Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Lastik Miyim Ben?

Bir pazar sabahı klasiği daha…

Annemle ablamın atışmasına uyandık. 

-“O odanı hemen topla! Yoksa hepsini camdan atacağım bir gün! Ve sen bomboş dolabınla karşılaşacaksın…”

-“Burası benim odam! Çıkar mısın lütfen? Ben böyle seviyorum; dağınığım, mutluyum, huzurluyum…”

Ahh anneler ve kızları! Aralarında ki savaş hiç bitmiyor… 28 yaşında evlilik çağında olan ablama annem hep şunu derdi; “Seni alan iki güne geri getirir!”

Annemin düzen takıntısı, her şeyi yapma arzusu ve evde terör estirmesi; ablamın rahatlığı, kendisini dağınıklığında düzenli zannetmesi ve öyle mutlu olması annemle ablamın en çok çarpıştığı durum oluyordu. 

Babamın televizyon kumandasıyla aşkı ve hiç müdahale etmemesi annemi ekstra çıldırtıyor ve sonrasında tabi ki de babama sarıyordu:

-“Bu kız senin yüzünden böyle oldu. Bir gün kızdın mı hiç! Sesin çıksın be adam sesin!!!” 

Babam elinde kumanda öylece anneme bakakalıyordu. Olay ne ara babama gelmişti ki? Ve her atışmanın sonunda ki klasik cümlelerde annemin ağzından dökülüyordu;

-“Bu kız hiç bana çekmemiş aynı halaları baksana! Hep sizin taraf. Bak oğluma aynı ben nasılda sessiz, sakin… Ömer, aynı benim abilerim, bizim tarafa çekmiş, aferin oğluma…”

Konu şimdi de bana gelmişti. Evin sakini de ben… Ben halimden memnundum aslında. Etliye, sütlüye karışmaz arada eğlenceli şeyler yapar bizimkileri güldürürdüm. Babam da annemin o hararetine rağmen nasıl sakin oğlanla kendisini aynı tutuyor diye hem düşünür hem de gülerdi.

Babam rahat bir insandı, annem ise tam tersi kaskatı. Ablamda dik kafalı bir karakterdi, kendince doğruları ve kuralları vardı ve onları yapardı. Annem ise kendi istediği olmayınca ya onu kendi yapar ya da zorla yaptırırdı.

Ablam bir keresinde anneme; “Seni pilatese götüreceğim sırf rahatla diye, oradan da masaja! Yoğursunlar seni de bir güzel rahatla!” demişti. Çok ilginç değil mi?

Bir keresinde yine annemin bir temizlik olayında ablama karışması ve kızması sonucunda; “Anne farkında mısın? Çok müdahale ediyorsun. Ben odamı çok güzel toplarım, merak etme sen biraz rahatla ve gevşe!” diyerek kolundan tuttu ve camın önüne götürdü.

-“Bak şu elektrik kablolarını görüyor musun? Kışın sertleşirler, kaskatı olurlar. Yazın ise gevşerler ve kendilerini salarlar… Hiç düşündün mü neden diye? Bak kablo bile doğa şartlarına uyumlanıyor. Ya da senin eşofmanını ben giysem sana olan bana da olur neden biliyor musun? İçinde ki lastik benim vücut şeklimi de alır. Yani bizi biraz salsan mı, biraz esnesen mi? Rahatlasan hepimize iyi gelecek be anneciğim…”

Annem durdu ve o kilit cümle ağzından döküldü: “Lastik miyim ben!”

Deneyimsel Tasarım öğretisi der ki; Katı olan, bir yere varamaz kırılır.

Ablamın o sözleri çok dikkatimi çekmişti hem uyumlanmaktan hem rahatlayıp esneyebilmekten söz ediyordu. Neydi ki bu esnemek?

"Ablacım esnemek ne demek?"

"Esnemek; aslında olaylar karşısında insanın faydası olduğu yerde uyumlanabilmesi demek canım."

Doğaya baktığımızda bize binlerce örneğini veriyor öyle değil mi?

Bukalemunun doğa şartlarında deri değiştirmesi onun esnediğinin ve uyumlandığının göstergesi. Bu sayede hem kendini korumaya alıyor hem de doğaya uyumlanabiliyor ve varlığını sürdürüyor.

Bir aslanın avına göre hızını belirlemesi, bir karıncanın farklı ağırlıkta ki besinleri kaldırabilmesi ya da kuşların rüzgara veya yüksekliğe göre kanat çırpışlarını düzenlemesi aslında hepsi esnemekten.

Amaç ne? Esneyip uyumlanabilmek. Uyumlanan ancak varlığını sürdürebilir.

Yamaçta var olan üç ağaçtan rüzgara karşı esneyebilen hayatta kalırken, esneyemeyen ortada ki ağaç bile olsa kökünden kırılır ve yaşamı son bulur.

Bir de insanoğlu var… Doğuştan ne de esnek olup sonradan kendini katılaştıran… Sonrasında esneyemediğinden kırılan…

Küçük kız çocuğuna baktığımızda nasılda esnek hareketleri var; ayna karşısında oynamalar, el kol hareketleri, saçını attırmalar… özellikle babaya karşı cilveler...

Bir kadın o küçük kız çocuğu gibi esneyebilse eşiyle muhabbeti artacak amma velakin kim esnesin öyle değil mi?

Ya da erkek çocukları ne de güzel düz duvara tırmanır değil mi? Bizlere göre nasıl da zor, halbuki esneyebilenin marifetidir duvara tırmanma, zor gibi gelen hareketler…

İnsan; amacına uygun hedeflerle ve esneyebildikçe istediklerine ulaşır.

Marifet esneyebilmekte…

Esneyip de uyumlanabilmekte…

Uyumlanıp dengeye gelmekte…


 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****


Yorumlar

  1. Herkesin kurallara uyması gerekir diye düşünmek çok yıpratıcı gerçekten zor bir hayat benimkisi. Beni anlatıyor anne olarak. Kendime bir dış göz olarak bakmamı sağladığıniz için teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
  2. Faydaya uyumlan dönüşüm için… ;) tebessüm ettirerek farkındalık oluşturan güzel bir yazı kaleminize kuvvet ;) 🌺

    YanıtlaSil
  3. Bazı cümlelerde sanki Bizim aileyi anlatıyor dediğim oldu. Ne güzel tasvir edilmiş insanların farklı farklı yaratılışı. Sorun farklı olmak değil farklılıkları yönetememek. İyi ki kim kimdir eğitimini almışım. İnsanın bu farklılıklarını fark edince sabretmesi de kolaylaşıyor.
    İç yüzünü bilmediğin bir şeye nasıl sabredebilirsin ki?

    YanıtlaSil
  4. Esnemenin hayatımızı kolaylastirdigi ve insanlarla olan ilişkilerimizi toparladiğı gerçeği çok net anlatılmış kaleminize saglik

    YanıtlaSil
  5. Hem eski işi anlatıp hem olduğu gibi tasvir etmiş, çok güzel olmuş bu yazı. Her yaşanıp anlatılmayan gerçekler. Halbuki insan bir esneyebilse hem kendi rahat edecek hem de çevresi

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. İnsanın kendisine toplam hayatına fayda sağlayacak süreçlerde Esneyebilmek, uyumlanmak ne kadar önemliymiş. Dengeye gelebilmek adına 💐💐

    YanıtlaSil
  7. kişinin varlığını en güzel şekilde devam ettirmesi duruma, ortama göre esneyebilmesidir aslında.
    Kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  8. Ailem gözümün önüne geldi. Keşke onlarda bilselerdi. Bu kadar anlaşmazlığa düşmezlerdi. Hayatın içinden anlatılmış. Yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Ahh anneler ve kızları hem eğlendirici hem düşündürü bir yazı olmuş. Yazanın emeğine sağlık. Resmen gözümde canlandı

    YanıtlaSil
  10. Hayatın içinde en cok zorlandığımız şey aslında.. Esnemek ve uyumlanmak.. gercekten ana mesele bu.. Yazanın kalemine sağlık, dusundurucu oldu...

