Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Başlarken İyi, Sonra Ne Olduk?

Gurbet zordur, evet ama ilişkileri de sıkılaştırır.  Kim, memleketinde veya başka bir memlekettegurbet hikayesi yaşamışsa hemen hatırına orada yaşadığı sıcak ve samimi ilişkileri gelir.

“Ayşe Abla’nın o bana yaptığı ablalığı nasıl unuturum!”  

“Ne günlerdi; zorlandık, hasret kaldık ama çok da güzel insanlar tanıdık” gibi cümlelere şahit olmuşluğumuz vardır.

Hakan ile Eda’nın da meslekleri onları gurbette bir araya getirmişti. Daha yeni mezun olmuşlar ve çiçeği burnunda görevlerine evlerinden kilometrelerce uzaktaki şehirde başlayacaklardı. Birbirlerini tanımıyorlar belki ama yüreklerindeki heyecanı biri çok belli ediyor diğeri ise kendi iç dünyasında yaşıyordu. Peki insan nasıl tanınır ki?

“Acaba beni neler bekliyor? Yeni iş, yeni şehir, tanımadığım kültüre ait insanlar...”

Peki bir tek onlar mıydı? Kimi İzmir’den, kimi Balıkesir’den, kimi Sinop’tan farklı farklı illerden, farklı farklı insanlar aynı görevi yapmak üzere tek çatı altında buluşmuşlardı. 

Hakan ilk günden hemen birileri ile sohbete başlamıştı. Yeni çalışma arkadaşlarını tanımalıydı. Öyle ya işin önemi kadar çalışacağı kişiler de önemliydi.  

“Sen nereden birader?” 

”Nasıl geldin, uçakla mı, otobüsle mi?”

“Evet evet, bende uçakla geldim.”

Muhabbet mezun olduğu okul, oturduğu şehir, aile şeceresine kadar gelmişti.

Eda ise bir köşede oturmuş etrafı izlemekle yetiniyordu. Önce olanı biteni algılamalıydı, zihninde her şey henüz havadaydı sanki. İnsanları tanımak için Hakan kadar aceleci davranmıyordu. Zaten oldu olası anlamış da değildi. İnsan tanımadığı biri ile hemen ne konuşabilirdi ki? Acelesi neymiş biraz zaman geçsin. Daha yeni geldik. Ortamı, havayı bir koklayalım. Zamanla gereken kişiler ile iş gereği zaten muhatap olunacaktı, o yüzden aceleye gerek yoktu ki…

Zihnindeki baloncukları, etrafında hissettikleri kadarıyla dolduruyordu. Bir yandan da kendini konuşmaya kaptırmış olan Hakan’ı şaşkınlıkla izliyordu.

İnsan nerede olursa olsun, kendine benzemeyene karşı ön yargılı olabiliyor.

Ya “gıcık bulurlar”, ya “işim olmaz bununla” yada “aynı bizim kuzen”, “aynı babam” gibi birilerine benzetebilirler.

Eda da çok konuşan Hakan’ı  incelerken üniversiteden bir arkadaşına benzetti ve biran sürekli konuşan birinin onu ne kadar yorduğunu hatırladı. Neden? Çünkü Eda konuşmayı pek sevmiyordu.

Herkes görevlerine başlamış, lojmanlarına yerleşmiş, zaman ilerledikçe iş ve özel hayatlarındaki iletişimleri yavaş yavaş artmaya başlamıştı.

Hakan Eda’yı görüp beğenmiş ve onunla tanışmak için birilerini aracı etmek istiyordu. Eda da en yakınında olanların etkisi ile tanışmaya sıcak bakıyordu. Gurbette olmak, ailelerden ayrı olmak, sevgi ve ilgiye hasret kalmalarına da sebep olmuştu. Bu güzel duyguları birbirlerine verecek bir ortam hasreti de çekmiyor değillerdi.

Şehir bildiği şehir değil, alıştığı çarşı, hoş saatler geçirdiği kafe, eksiklerini giderdiği market… Bunların hiçbiri artık yeni yaşadığı yerde olmayınca “Bir şeylere sil-baştan başlamak bu olsa gerek!” diye düşündü Eda. Zordu ama bir yerden başlamak lazımdı.

Hakan ile şehri tanımaya karar verdi fakat bu kararı alabilmesi de uzun sürmüştü. Ancak Hakan onu pes ettirmişti. Israrı ve komiklikleri ile artık aralarında sıcak bir bağ kurulmuştu bile.

Konuşuyor, anlatıyor Eda’yı güldürüyordu. Birlikte güzel vakit geçiriyorlardı. Böylece görev yaptıkları şehirde üç yıl geçirmiş ve artık evlenme kararı almışlardı. Hazırlık, ailelerin tanışması, nişan, düğün derken gurbette beşinci yılları bitmişti.

Artık gurbet geride kalmış ve yaşamlarını alışık oldukları büyük şehirde sürdürüyorlardı.

Başlarda her şey çok güzeldi ama evlenip zaman ilerledikçe insan neden değişirdi ki? Hakanın sürekli bir şeyleri hatırlatması, konuşması, hatta söylenmeleri Eda’nın canını sıkıyordu. Hakan için de Eda’nın umursamazlığı, yavaşlığı ve sessizliği çekilmez olabiliyordu.

Başta her şey hoş gelirken şimdi neden hoş gelmiyordu?

Ne olmuştu?

Neydi buna sebep?

Hakan aynı Hakan…

Eda aynı Eda…

Peki değişen neydi?

İnsanın hayatıyla ilgili önemli kararlar alırken öncesinde bilmesi gereken şeyler vardı belki de…

Eşini gerçekten tanıyor muydu?

Peki ya kendisini!...

Sen kimsin?

