Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Azim Mi? Hırs Mı?

Üniversite de okurken konferanslar, toplantılar ve sempozyumlar olurdu. Bir gün pano da gördüğüm “Hırs öldürür, azim ise yaşatır.” adlı bir sempozyum düzenlenmiş ve alanlarında bir çok uzman bilim insanı sunuma katılacaktı. Oldukça dikkatimi çeken bir başlık olmuştu. İkisi aynı şey değil miydi ki? Annem biz çocukken bize hep “Çocuklarım çok zeki; hem hırslı hem azimliler. Ne mutlu bana. Eee tabi annelerine çektiler…” derdi. Bu iki kelime aynı kapıya çıkmıyor muydu ki? Ya da birbirleriyle doğru orantısı olan biri arttıkça diğeri de artan bir özellik değil miydi? 

Arkadaşları ikna etmiştim ve sempozyuma katılmıştık. Bir sürü araştırmalardan, bilimsel verilerden bahsedilmişti ve sonuç olarak ikisinin farklı insan özelliği olduğu kanısına varılmıştı. Kafama takılan bu konu da detaylı araştırmaya başlamıştım. Hatta okuduğum bölüm gereği tez çalışmasını bu konu üzerinde yapmaya karar verdim. 

Tüm araştırmalarım sonucunda bir kanıya vardım ki ikisi birbirinden farklı şeylerdi ve zıt kutuplardaydı. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki: “Hayatın içinde her olayda sebep sonuç ilişkisi vardır.” Öyleyse herkesin konsantresi farklı olacaktı. Kimisi azimli olup sebeplerle ilgilenirken, kimisi de hırslı olup sadece sonuç odaklı olacaktı. 

Herkesin, her olaya verdiği tepki de beklentisi de farklı olur. Azim de eylemde ısrar ister, sebepte ki isteğimizdir. Hırsta ise sonuç odaklılık vardır. Azimli bir çocuk dersi öğrenmek, anlamak için çalışırken; hırslı insan ise karnesi iyi gelsin ister. Azimli çalışan iş yerinde yaptığı işten keyif alıp verilen görevi yerine getirirken, hırslı insan ise alacağı maaşa, mesai parasına ya da ikramiyesine odaklıdır.

Azim insanı daha verimli olmaya iterken, hırs ise istenilen sonuç olmadığında insanı strese ve beklentiye sokan süreç olur.

Şimdi dönüp kendimize baktığımızda hırs hayatımızın neresinde? Azim hayatımızın neresinde? Tüm mesele bu aslında. Ben sebeplerimden ne kadar keyif alıyorum? Ben istediğim olmadığında nasıl tepki veriyorum?

Hayatta hep istediklerimiz olur mu?

İstediklerimiz olmadığında yeniden başlayabilir miyiz?

Sürecimde beni ayakta tutan ne?

Benim bu hayatta dayanağım ne?

''Hayatta hiç bir zaman keşfedilmeyecek tek şey vardır: Daha iyisi...

Çünkü her zaman yaptıklarımızdan daha iyisi olacaktır...''

-YAHYA HAMURCU-

 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****


Yorumlar

  1. İkisinide aynı olduğunu düşünmek nasılda zaman kaybı olmuş. Kelimelerin gerçek kavramlarını bildiğinde daha net görebiliyorsun.

    YanıtlaSil
  2. AYşe Füsun Temelci1 Şubat 2024 21:56

    İnsan her isteğin kendine iyiye götüreceğini zan eder. Kişinin isteği nereden geldiğine farkındalık oluşturan bir makale, düşündüren. Kaleminize kuvvet olsun 🫶

    YanıtlaSil
  3. Kavramların gerçek anlamını bilince insan azimli olmayı seçiyor. En azından hırslı olmamak için gayret gösteriyor. Düşündürücü yazınız için elinize sağlık, kaleminize kuvvet 🌺

    YanıtlaSil
  4. Anlamını ayırt etmeden kullanınca etkisi olmayan, anlamını bilince çok şeyi değiştirebilecek anahtar Kelimeler? Bu durumdan muzdarip başka hangi kelimelerimiz var acaba , yazı merak uyandırdı...

    YanıtlaSil
  5. çok kilit bir nokta çalışıyorum çabalıyorum ama mutsuzum' sa bir bakmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru anahtarla doğru kapıdan giriş yapılır değil mi?

      Sil
  6. Azim hayatımızın neresinde?

    YanıtlaSil
  7. Aynı kelime zannediyoruz.. Hırslı olmayı övünerek anlatıyoruz.. Hırslı olmak mı yoksa azimli olmak mı insana mutluluk getirir? Tabii ki azimli olmaz.. Sebeplere yoğunlaşmak, süreden de keyif almak..

    YanıtlaSil
  8. Hangisi bizi daha rahat ve konforda hissettiriyordu?
    İnsan neyi, neden yaptığını bilmediğinde rotasını şaşırabiliyor.
    Elinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  9. Yol, sonuçtan her zaman kıymetliydi... Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Hırs, bir insanın genel hayatına yayılmışsa eğer nereye giderse gitsin veya elini neye atarsa atsın kendini mutsuz edecek ve etrafına zarar verecek bir şey buluyor...

    YanıtlaSil
  11. "Azim insanı daha verimli olmaya iterken, hırs ise istenilen sonuç olmadığında insanı strese ve beklentiye sokan süreç olur. " insan bunu bir anlasa mutlu olmaması için bir sebep kalmaz bu hayatta. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  12. Yazının sonundaki sorular çok güzel gerçekten. Hayatın içerisinde zaman zaman pek çok kavramı birbiri ile karıştırabiliyoruz ki hırs ve azim bu konuda en başta gelenlerden gerçekten. Bu güzel hatırlatıcı yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. İnsanlar azmin zorluğuna bakınca orada bedel ödemek istemezler. Bir insanın bir koltukta en aşağıdan yükselmesi her anlamda zordur. Çalışmak emek vermek gerekir. O zorluğa katlanamayan ama o koltuktan da vazgeçmek istemeyen insan oraya bu kadar emek vermeden kestirmeden nasıl çıkarım diye düşünür. Bu ise emek vermekten daha yorucudur, daha mutsuz eder insanı.

    YanıtlaSil
  14. Hayatımızda ki hırslarımız yüzünden zarar görüyoruz. En büyük zulmü kendimize yapıyoruz. Sınava odaklı bir genç kaşlarını , saçlarını kaybediyor stresten gece uykuları kaçıyor. İstediği olmayınca dünyası başına yıkılıyor. Neden? Hırslı insan süreçten keyif almıyor sonucu düşünmekten bu gününü kaybediyor.Sonuçta en ufak bir başarısızlıkta vazgeçiyor. Kişi kendisine daha başka nasıl Zulüm eder?

    YanıtlaSil
  15. Ölçü bu kadar net olunca…Şimdi anlıyor insan neden her olumsuzlukta şikayet edip vazgeçmek istediğini…Ve her vazgeçişinde neden daha yorgun ve kızgın hissettiğini…Teşekkürler🍃

    YanıtlaSil
  16. Tam ihtiyaç zamanında geldi. Teşekkürler, kaleminize kuvvet :)

    YanıtlaSil
  17. Azim mi, hırs mı? Azim sebeplere , hırs sonuca odaklanır. kaleminize sağlık harika bir yazı.

    YanıtlaSil
  18. Kavramların gerçek anlamlarını öğrenince nasıl da zihin rahatlıyor. Bu yüzden kavramların gerçeğini bilmek çok önemli ve Deneyimsel Öğreti kavramların gerçek anlamlarını ortaya çıkardığı için teşekkür ederim....🤍

    YanıtlaSil
  19. “Azim insanı daha verimli olmaya iterken hırs ise istenilen sonuç olmadığında insanı strese ve beklentiye sokar”..
    ne kadar da doğru bilgi,
    Farkındalık oluşturdunuz, kaleminize sağlık💫

    YanıtlaSil
  20. Sebeplere odaklanmak. Aslında hem başlangıç hem çıkış yoluymuş ne mutlu bize ki öğreniyoruz. Öğretene, aracı olana, yazana teşekkürler, güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  21. Hayatla ilgili doğru bilinen yanlışlar , hırsı önemli bir davranış sanıp ne olursa olsun sonuca odaklı, yarış atı gibi koşup dururken, neleri kaçırdığımızıı farketmedik...

