Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Şifam Nerede?

 

Sonbahar…

Rüzgârda uçuşan rengârenk yapraklara bakarak hüzünlendi. Evinin bahçesindeki çiçeklere bakarak iç geçirdi: ‘’Ayrılmak zor geliyor, çok alışmışım’’. 

Küçük oğlunu bu evde kucağına almıştı. Acı tatlı hatıraları gözünün önünden geçti. Yeni hayatında aynı imkânlara sahip olmayacağı düşüncesi canını acıtıyordu. Eşyaları kamyona yüklenmişti ve yola çıkmışlardı. Yaşlı gözlerle evine, komşularına ve yaşanmışlıklarına veda etti…

Sarp yokuşlu, dönemeçli dar yolları geçerek yeni evlerine vardılar. Yeni evine, bahçesine, eşyalarla tıka basa dolmuş kutulara göz gezdirdi; karamsar düşüncelere daldı… Mevcut imkânlarla yani imkânsızlıklarıyla nasıl baş edeceğini düşündü. Annesi her şeyin zamanla değişeceğini söylüyordu ama etrafında zaman geçse de değişmeyen öyküler vardı.

Gerçekten insanın şifası zamanda mı? Annesi, babası, kocasından yakınan Ayşe Teyze, eşinden boşanan Ali Dayı, insanların vefasızlığından yakınan Ali Amca… 

“Neye ihtiyacım var? Şifam nerede?”

Kendi kendine kutuları taşırken olayı kabullenip harekete geçmeye karar verdi. “Önceki evimin, mutfağımın ne kadar harika olduğunu düşünmek benim hayatımı kolaylaştırmıyor. Aksine durdukça daha da üzülüyorum.” diye düşündü.

“Umudumu kaybedersem geriye ne kalır ve bu benim lehime mi?

Şimdi elimde ne var?

Elimdekilerle hayatımı nasıl toparlarım?

Ne yapmalıyım?”...

Canı çok acısa da bunlara bilinç verdi...

Evini kendi boyamak zorunda kaldı. Öncesinde çocuklarıyla bu kadar keyifli zaman geçirmediğini fark etti. Bir aile olmuşlardı, her şeye herkes ortaktı; hüzne de mutluluğa da. İmkânsızlıklar nasıl bir imkâna dönüşmüştü. Çocukları okuldan gelince bahçede oyun oynayabiliyordu. Yıldızların ne kadar parlak olduğunu yeni keşfediyorlardı. Evinin bahçesindeki tandırda kendi ekmeğini yapmayı, komşularından bahçesini ekip dikmeyi öğrenmişti. Ekim zamanı, çapalama,  sulama sıklığı, ne zaman toplamalı... Toprakla uğraşmak iyi geliyordu. Sık sık da misafir ağırlar olmuştu. 

Daha tebessümlü, daha üretken bir insana dönüşmüştü. Verdiği huzur insanları ona yaklaştırıyordu. Önceleri misafir gelecek diye günler öncesinden hazırlıklar yapmaya başlardı. Misafir gelmeden kaygısı evi kaplardı. Şimdiyse hayattaki öncelikleri değişmişti. “Yeter ki güler yüzümüz, neşemiz olsun...” diye düşünüyordu. Misafirleri artmasına rağmen yorgunluğu azalıyordu. Öğrenebilen bir insana dönüşmüştü. 

Her gün yaptığı yürüyüşler hareketini artırmıştı. Bu eve taşındığında yalnızlaşacağını, mutsuz olacağını düşünmüştü ama hiç de düşündüğü gibi olmamıştı.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; ‘’İnsanın imkânları onun imkânsızlığının sebebidir."

“Meğer imkânsızlıklar benim şifammış” diye düşündü.

İnsan yanılır, yanıldığının da farkında olmaz. Ama nasıl bir yanılma…

Dününden daha mutlu, dününden daha huzurlu, daha güçlü bir insana dönüşmüştü. Hareketi, üretimi sayesinde hayatında eksilen imkânların yerini mutluluk ve huzur almıştı. “Hayatta boşluk yokmuş” diyerek gülümsedi.

  

 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****

Yorumlar

  1. İnsanın en büyük imkanı imkansızlık aslında okurken mutlu oldum 🌺

    YanıtlaSil
  2. Anlatılanları derinden hissettim. Ellerinize sağlık, yol gösterici ve faydalı bu yazı için teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yazıydı. Bazen bakış açımızın değişmesi ve gözümüzün önündeki nimetleri fark etmemizde yatıyor tüm güzellikler.

    YanıtlaSil
  4. Anda bakan yanılıyor insanın yaşadığı hiçbir şey sebepsiz değil doğru okuyabilenlerden olalım İnsaAllah

    YanıtlaSil
  5. Kendim yaşadım gibi hissettirdiniz. Çok teşekkürler emeginize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evvet gözümüzde canlandı okurken

      Sil
  6. “Meğer imkânsızlıklar benim şifammış” Çok tanıdık geldi :) Ellerinize sağlık güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  7. Ruhumuza şifa oldu çok şükür, yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Emeklerinize teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  9. İnsanın imkanları onun imkansızlığının sebebi olması çok ilginç.

    YanıtlaSil
  10. Mutluluğu, imkanları arttırmaya çalışmakta sanacak ve çok hatalar yapacaktık. Yolumuzu aydınlattınız, boşa çabalardan döndürdünüz. Emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  11. “Önceki evimin, mutfağımın ne kadar harika olduğunu düşünmek benim hayatımı kolaylaştırmıyor. Aksine durdukça daha da üzülüyorum.” Çok etkileyen bir yazı oldu... İnsanın zihnindeki kıyaslar onun yürümesine engel olabiliyor ve bu an'ı da öylece geçirdiğini fark edemeyebiliyor... İmkansızlıklarımızı şifamıza dönüştürebilenlerden oluruz umarım :) Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. İnsan sahip olduklarını arttırarak mutlu olacağını zannediyor, yanılıyor yanılmadan öğrenebilenlerden olmak dileğiyle

    YanıtlaSil
  13. Her insanın bir dönem hayatında yaşadığı bir tat bu, ne güzel de üstesinden gelinebilir olduğuna dair motive edici bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
  14. Üretimde olmanın insanı dünden daha iyi yaptığını anlatan çok güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. En büyük yanılgılarımızdan birisi de imkanlarımızı artırmaya çalışmak oluyor. Oysaki o imkanlar bizi imkansızlığa götürüyor. Yaşadığımız ne varsa aslında bizim lehimize. Yapamam alışamam zannedip gözünde büyür ama aslında problemi kabul edip yola koyulduğunda hiç de öyle düşündüğü gibi olmadığını anlıyor insan.

    YanıtlaSil
  16. Emeğinize sağlık çok güzel bir yazıydı.

    YanıtlaSil
  17. Hayatımızdaki imkansızlıklar aslında bizim hayrimiza gelisiyordur. Her imkanın bizi mutlu edeceğini düşünürüz o an ancak imkansızlığa götürdüğünü maalesef anlayamayız. O robot benim evimde olsa keşke daha güzel olurdu hersey, daha büyük bir evim olsa temizlikçim olsa uretimimizi kisitlayarak aslında kendimizi buyuk bir yanilginin icine surukledigimizi... harika bir yazıydı emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. İnsanın şifası o kadar yakın ki.. zorlaştıran insanın yine kendisi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insan kendini kandırma ustası...

      Sil
  19. ‘’İnsanın imkânları onun imkânsızlığının sebebidir." Samimi güzel bir yazı. Kaleminize kuvvet

    YanıtlaSil
  20. Dününden daha mutlu, dününden daha huzurlu, daha güçlü bir insana dönüşmek benim de hayalim. ana karakterle ortak hedefimiz var yol gösterici oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  21. Şifam nerede? İmkansızlıklar da

    YanıtlaSil
  22. Ne kadar az imkan o kadar çok marifet gerektiriyor.

    YanıtlaSil
  23. Keşke o eski günlerime dönebilsem şimdi daha çok iyi anladım bu yazıyı okuyunca şifam o küçücük evde o eski gunlerdeymis elinize yüreğinize kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  24. Ne ilginç bir gerçeklik değil mi? İnsan imkana sahip olsa tüm problemlerini çözebileceğini düşünür oysaki

    YanıtlaSil
  25. Ayşe Füsun Temelci1 Nisan 2024 17:45

    Eğer çevremizdeki insanlara bakınca. En imkanı olmayan kişinin ciddi başarılara imza attığını görürüz. Demek kişinin en imkanı olmayan hali onun daha dirayetli olmasına neden.. Onun içindir ki imkansızlık insanı beceri sahibi ve ümitvari yapar.. Her şey benim içindi aslında... Her imkansızlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmkana artık farklı bir bakış açısıyla bakacagiz♥️

      Sil

Yorum Gönder