Ben kimim?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki;

İnsanlar birbirlerinden farklıdır,

Öyleyse KİM KİMDİR?

 


 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****






Yorumlar

  1. Ellerinize sağlık.. gerçekten o çok sevdiğimiz insan nasıl anlayamadığımız bir insana dönüşüyor? Çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  2. İnsan evlenince değişir mi? Neden böyle oluyor? İşin aslı astarı ne eğitimde anlatılan deneyimlerle öğrenebilir. Evlenmeden önce mutlaka Kim Kimdir programına katılmalı... Ellerinize sağlık yazı için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. El yordamıyla değil, gerçeğin yöntemiyle insanı tanımak için kim kimdir? ;) elinize sağlık 🍀

    YanıtlaSil
  4. Eline emeğine sağlık çok güzel bir yazı olmuş bayıldım

    YanıtlaSil
  5. İlişkilerde insan ne kadar iyi birbirini tanıyor ki acaba? Sorusu geldi aklıma yazınızi okurken. Kim Kimdir? Eğitimi iyi almışım diyorum simdi:) teşekkürler Deneyimsel Öğreti.

    YanıtlaSil
  6. Yazarın kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Heşke herşey başladığı gibi devam etse.

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten ciddiye alınması ve alınmaması gereken problemleri ayırt edemeyince gereksiz kırgınlıklar, gönül yorgunlukları kalıyor geriye. İnsan insanı tanımazsa nasıl duygusal tepki vermesin ki?

    YanıtlaSil
  9. İnsanlar evlenene kadar sadece görünmek istedikleri şekilde görünmeye çalışıyorlar ve davranışlarına ona göre ayarlıyorlar fakat evlendikten sonra hiç yüzleri ortaya çıkıyor ve kendilerini saklamak zorunda kalmıyorlar bu durumda insan evlendiği kişi neden ya nefret ediyor ya da daha çok seviyor deneyimsel tasarım öğretisi kendimizi ve insanları tanımamız konusunda bize destek olmuyor yol gösteriyor

    YanıtlaSil
  10. Yeni çevreye girdiğimizde insanları tanımak sohbet etmek ve gözlem yapmak dengeyi kurabilmek hayatımızı şekillendiriyor.
    Emeği geçenlerin eline sağlık🌼

    YanıtlaSil
  11. ne güzelde insanları özetleyen bir yazı olmuş... Değişen neydi de biz bu kadar zorlanıyoruz? İyi ki almışım Kim Kimdir? Eğitimi'ni... Çokta faydasını gördüm bu yazı bana aldığım eğitimi hatırlattı. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Farklılıklarımızı anlamak, kabul etmek, tolerans edebilmek, hoşgörü ve muhabbetle ilişki daha uzun soluklu olabilir. Mevlana hz. sözlerinden bir örnek vermek gerekirse; "taşın kalbi yok ama onu bile yosun sarıyor"

    YanıtlaSil
  13. İyi ki bu eğitimi almışım.
    Abi ya hakikaten kim kimdir ya....
    İnsan insanın hem problemi hem şifası...

    YanıtlaSil
  14. Hayatta en önemli şey insanları tanımak tanıdığımız halde sorun yaşarken birde tanımadan neler oluyor
    Herkesin tek derdi bu insan niye böyle oldu cevabı varsa bu eğitimde güzel bişey

    YanıtlaSil
  15. Birşey değişmemişti aslında.. en baştan beri ben görmemiştim belki de?

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel bir yazı olmuş🍁İnsanın önce kendisini tanıması gerek. Neyi, neden sevdiğini bilecek ki karşı taraftan beklentisini de bilsin.

    YanıtlaSil
  17. Karşımızdaki kişiyi tanımak için onunla konuşmak ve bir şeyler paylaşmanın yeterli olmadığını anladım. teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  18. insanın birbirine tahammül edebilmesinin yolu onu tanımaktan geçiyor

    YanıtlaSil
  19. İnsanın hayatıyla ilgili önemli kararlar alırken öncesinde bilmesi gereken şeyler vardı...(bunu hepimiz düşünmeliyiz) teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. İnsan tanımanın neden önemli olduğunu daha iyi anlıyorum şimdi. Herkes Kim Kimdir? programı almalı oldukça gerekli. Teşekkürler Deneyimsel Öğreti

    YanıtlaSil
  21. Yazarın kalemine yüreğine sağlık çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  22. Emeklerinize sağlık
    👏🏻👍🏻🌸

    YanıtlaSil
  23. İnsanın birlikte bir hayatı paylaşacağı insanı tanıyabilmesi için vesile olan faydalı ve keyifli bir süreç, tavsiye edilir...

    YanıtlaSil
  24. Ayşe Füsun Temelci1 Nisan 2024 17:18

    Niye ben o ailenin bir parçasıyım? Peki niye en uyuz olduğum kardeş bende? İşte tam da burada vereceğin cevap önemli.. Niye benim tam zıttı.. Hayat tam da yanına Onu verdi ki öğrenesin, güçlenesin... Hayat çok da ikramlı oysa.. Hepsi ben için benim için..

    YanıtlaSil
  25. Kendini bilen RABBini bilir...

    YanıtlaSil
  26. Etrafımızdaki insanlar gerçekten ne kadar tanıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlarken çabucak elde etmek için olan aceleci , ve düşünmeden yapılan yakınlaşmalar sonra gerçeği fark edince, bir o kadar hızlı uzaklaşmalar başlıyor ne yazık ki...

      Sil
    2. Heves gibi gözüküyor böyle birden bire olsun isteniyor da, sonra neden uzaklaşıyoruz gerçekten kim kimdir eğitim bunun üzerine çok kıymetli bilgiler içeriyor...

      Sil

Yorum Gönder