    YanıtlaSil
  22. Hayatımızda ayrıldığı zıt kutuplara itildiğimiz konularda nasıl tepki vermemiz doğru olan yapabilmişizdir 🤲

    YanıtlaSil
  23. Okudukça nasıl da gerçek hissettiriyor insana

    YanıtlaSil
  24. Ne kadar da farklı birbirinden… Azim ve Hırs… İnsanı davranışsal boyutta bambaşka dünyaların insanı yapıyor her şeyden öte…

    YanıtlaSil
  25. Derslerinde Azimli ve hırslı olursan başarırsın yavrum, bu cümle kulağa çok ikna edici geliyordu. Ama artık değil. Çümkü gerçeğe uyumlu değilmiş. Bu ayrımı yapabilmek muhtiş konfor tşk.

    YanıtlaSil
  26. Sebebini sevmek, sebebine odaklanmak bizi azimli insan yapar. Bu her zaman sonuçtan daha kıymetli… kaleminize sağlık …

    YanıtlaSil
  27. Ne kadar da yanlışları normalleştirmişiz... Küçükken annem beni de öyle motive ederdi, hırslı kızım benim... İnsana zarar veren; hükmü bizde olmayan o sonuç olmayınca komplekse sürükleyen hırs...

    YanıtlaSil
  28. Kaleminize sağlık... Kelimelerin anlamlarını bilince insanın kafası çok rahatlıyor... Elhamdülillah

    YanıtlaSil
  29. Ben de aynı biliyordum deneyimsel öğreti eğitimlerini alıncaya kadar. Daha bir çok kelimenin anlamlarını ayristirmanin konforu var hayatımda... Teşekkürler yeniden hatirlattiginiz için...

    YanıtlaSil
  30. Herkesin bilmeye ihtiyacı olan farklılıklar… Kaleminize sağlık🙏🏻🌿

    YanıtlaSil
  31. kavramların anlamını bilmek en büyük konforlardan biri..

    YanıtlaSil
  32. emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  33. Her zaman yaptıklarınızdan daha iyisi olacaktır…

    YanıtlaSil
  34. Tabikiiii azim

    YanıtlaSil
  35. Bir gün annem komşusuna “benim kızım çok hırslıdır, tuttuğunu koparır” diye övünerek anlatmış beni..
    Deneyimsel Öğreti ile yeni tanıştığım zamanlardı ve o gün yüzüme tokat gibi inmişti bu cümle… Deneyimsel öğretiden önce… Deneyimsel öğretiden sonra… Ne kadar da doğruymuş, “Kavramlar birleşince insanlar ayrışır, kavramlar ayrışınca insanlar birleşir”

    YanıtlaSil
  36. Dönüp baktığımda gerçekten hırslı insanların ne kadar stresli olduğunu görüyorum. Azimle merdivenin basamaklarını tek tek çıkmak nasip olsun hepimize inşallah 🌺
    Selma K.

    YanıtlaSil
  37. Kavramın gerçeğini bilmez ise insan oyalanıp , debelenip duruyor.
    Zihninde bir türlü netleştiremiyor, tam olması gereken yere oturtamıyor, anlamlandıramıyor yaşadıklarını.
    Çözemiyor ona sorulan soruları.
    Boşa harcıyor ona verilen en kıymetli şeyi...
    Zamanını...

    YanıtlaSil
  38. Ben istediğim olmadığında nasıl tepki veriyorum?

    YanıtlaSil
  39. İstediklerimizin olmaması belkide olmasından daha hayırlı…
    İnsan bunu kaçırıyor.
    Emeklerinize sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  40. Verilmeyene iki kez şükredebilmek...

    YanıtlaSil
  41. Nötr olamadan doğruya varmak yok... İsteklerimin freni yoksa.. İsteklerim ben oluyorum. Kendim dediğimin yok olması..

    YanıtlaSil
  42. Bize yanlış anlatılan kavramlar hırslı ol ol da nereye kadar, bu yazı çok güzel özetliyor kaleminize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  43. çok güzel ve önemli bir yazı, insan çünkü algıladığı şey göre tepkisi verir ve bu yüzden hayatımızda bu kadar problem var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder