heyecanla okudum. Aklıma cahil cesareti ile usta cesareti farkı geldi. Usta kişi nerede risk alacağını da bilendir.

    YanıtlaSil
  2. Deneyim çok fazla yarış yapqrak değil aslında hatalardan ders çıkartarak olur. Örnek çok güzel olmuş , ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. "Deneyim" nedir onu dahi bilmiyordum. Biseyler yaşarız olur ve biter diye baktigim hayatimin öyle olmadığını anlattınız. Teşekkür ederim. Emeğinize sağlık💐

    YanıtlaSil
  4. İnsanın kaybetmeden öğrenebilir olması ne büyük konfor👏🏻

    YanıtlaSil
  5. Başarılı olmak için gerekenleri çok güzel özetlemiş. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. İşin fayda sağlayacak bilgisini bilmediğimiz zaman bir söz söylüyoruz ya da bir davranışımızı tekrar ediyoruz ve olanlar oluyor. Nankör bir evlat, sorumsuz ve ilgisiz bir eş ya da allak bullak olmuş bir iş hayatı... Eger sizden öğrendiğim bilgiler olmasaydı kim bilir şuan hangi istemediğim sonuçları yaşıyor olurdum. Her şey için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Elinize emeğinize sağlık Böyle şeyler öğrenmek Hem hayatı kolaylaştırıyor hem de keyif alınıyor👍

    YanıtlaSil
  8. Deneyimleri aktarmaya devam etmek gerekiyor. Yeni nesillerin büyükleri ile olan bağlarını kesmeye çalışılan bir dönem yaşıyoruz. Bu da gerçek bilginin nesiller arası taşınmasına engel oluyor. İş işten geçmeden deneyim çıkarmanın ne kadar önemli olduğunu anlatan bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık👏👏

    YanıtlaSil
  9. Elinize emeğinize sağlık bunları öğrenmek hem hayatı kolaylaştırıyor hem keyifli hale getiriyor

    YanıtlaSil
  10. Bir bilene sormak danışmak çok kıymetli yapacağım hamlelerim de her zaman ben bilirim demekle kazanamıyoruz Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. İnsan hayatında hata yapmak istemez,hata tekrarına düşmek istemez, ama farkında olmadan yine mi aynı sahne diyebiliyor. Ya da çok iyi sonuclar aldığı bir sürecin nedenlerini sorduğunda şanslıydım ya da bilmiyorum diyebiliyor. Ne yaptım, ne oldu; düşünebilmek, yol aldırır, geliştirir, kolaylaştırır...

    YanıtlaSil
  12. Hayatimizda her an ihtiyacimiz olan bilgiler icin teşekkür ederim 👍

    YanıtlaSil
  13. Deneyim transferinin ne kadar kıymetli olduğunu deneyip büyük hatalar yapan insanlar bilir. Hiç kimse hatalı tercih yapmak istemez. Doğru bir deneyim transferi ile hayatı daha az hata ile yaşamak mümkün. İyi ki mümkün 🙆

    YanıtlaSil
  14. Deneyim transferinin ne kadar kıymetli olduğunu deneyip büyük hatalar yapan insanlar bilir. Hiç kimse hatalı tercih yapmak istemez. Doğru bir deneyim transferi ile hayatı daha az hata ile yaşamak mümkün. İyi ki mümkün 🙆

    YanıtlaSil
  15. İnsanın günün sonunda durum değerlendirmesi yapması onu dününden 1 adım öteye götürüyormuş, yaşadım ve anladım. Çok teşekkür ederim 🙏

    YanıtlaSil
  16. Deneyim transferi hayatımızı daha konforlu yaşamamızı sağlıyor, çok güzel ve başarılı bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık…

    YanıtlaSil
  17. Deneyim transferi konfor...
    Yani binlerce kişinin yaptığını, zarar veriyorsa yapmıyorsun.
    Ama fayda veriyorsa yapıyorsun.
    Bundan kıymetli bir şey olabilir mi? Zamandan, paradan her türlü konfor sağlar.
    Çünkü insanın zamanı çok kıymetli ve onu Deneyim transferi ile çok kaliteli kullanır. Harika bir farkındalık olmuş. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  18. Deneyim yaşanmışlıklarımızdan çıkardığımız olumlu olumsuz derstir👏🏻👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  19. İnsanlar en büyük hatalarını deneme yanılma yöntemiyle yaparlar. Oysa Deneyim transferi hayatımızı kolaylaştırır. Problem tekrarı yapılan hatlardan ders çıkartmamak oluyor. Deneyim ve yaşanmışlığı karıştırıyoruz. Çok gezmiş yaşı 70 yaşına gelmiş çok şey bilir zannederiz. Ama insan 3 kez evlenebiliyor. 5 kez iş kurabiliyor. Önemli olan yaptığımız hatalardan kendimize ders çıkartabilmek.

    YanıtlaSil
  20. Deneyim transferi hedefimize ulaşmamızdaki en önemli anahtar
    Gerçekten büyük konfor 👌🏻

    YanıtlaSil
  21. İşte böyle... Sürece değil de sonuca odaklanırsak kayıp kaçınılmaz oluyor. Ellerinize sağlık🍁

    YanıtlaSil
  22. Risk almak, gerçek cesaret, tedbir, "bilen"in eminliği, hırs-azim gibi pek cok sey uzerinde düșündürdünüz, tesekkurler 👍

    Kendisinin ya da bașkasının deneyimini ogretmeni yapan kisi yavas gorunse de hizlidir, cekingen gorunse de cesurdur..

    YanıtlaSil
  23. Deneyim transferinin önemini hayatında uygulayamayan kişi ne kadar önemli olduğunu bilemez.oysa ne büyük konfor o yolu ilk defa gitmemek. Hayat bize bu konforu sunuyor ama çoğu zaman ders çıkarmayı aklımıza bile getirmiyoruz.ah nefsim...

    YanıtlaSil
  24. daha emin adımlarla.. daha az hata yapmak.. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  25. İnsan kendi doğrularından bu kadar eminken deneyim transferi yapmak gereksiz geliyor, ta ki yaptığı yanlışın içinden nasıl çıkacağını bilemeyene kadar. O yüzden henüz seçimi yapmadan deneyim transferi yapabiliyor olmak çok önemli.

    YanıtlaSil
  26. Deneyimin ne kadar önemli olduğunu anlatan tadı damakta bırakan çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  27. Kimseye danışmadan başının dikine gitmek marifet sanılsa da Malesef işin sonunda deneyimin ne kadar önemli olduğunu insan başarısızlıkla karşılaştığında anlıyor.

    YanıtlaSil
  28. Deneyimlenmiş billgiler büyük konfordur. Yolumuza ışık tutar yazanların emeğine sağlık çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  29. Yaşadıklarımızdan deneyim çıkarmak nasip olur hepimize inşallah, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Deneyim iyi yada kötü yaşamın ta kendisidir

    YanıtlaSil
  31. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  32. Kaleminize sağlık, hayatımızın her döneminde uygulayabilecegimiz bilgiler

    YanıtlaSil
  33. Dünyaca ünlü bir yarışmacı da olsan gerçekler hiç sekmez, her zaman deneyim kazanır.

    YanıtlaSil
  34. Bilenle bilmeyen, deneyim transferi yapanla yapmayan bir olmuyormuş. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  35. Ne kadar güzel ve anlamlı bir yazı olmuş,, kaleminize sağlık ..

    YanıtlaSil
  36. Bin bilsen de bir bilene sor.

    Ellerinize sağlık. Deneyimin insan hayatındaki önemini anlatan keyifli bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  37. Çocuğun elini sobaya değdirdiğinde yakması bir deneyim ama sobaya elini değdirip yakan birini görmesi öğrenmedir

    YanıtlaSil
  38. Her yaşadıklarımızın ardından deneyim çıkartabilsek ne kadar kolaylaşacak bir şeyleri anlamak ve uygulamak. Farkındalık oluşturduğunuz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  39. Daha önceki doğru diye yaptıklarımı şimdiki deneyimimle düşününce ne çok yanlışlar yapmışım!
    Teşekkürler güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  40. Daha önceki doğru diye yaptıklarımı şimdiki deneyimimle düşününce ne çok yanlışlar yapmışım!
    Teşekkürler güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  41. Kaleminize sağlık Deneyimin hayatımızda ne kadar kıymeti olduğunu anlatan çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  42. Ne kadar büyük bir konfor insanın kendi hatalarında değil de başkalarının yaşadıklarından ders çıkarabilmesi, deneyim transferini kendi hayatına geçirebilmesi.

    YanıtlaSil
  43. Örnek gerçekten çok güzel olmuş, hırsın nasıl duyguları aktiflestirdigine ve yanlış karalar vermemize sebep oluşuna da güzel bir örnek

    YanıtlaSil
  44. Heyecanla okuduğum akıcı bir yazıydı...deneyimin ne kadar kıymetli olduğunu hayatımızda çok yerde görebileceğimize işaret eden bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
  45. Büyük keyifle okudum. teşekkürler denemeden yanılmadan hayata devammm... :)

    YanıtlaSil
  46. Kaleminize kuvvet, samimi, tebessüm ettirirken düşündüren bir yazı.

    YanıtlaSil
  47. Deneyim çıkarmakla hayat kalitesi değişebilşyoe

    YanıtlaSil
  48. Deneyim çıkarmakla hayat kalitesi değişebilşyoe

    YanıtlaSil
  49. özellikle yeni başlangıçlarda en doğru yol aldıran şeymiş deneyim transferi. ne güzel demişler deneme yanılma! :) denenmişi var, al...

    YanıtlaSil
  50. çok güzel bir yazı olmuş, deneyim çıkarmanın insan hayatındaki önemini çok güzel anlatmış, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  51. Biz insanoğlu burnunun dikine gitmeyi pek severiz... herşeyi ben yaparım, ben bilirim, ben hallederim... tam olarak stilimiz. Akıl almak değil deneyim transferi kestirmeden gitmek ama istediğimiz sonuçları elde ederek... yazarın emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  52. Zamandan imkandan tasarruf sağlayan, konforlu bir süreç

    YanıtlaSil

Yorum Gönder