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel bir yazı olmuş eline emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Yazının hissetirdikleri için teşekkürler🌼 Annelerin çocuklarıyla esneyebilse, uyumlansa bir arada şekillenebilseler çok daha güzel olurdu

    YanıtlaSil
  13. geçmişe gittim :) ne de hoş geldi hikaye çok tanıdık. çoğu anne kız :) çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  14. esnemek... ne de anlamlı. keşke hayatta esnesek ve uyumlansak. Güzel bir yazı olmuş. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Harika bir yazı! Ne güzel açıklamışsınız "katı olan bir yere varamaz, kırılır."

    YanıtlaSil
  16. Kesinlikle katılıyorum. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Çoğu zaman kendimi gördüğüm o anne gibi esnemeye gayret etmek lazım, uyumlanabilme marifeti çok kıymetli, bu güzel yazı için çok teşekkür ederiz..

    YanıtlaSil
  18. Herşeye yetişmeye çalıştığım şu günlerde okumuş oldum. Ev hayatı annenin tüm hayatı oradaki sıkıntıları tüm gününe yansıyor. Bana bu yazıyı yollayan paylaşan arkadaşıma ve size teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  19. Bu farkındalık icin teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  20. Hayatımıza ne çok esnetilemez kurallar koyuyoruz. Bu şekilde de gergin, tatsız bir ömür geçiriyoruz. Hayatımı irdelememe sebep olan bu yazı için teşekkürederim.🍁

    YanıtlaSil
  21. Zarara değil faydaya esnemek ne güzel anlatılmış. Kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
  22. hayatta esneyebilenler uyumlanabilmekte, uyumlananlar dengeye gelebilmektedir.

    YanıtlaSil

  23. İnsan; amacına uygun hedeflerle ve esneyebildikçe istediklerine ulaşır. 👍🏻

    YanıtlaSil
  24. bence sabr ,fedakar olmayan, ofke kontrolsuzlugu olan bireyler çocuk yapmasın, dünyaya getirirken onlara sormuyoruz, bazen büyük resmi görmek lazım,
    Canları sağolsun, yüzleri gülsün. Niceleri var evlat hasretiyle bekleyen. Denge kontrol idare şefkât Anne demektir. 😊

    YanıtlaSil
  25. Her satırda kendimi okudum mesela ben evde en ufak iş bırakıp dışarı çıksam disardayken resmen beynimi kemiriyor bian önce eve gitsem toplasam keza eşime yaptığım baskı cabası çok güzel bir yazı olmuş yazanın kalemine düşüncesine sağlık sanirim benim düşüncelerimin ve takıntılarım için esnemeye ihtiyacım var

    YanıtlaSil
  26. Çevremizde hatta yanıbaşımızda karşılaştıgımız kişiler geliyor aklımıza okurken. Çok guzel anlatılmış, esnemek ve hayatla uyumlanabilmek neden önemli, kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  27. Cok güzel yazı olmuş elıne emeyıne sağlık🌺

    YanıtlaSil
  28. "Lastikmiyim ben? " Bazen bu soruyu hatırlayıp cevaplamak gerek. Sanırım o zaman daha kolay olacak herşey 😊👍

    YanıtlaSil
  29. Uyumlanmanın ardındn gelecek kabullenme ise yanında avantajlardan yalnızca biri... Ellerinize sağlık, farkındalık oluşturan bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  30. Uyumlanmanın güzelliğini ne güzel anlatmışsınız. Hiç böyle bakmamıştım. Emeğinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  31. Emeğinize kelaminiza sağlık çok güzel bir yazı resmen kendimi gördüm bu yazıda bundan sonra ben lastik olup esnemeye calısıcam inşallah ufkum açıldı

    YanıtlaSil
  32. Esneyemeyen kırılır. Şartlara uyum sağlayabilmek ve esneyebilmek, önemli bir marifet. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  33. Çok güzel çok doğru bir söz biraz esneyebilsek biraz akışına bırakmak lazım hayatı

    YanıtlaSil
  34. İnsan; amacına uygun hedeflerle ve esneyebildikçe istediklerine ulaşır.

    YanıtlaSil
  35. Havva Sipahioğlu23 Aralık 2023 14:15

    Kaleminize kuvvet ne guzel farkındalik oluşturan bir yazi olmus

    YanıtlaSil
  36. Mutlu ebeveynlerden mutlu çocuklar doğar.Çok anlamlı bir sözdür.Hayatım boyunca başarılı olmak zorunda değiliz ama mutlu olmak zorundayız.Zaten mutlu olan her insan kendi alanında başarılı olabilmektedir.Bu durumu dustür edinen aileleler hep güzelliklerle karşılaşmıştır.Hayatı bir yerden yakalamak gerekir.

    YanıtlaSil
  37. Bazen gercktn esnek gerekiyor demekki çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  38. teşekkürler...birleştiren esnekliği hatırlattığınız için :)

    YanıtlaSil
  39. Berra Küçük25 Aralık 2023 17:15

    Esneyemezken esnek olmayı düşünürken güldürdünüz ;) kaleminize kuvvet

    YanıtlaSil
  40. Bazı şeyleri yapmak bazıları için hiç de kolay değil ama bazılarına kolay. Esnemek mesela kurallara bu kadar kendini kaptırmış bir insan için saçlarını diken diken eden bir şey iken diğeri aman canım öyle olmazsa böyle olur diyebiliyor.. Çok şükür ki toplamda adalet var. Doğru olanı yapmaya çalışmak çok mühim. Zor gelse de

    YanıtlaSil
  41. Lastik miyim ben :) bütün esneyemeyenlere gelsin

    YanıtlaSil
  42. Yazarın kalemine yüreğine sağlık Çok güzel bir yazı olmuş Çok anlamlıydı Rabbim esneyebilenlerden olmayı nasip etsin hepimize

    YanıtlaSil
  43. Hayat şartlarının karşısında hepimiz kaskatı kesildik

    YanıtlaSil
  44. Allah hedefimize uygun esneyen uyumlananlardan eylesin.

    YanıtlaSil
  45. Umarım esneyebilen ve uyumlanabilen insanlar oluruz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  46. inşAllah hedeflerimizin yolunda esneyip fayda kazananlardan olalım, bilgilendirici ve umitvari bir yazı elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  47. Ah o anne, tanıdık gelen, "esnemezsen kırılırsın" ı pahalıya öğrenen anne...

    YanıtlaSil
  48. su gibi uyumlanabilir olmak . ilişkilerde çok işe yarayabilir.. mağrifet uyumlanabilmektedir. kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
  49. Sen faydaya uyumlan gerisi Rabbimde ;) Ne büyük konfor Rabbimize dayanmak. 🤲🏻🤲🏻

    YanıtlaSil
  50. Doğada ne güzel bir şahitlik var bu anlamda, esneyebilen uyumlanabilen dengede olan yönetebilir oluyor

    YanıtlaSil
  51. Ayşe Füsun Temelci1 Nisan 2024 17:05

    İçindeki ses :) niye uyumlanacaksın, onlar sana uyumlansın. Sen dünyaya bir kere geliyorsun dese bile.. Onu dinlemeden uyumlanmak en güzeli. Hayatta insanlarla güzel bir bağ kurmak istiyorsak esnemeliyiz.. İçimdeki olumsuz sesin tam tersini yaparak :)

    YanıtlaSil
  52. İyiliğe uyumlanamayan, RABBine de uyumlanamaz...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder