Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Kıyasın Kiminle?

Kıyasın Kiminle?

Köyden şehre, şehirden köye göçlerle, farklı hayatlar, birbirine çok yakın hale geldi. Önceden şehirlerde herkes şehirliyken ve köylerde herkes köylüyken, ilişkiler sadeydi ve büyük problemler pek yaşanmıyordu.

Köyde pek de imkan olmadığı için, yirmi haneli köy halkı, kışlık tarhanayı da birlikte yapardı, düğünü de cenazeyi de... Tarla muhtarın traktörüyle sürülür,  gençler askere birlikte gönderilirdi.

Şehirde ise insanlar alışıktı mesafelere. İlişkiler yakınlık derecesine göre şekillenir, herkesle aynı samimiyet kurulmazdı. Herkesin bir telaşı, işi gücü vardı. Koşturmak esastır şehir hayatında.

Göçlerle işler değişti. Önce köyden şehre göç başladı. Birbirine çok yabancı insanlar, komşu oldular. Kıyas da değişti. Azcık imkanla köyde rahatça yaşarken,   şehirlinin birçok imkanla hep sıkıntı içerisinde olmasına anlam veremedi köylü. Ama bir süre sonra kendi de aynı duruma düştü. Çünkü komşusunun televizyonu, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi vardı. 

Başkalarında gördükleri kendisinde olmadığı için, hayatı hep eksikti...

Oysa eskiden de televizyonu, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi yoktu. Ama pek de güzel bir şekilde yaşıyordu.

Şimdi ise kıyası büyüdüğü için hayattan beklentisi artmıştı. Bu da şehirde yaşamaya başlayan, köydeyken mutlu olan insanları mutsuz etmeye başladı.

Çok sonrasında şehirden köye göç başladı. Şehrin kalabalığından, stresinden, pahalılığından bunalan şehirli, köylere kaçmaya başladı. Sakin, rahat, trafiksiz, stressiz, patron baskısı olmayan bir hayatın peşine düşüldü. Ama çok imkanla yaşamaya alışmış şehirli, imkansızlıkla karşılaşınca, bir tercih yapmak zorunda kaldı. 

Ya kıyasını küçültüp imkansızlıkla yaşayacak, ya o imkanlar olmadığı için mutsuz bir hayat yaşayacaktı. 

Peki insanın mutluluğu sahip olduğu imkana mı; yoksa elindeki imkanın ona ne kadar temas ettiğine mi bağlıdır?

Beril ve Erhan da şehirden taşraya göç edenlerdendi. Uzun zaman büyük şehirde yaşamış, sonra küçük bir kasabaya taşınmışlardı. 3 yaşında bir çocukları vardı. Erhan hemen imkan kıtlığına adapte olmuştu, mutluydu. Beril ise şehirdeki imkanları burada olmadığı için sürekli söyleniyordu. 

“Haftada bir sinemaya gitmek yok, spor salonu üyeliği yok, alışveriş merkezi yok, restoranlar yok, çocuğu için çok kaliteli özel okullar yok, çocuk aktivite alanları yok, yok, yooook!...” Liste böyle uzayıp gidiyordu. Şehirden arkadaşlarıyla görüştükçe mutsuzluğu artıyordu. Çünkü kıyası hala oradaki arkadaşlarıylaydı.

Küçük bir yere taşınmasına rağmen kıyası hala çok büyüktü. 

Oysa restorana gitmiyordu ama kendi yetiştirdiği sebzesi, meyvesi vardı. Spor salonu yoktu ama sağlıklıydı; evinin etrafındaki bağ bahçe işleri aslında ona iyi geliyordu ve en önemlisi ailesi yanındaydı... 

Ve bunların neredeyse artık hiçbirine sahip olmayan insanlar vardı; Filistin’de. Onlar kendi ülkelerinden zorla çıkarılmak isteniyor.

Evleri bombalanıyor; işkenceye, katliama, soykırıma uğruyorlar, her gün ama her gün!

Peki bu kadar zulüm yaşanırken, biz kendimizi kiminle, neyle kıyaslıyoruz? 

Bu kadar zulmü yaşayan insanlar varken, sinemaya arkadaşlarımızla gidemedik diye üzülmek, ne kadar büyük bir problem olabilir ki!

Hayatta KIYASI kiminle yaptığımız çok önemli!!! 

Kendinde varken başkasında olmayanla kıyas yapıp şükürlü ve mutlu bir hayat mı yaşamak istiyorsun, sahip olamayacağın imkanlarla kıyas yapıp, hep mutsuz olmayı mı?..

Sahi sen kendini kiminle kıyaslıyorsun?

 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****

Yorumlar

  1. İnsanın kıyası dünüyle ve sadece kendiyle olmalı. Ben şimdi neredeyim? ve yarın nerede olmak istiyorum?... Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. kıyası bıraksak o kadar doğru kararlar vereceğiz ki

    YanıtlaSil
  3. iyi bir şeyde, faydada yarış ama bedelleriyle sarf ettiği emekle yarış, imkanlarda da azına bak şükret

    YanıtlaSil
  4. Kıyası öğrendiğim gündü dünkü bana merhaba deyip,komşunun çocuğuna veda edisim

    YanıtlaSil
  5. Dünümüzle bu günümüz kıyaslarken kaçırdıklarımızı görmemiz gerektiğini hatırlattı kaleminize sağlık teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı olmuş eline emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  7. İnsanlar hep kıyaslar da çoğunlukla, kendilerinden daha iyi durumda olanlarla, sonra bu kıyas kıskançlıklara dönüşür ve bu takılıp kaldıkça da mutsuzluk başlar...Oysa gerçeğin bu olmadığını anlamaya başladıkça kıyasın kime olacağının dönüşümü başlar ...

    YanıtlaSil
  8. Çok samimi farkındalık oluşturan güzel bir yazı olmuş… Kaleminize kuvvet 🌺

    YanıtlaSil
  9. Gerçek kıyas insanın kendisiyle yaptığı kıyastır. Dününe göre nerdesin… Buna bakmalı ki doğru sonucu görebilsin.

    YanıtlaSil
  10. İnsan kıyasına göre mutlu ya da mutsuz olur…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaç metre yatı var adamın daha luksu buyugu yanına park edınce kendısını fakır hıssedıyor ... aynen oyle kıyasın hep ust ıle olunca somutta ... ınsanın mutlu olması pek mumkun değil

      Sil
  11. Elindeki herhangi imkanı o kadar normal görünce insan bir türlü tatmin olamıyor… Kaleminize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  12. Sonunda da herkes emekli olup bir sahil kasasında trafikten uzak sakin bir hayat hayal ediyor daha çok imkan için elimizdekini kaybedip sonunda da ilk halimize dönmek için ömür tüketmek ne acı

    YanıtlaSil
  13. Bitmek tükenmek bilmeyen isteklerimiz bizi sınırsız kıyasa sokuyor. Gerçeği görmeye engel oluyor. Gerçeği görenlerden olmak umuduyla elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Melek Nur Okumuş29 Şubat 2024 22:07

    Kendimizi kendi dünümüzle kıyasladığımda daha huzurlu olacağımızı bir öğrenebilsek…

    YanıtlaSil
  16. İnsan kendinden daha fazla imkana sahip biriyle kıyas yaptığında zaten ulaşamayacağı için mutsuz olmaya başlar. Ama kendinden daha az imkana sahip insanla kıyas yaptığında ise şükürle olur. Filistindeki küçük bir kızın kıyası kendi güneyde yemek bulabilirken kuzeyde hayvan yemi yemek zorunda kalanlardı... "biz iyiyiz. Açız ama ramazan gibi düşünüyoruz" diyor şu an yokluktaki kıyası ramazandan açlığı. Şimdi bu çocuğun evi yıkılmış, tek bir eşya alamadan çıkmış ama kitaplarını (kuran) alabildiği için nasıl mutlu olduğunu anlayabiliyor insan.

    YanıtlaSil
  17. Oysaki kıyasım düne göre nerdeydim nereye geldim olmalı

    YanıtlaSil
  18. Kıyasın kendinle olunca mutlu ve huzurlu oluyor insan. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  19. İnsanın kıyası kendi ile olmalı dunune göre daha iyi olmak

    YanıtlaSil
  20. İnşAllah kıyasını kendi dünüyle bugünü arasında yapanlardan oluruz, öyle de örnek oluruz.

    YanıtlaSil
  21. İnsan kiyasini seçerken ...
    Neyi seçtiğini bilmedigi için farketmez...
    Mutluluğunu ya da mutsuzlugunu dizayn ettigini...
    bir bilebilseydi...
    Yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  22. Hergün Filistine bakıp insanın kendini oradakilerle kıyaslaması; onlar delillerini ne güzel ortaya koyuyorlar, ya ben? Diyebilmesi duasıyla... İnsanın kıyası daha gerçek nasıl olabilir?

    YanıtlaSil
  23. 'Sahi sen kendini kiminle kıyaslıyorsun?' .. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  24. Kıyısın kime göre kendinden yukarıda kileri görürsen hep mutsuz olursun aşağıdakilere bakarsan ne kadar şükretsen az olduğunu anlarsın kelamını sağlık gerçekten çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  25. İnsan imkanlarını artırdığında mutlu olmuyor…

    YanıtlaSil
  26. İmkan kıyasları televizyon dizileri ile iyice arttı. Çok mutsuz olduk böylece çok. Televizyondaki müstakil gece kondu bile boğaz manzaralı iken gerçek hayatta çoğu insanın penceresi güneş göremeyen bina... daha çok mutsuz nasıl olunur, daha çok seyrederek... yazı için teşekkürler

    YanıtlaSil
  27. toplumun içine sokulduğu instgram tüketimiyle birlikte herkes süpürgem olmalı, kahve makinam olmalının peşine düştü. Oysa bir
    yerlerde insanlar gerçek manada içmeye su bulamıyorlar, bebekler meme ememiyorlarken bizim toplumumuzun o kadar somut ihtiyaçları var ki.. kıyasımız hep bol imkanlarla ama imkansızlıkları görüp şükür etmek çok zor

    YanıtlaSil
  28. İnsanın kendinden fazla imkanı olanla kıyas yapması kendine yaptığı en büyük zulüm olmuş oluyor madem ki mutlu olmak istiyorum o zaman kıyasım nerde?

    YanıtlaSil
  29. Hülya şensoy1 Mart 2024 11:17

    Zihin kıyasal çalıştını bilmek . Mutsuzluğun sebebinide çözmek demektir. Yanlış kıyaslar herzaman mutsuzluk oluşturur.i

    YanıtlaSil
  30. İnsan imkan arttıkça daha çok mutlu olacağını zannediyor. Oysa ki kocaman villalarda yalayıp ta aile olamayan, mutlu olamayan bir sürü insan var. Kıyasımız dünümüzle olsun ve hep mutlu olalım 🌺
    Selma K.

    YanıtlaSil
  31. Mutlu olmak istiyorsan kıyasını dünün almalısın:)
    Ellerinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  32. Kıyasım dünüm, keyfim keyif:) 🎊

    YanıtlaSil
  33. İnsanın kıyası sadece kendisiyle olmalı.Hayatta kıyaslanacak o kadar çok şey var ki. Hepsine yetişmeye çalışan insan mutlu olamaz

    YanıtlaSil
  34. Gerçek kıyas insanın kendi dünü ile yaptığıdır. İnas unutuyor. Bir sıkıntı gelince hemen RABbini hatırlıyor ama üzerinden O sıkıntı alınınca çabucak Unutuyor. Mesele kendinden zor durumda olan için dua edebilmek mesele o zor durumdakiler açlık ile savaşırken Kendini aç bırakabilmek mesele insanlığını tarafını belli edebilmek.

    YanıtlaSil
  35. Düşündüren bir makale olmuş yüreğinize sağlık.
    Kıyasımız dünümüz olsun inşALLAH

    YanıtlaSil
  36. sahip olamayacağımız imkanlarla kıyas yapıp, hep mutsuz olmayı tercih etmiştik... evet cahilliğin dibiydi o günler... Ve çok şükür ki ilimle birlikte kıyaslarımız gerçekliğine kavuştu ..

    YanıtlaSil
  37. kıyas yapınca kendi kendimi mutsuz ediyorum. Başkalarının hayatlarına bakınca , neden bende yok , deyince , durduk yere mutsuz oluyorum gergin oluyorum. Oysa ki dünkü kendinden bir tık daha iyiyim..

    YanıtlaSil
  38. Oysa tek kıyasımız geçen zamanın bize ne kattıkları olmalı. Kaleminize sağlık yine harika bir yazı, yine harika bir farkındalık 👏

    YanıtlaSil
  39. Kendiyle kıyası olan mutlu ve başarılı olur.. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  40. Çok güzel ve çok samimi bir yazı olmuş eline emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  41. İnsan kıyasını yönetebilirse, doğru tepkiler vermesi kolaylaşır hale gelir.

    YanıtlaSil
  42. Teşekkürler emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  43. Her ne seviyede olursak olalım, önemli olan dünümüzden iyi olmaktır.

    YanıtlaSil
  44. İnsanın kıyası dünden bugüne ne getirdiği ile olmalı. O zaman beklentisi de kendinden olur.
    Emeğine sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  45. İnsanın hayata nereden baktığı çok önemli. Aynı imkanları yaşayıp mutlu da olabilirsin, mutsuz da. O zaman olaylar pozitif ya da negatif değil biz ona değer biçiyoruz.

    YanıtlaSil
  46. Merve Aydınlar - eskiden kişilere bakardım, şimdi kendi dünüme.. çok şükür

    YanıtlaSil
  47. Ayşe Füsun Temelci1 Nisan 2024 02:03

    Kıyası insanın dününe göre olsa da.. Hep ödediği bedel ilim için az geliyor... Kıyasım kendi dünümse, dün yaptıklarım beni buraya taşıdıysa.. Daha sıkı ipe tutunmanın zamanı.. Gelip geçen zamana inat..

    YanıtlaSil
  48. insanın mutluluğu sahip olduğu imkana mı; yoksa elindeki imkanın ona ne kadar temas ettiğine mi bağlıdır?
    Çok iyi yazı…
    Bulunduğun konumda dününe göre şükret… şükret ki RABbime nankör olma…

    YanıtlaSil

Yorum Gönder