Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Süt Gibi Başarılar

Süt Gibi Başarılar

Pencereden dışarıyı seyrederken bir ses duydu Kerim.

“Süüüüüüüüüt”… Eğilip baktı, sütçü Hüseyin Abi gelmişti. Annesi çoktan aşağı inmişti bile. Yardım etmek için hemen koştu annesinin yanına. Hüseyin Abi aynı zamanda çok güzel top oynadığı için, mahalledeki çocuklar onu pek severdi. Maça denk geldiğinde ise elinde süt şişeleri ile topu bir güzel sıyrılıp alarak, gol attığı da oluyordu. Maç varsa sütleri bazen bırakıp, çocuklarla top oynardı.  Kan ter içinde kalır, ama yüzündeki o güzel tebessüm daha da artardı. Sonra nasıl sevilmesin Sütçü Hüseyin…

Sütleri doldururken sohbet etmeye başladılar. “Eee Kerim karnen nasıl geldi” diye sordu sütçü Hüseyin. “Takdir aldım Hüseyin Abi; ödül maçı yapar mıyız bu hafta?” Daha sorusu cevaplanmadan bir çocuk geldi yanlarına ve “sütleri dağıttım amca” dedi. “Kerim bak seni tanıştırayım bu benim yeğenim Yunus, karnesinde takdir getirdiği için benim yanımda çırak olarak çalışmaya hak kazandı. Satış yapmayı öğrenecek!” dedi ve gülümsedi. Kerim şaşırdı; nasıl yani? Ödül olarak çıraklık mı yapacaktı? 

Çünkü annesi Kerim’i hep, karnen kötü gelirse birilerinin yanında çalışmak zorunda kalırsın diyerek korkutmuştu. Annesi Kerim’e, karnen iyi olmazsa başarısız olursun, zorlanırsın, yeni şeyler yapamazsın demek istiyordu ama işte,  söyleme tarzı...

Hüseyin Abi, Kerim’in şaşkınlığını görüp;

“Hayat, hayatın içinde öğrenilir…

 İnsan ne kadar erken yaşta çırak olursa, o kadar erken yaşta usta adayı olur” dedi. 

 

Kerim 9 yaşındaydı ve etrafından hiç böyle bir cümle duymamıştı.

Oysa hayatın içinde insan bilmediği, ancak öğrenmeye başladığı her şeyin başında hep zorlanır, öyle değil mi? Yürümek için emekleyen, emeklemek için her defasında düştüğü halde kollarının üzerinde durmaya çalışan bebek İsmail’in, 5 yaşına geldiğinde kimsenin yetişemediği kadar hızlı koşabiliyor olması gibi ya da 15 yaşındayken bir saate şehriye çorbası yapan Zehra’nın şuan aşçı olması gibi. 

İnsan bu hayatta her yeni başlangıçta çırak olur. Yeni girdiği bir işte, açtığı işletmede, başladığı okulda, mezun olduğunda, evlendiğinde veya ebeveyn olduğunda…

Klavyeye değil de bilgisayar ekranına bakarak yazı yazan Esma gibi, elinde süt şişelerini dökmeden koşan ve hatta top oynayan Hüseyin Abi gibi ustaların bir zamanlar çıraklıkları olduğu gibi. Klavyeye basarken tek tek harflerin yerini bulmaya çalışan Esma ile sütleri taşırken zorlanan yerlere döken Hüseyin Abi, bugün iyi oldukları konuda başlangıçta çıraklık yaşadılar. 

Başarı, insanın sadece bir konuda bildiği ve öğrendiği şeyle yetinmesi ya da iyi imkânlara sahip olması demek değil. Çünkü hayatta her şeyi öğrenirken başında çıraklık olduğu için zorlanır insan. Mesele bu süreçten kaçmak yerine o sürecin çıraklığında olduğunu fark edebilmek. Eee büyükler boşa dememiş; “Her işin başı zordur.” diye. Aslında hayat bize, Hüseyin Abinin yeğeni Yunus’a verdiği ödül gibi, hayattaki tüm başarıların ödülünün çıraklıkta verir.



 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****


Yorumlar

  1. Çok iyiiiii.... Süper başlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SÜÜÜÜÜT Gibi BEYAZZZ FERAHHH 😃

      Sil
    2. Hikaye o ki; Nenesi torununun elinden tutup bir ustanın yanına çıraklık etmesi için götürür. Usta: "Hele bu yakışıklının saçlarını bir makineyle kestirelim ondan sonra işimize yarayıp yaramayacağına karar verelim" der. Çocuğumuzun saçları kesilir ve başındaki kırık ve çizik izleri ortaya dökülür. Çocuğun başındaki izlerin çokluğu, o çocuğun çalışacağı işte bu oranda makbul ve muteber kabul edilir. (miş)
      Yazdıklarınızın her harfine katılmakla birlikte bu farkındalığın oluşması için gösterdiğimiz gayret için minnetlerimi sunuyorum. İnsanlık için bugüne kadar yapılmış en iyi tespit olan" yedisinde neyse yetmişinde odur" hakikati. DNA'mizda, fıtratımızda yüklü ve saklı olarak ortaya çıkacağı zamanı ve bu cevher de sadece kişinin kararını ve gayretini bekler.

      Sil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Her işin başı zor… Zor iş yok….

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o zor'lar ne kıymetli.. Tebessümle hatırladığımız.. Bugün en çok anlatasımız gelen anılarımız onlar değil mi :)

      Sil
    2. Aslında basit ama ne kadar kıymetli bir bilgi... İnsan bunu bilince, tam havlu atacağı yerde, aklına şu bilgi gelse... Yeniden bir gayret gelmez mi insana, değil mi? Telaştan, koşuşturmaktan hiç düşünmediğimiz bir yer burası. İlknur Korkusuz

      Sil
    3. Güzel tespit olmuş. Zor iş yok sadece başı zor...

      Sil
  4. Kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. Bir şeyleri öğrenmekten kaçarak başarılı olamayız, öğrenmek için çabaladığımızda başarıya ulaşırız çünkü sebeplerimiz varacağımız noktayı belirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrenmeyi durdurduğu zaman insan ölüyor gibi aslında, somut olarak ölmese de

      Sil
    2. Durağan su kirli su...

      Sil
  6. Hayat, hayatın içerisinde öğrenilir ne kadar güzel ve çok anlamlı...
    Kaleminize sağlık🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle benimde kalbimden vurdu🎯

      Sil
  7. Ödül olarak çıraklık işte bu 👏👏👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizede bir ceza gibi gösterdiler halbuki ödülmüş

      Sil
    2. Özgürce🌺2 Mayıs 2024 10:05

      Ne büyük bir ödüldü oysa... en keyif alınacak yerde utandirildik. Bir an önce çıkmaya çalıştık çirakliktan... sanki bir utanç elbisesi gibi taşıdık üstümüzde....

      Sil
    3. O kadar kötü gösterdiler ki çıraklığı halbu ki her işin başı çıraklıkmış... Ne de güzel yazı bize öğretti.

      Sil
  8. İnsan geçmişe dönüp baktığında o çıraklıktaki canının yanmalarını hatırlıyor. Hayatımızdaki çıraklıkları doğru yere koyabilenlerden olmak ümidiyle…

    YanıtlaSil
  9. Çıraklığım keyfini sürmek hakkını vermek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep gecmisimizde o çıraklık hallerimiz anlatmıyor muyuz,keyiflenerek

      Sil
  10. Bir anne ilk çocuğunu büyütürken çok zorlanır ama ikinci çocuk da artık daha deneyimlidir. Ilk kez bir spora başladığında insan hiç yapamayacakmış gibi hisseder, yorulur, halsizleşir, kas ağrıları yaşar ama zamanla güçlenir. Çocuk okula ilk başladığında okuma yazma öğrenirken sanki hiç öğrenemeyecekmiş gibi hisseder ama zamanla kendi kendine okuyup yazabilir hale gelir. Hayattaki her şey ilk öğrenme aşamasında insanı zorlar ama her şey bir süre sonra insan deneyim kazandıkça kolaylaşır. İyi ki de böyle:) ya her şeyi baştan tekrar tekrar zorlanarak yapmış olsaydık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşündüm de öyle olmuş olsaydı bizim yapabildiğimiz çok kısıtlı birşey olurdu. çünkü her seferinde aynı şekilde öğren aynı hatalar aynı yollar ohooo nasıl olurduk😇

      Sil
    2. Dimi:) ALLAH ne kadar da merhametli:) çok şükür

      Sil
  11. Çıraklık ah çıraklık acının yanında RABbimizin merhametiyle dolu geçen süreç… ;) Başarıya adım adım… Kaliteli çıraklıklar hepimize 🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiiin, bembeyaz, tazecik, tek sütten çıkan çeşit çeşit besinler gibi doğurgan bir çıraklık nasip olsunnnnnn :)

      Sil
  12. Çocukluğum hayata erkek başlayan o çıraklıklarım. Çok şey hatırlattı elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Çıraklık sürecinin kıymetini bir bilebilse insanoğlu, ne ödüllere gebe olduğunu bir bilebilse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman başarmak daha anlamlı olacak

      Sil
  14. Her işin başında çıraklığın bedelini güzel ve doğru ödediğimizde ustalığımızın da kalitesini belirleriz bu hayatta. Çıraklığı çok güzel anlatmışsınız kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Büşranur Gök29 Nisan 2024 22:21

    Ne kadar güzel bir yazı.. ne güzel bağlanmış bir yazı..’ olaylara nasıl farklı yerden bakılır, bakmadığın yerde aslında neler var, ne anlamlar varın’ kelimelere dökülmüş hali.. kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Keşke, şimdiki ebeveynlerde çırak olmanın ve çırak bedeli ödemenin ne kadar değerli olduğunu görebilselerdi. Çocuklarının çıraklık bedelleri ödedikçe güçleneceklerini, fizyolojik ve psikolojik olarak sağlıklı kalacaklarını, hayatı tanıyıp hayatın içinde başlarına gelen her şeye rağmen başarılı ve mutlu olmayı öğreneceklerini bilselerdi.
    Keşke...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke İlk söylenenler İlk söylendiğinde anlaşılsaydı....

      Sil
    2. Keşke:) asıl dert ünv. mezun olunca başlıyor. Beklenti İş görüşmesinde başlıyor .
      Nasıl yani ;
      bir oda ,
      bir asistan vermiyormuşsunuz? Benmi gidicem fotokopiye...
      Rafineri iş istiyor artık gençler :))

      Sil
    3. Keşke keşke.. keşke ilk cirakliklarimiza dönüp bedellerden kaçmadan hakkını vererek, hayatımızı yeniden dizayn edebilsek...

      Sil
  17. Yetiştirmenin örneği Hüseyin ani… Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetiştirirken faydayı güzel söylemek ne kadar önemli... Bu hikaye de bunu çok güzel anlatmış değil mi... Çocuklardan birine çalışmak ceza iken diğerine karne hediyesi gibi gösterilince olayın rengi nasıl değişiyor.. :) ilknur Korkusuz

      Sil
  18. Zamanında yaşanmış her çıraklık bugünün anısı:) yaşanmamış her çıraklıkta bugünün acısı… keyifli olan anılarda çıraklıkları…

    YanıtlaSil
  19. Hayat hayatın içinde öğreniliyor, Tıpkı yüzme öğrenmek için denize girmek gibi. O yüzden eğitim hayatı değil de hayatın içinde eğitim olur.

    YanıtlaSil
  20. Artık Yunus'un anıları olacak demekki😊 Yazanın ellerine sağlık, kendi cirakliklarimiza götürüyor...

    YanıtlaSil
  21. Yazı için teşekkür ederiz. Çok faydalı 🌸 Hayatımızdaki tüm çıraklıkların RABBimin izniyle hayırla başlayıp hayırla sonlanmasını temenni ediyorum 🤲🏻

    YanıtlaSil
  22. Her işin başı zordur der buyuklerimiz ..o zorlukları bir bir atlayınca nasıl da bir düzlüğe çıkar insan ve baştaki aştığı her zorluk ona bir de marifet kazandırmıştır .hayat kitaplardan okunarak ogrenilmez hayat bizzat çalışarak emek sarf edilerek öğrenilir. Öyle olmasa tıp fakultesini bitiren derece yapmış öğrenci hiç staj yapmadan çok iyi doktor olurdu değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam pes etmek üzere olduğum durumlarda hep bu söz çınlar kulaklarımda " her işin başı zordur".

      Eee öyle olmalı... zor olacak ki, güzel şeyler çıksın ortaya... doğum gibi...

      Sil
  23. "Her işin başı zordur" der ya büyüklerimiz. Ne kadar az kanıksamışız bu cümleyi ki başta biraz zorlandigimizda pes etmeye yakın duruyoruz. Ya da o iş yerini, patronu suçluyor ve bir ömür geçiriyoruz. Emeklerinize sağlık çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  24. Ne kadar güzel bir yazı... Şuan iyi olduğumuz her konunun bir zamanlar çırağıydık. Bunu farkedebilip, çıraklığımızı kabul etsek ne de kolaylaşır çıraklıklarımız.

    YanıtlaSil
  25. Kaleminize sağlık… 👏🏻 Çıraklıkta yapılan her hata, detaya ışık…

    YanıtlaSil
  26. Emeĝinize sağlık...

    YanıtlaSil
  27. 30 küsür yıl önceki İlk iş günüm aklıma geldi:)) , gerçekten zordu . Makaleyi Yüzümde tebessümle okudum . Teşekkür ederim. Çıraklığın hakknı vermeden, ustlalık beklemek zor denklem. 🌿

    YanıtlaSil
  28. Çıraklığın hakkı verebilmek duası ile 🌸

    YanıtlaSil
  29. İnsanın bütün derdi bu olmalı çıraklığın hakkını vermek. Gevşemeden çalışmak , öalışmak,
    Çalışmak...

    YanıtlaSil
  30. Hayat hayatın içinde öğrenilir. Harikasınız

    YanıtlaSil
  31. Ah çıraklık sen ne unutulmaz şeysin

    YanıtlaSil
  32. "Hayat hayatın içinde öğrenilir" ne kadar er başlanırsa da o kadar yol alınır🍀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizde gümbür gümbür pamuklar içinde nesillerle geliyoruz :)

      Sil
  33. İnsan çıraklığında sadece bu acıyı ben çekiyorum gibi zan ediyor. Oysa hayatın içinde güç kazanabilmesi için, RABBinin gözünde kıymetli olması çuraklıktan geçiyor.
    Farkındalık oluşturan makale için teşekkür ederim 🤍

    YanıtlaSil
  34. Başı zor olanın, sonu süüüüütttt gibi kolay oluyor:)

    YanıtlaSil
  35. “Hayat, hayatın içinde öğrenilir…”
    Hayatı hayatın içinde öğretenlere teşekkürler.
    İlke şükürler olsun 🧡

    YanıtlaSil
  36. Hepimiz aramıyormuyyz başarıyı süt gibi tertemiz bembeyaz hayatın ve başarılı başarıyı

    YanıtlaSil
  37. Biri ceza olarak, biri ödül olarak
    Aslında olay aynı, bakış açılarımız çocuklarımıza ektiğimiz tohumlar gibi, onların ilerisini de etkileyecek

    YanıtlaSil
  38. İnsan başta zorlandığı şeylerden keyif alabilse ne çok şey başarır

    YanıtlaSil
  39. Emeğinize sağlık 🍀

    YanıtlaSil
  40. İyi bir çırağın ödülü paha biçilemez…

    YanıtlaSil
  41. Evet çıraklık aslında acılı ama hata yaptığımızda herkesin anlayıs göstermesi açısından da büyük bir fırsat 🥰

    YanıtlaSil
  42. Başarmak için önce çırak olmak gerekir. Çırak olmak içinse başlamak. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  43. Her işin başı zordur. Bu hayatta neye başlarsan başla ilk başta zorluk çekeceksin yeni öğreniyorsun. Doğru tepki verenlerden oluruz inşaALLAH..

    YanıtlaSil
  44. Hep eglenelim, hiç zorlanmayalım, hiç problem yaşamayalım, konfor konfor diye öğretildik...ne çok saçmaladık... Sonra da ee olmuyo naapcaz dedik, konfor alanından çıkmaniz lazım dediler...

    Çok şükür ki zorlukla beraber kolaylık gelir, mutlaka gelir'e şahitlik edenlerden olduk... İyi ki problemimiz var 🤗Yazı çok güzel, bizim mahalleden hissi verdi, yazanın ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  45. Çırak olarak çalışmaya hak kazanmak!!!
    Çok etkileyici bir cümle. Kaleminize sağlık.👏🏻👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  46. insanın hayatında en güzel günler ve en bilgi yoğun olan dönem,ama insan bu dönem keşke kıymetini bilse.

    YanıtlaSil
  47. insan ne kadar erken yaşta çırak olursa o kadar erken yaşta usta adayı olur.. ne kadar da doğru bir cümle al hayatının her yerinde uygula:)

    YanıtlaSil
  48. “Hayat, hayattaki tüm başarıların ödülünü çıraklıkta verir..”
    İnsana verilen en kıymetlisinden kilit bir sır..✨
    Oysa insan başladığı işteki her zorluğu, olumsuzluğu ceza zanneder, anlayamaz neden başına gelir böyle şeyler..
    Bilse aslında verilecek ödül için açılan bi kapı..Bilebilse keşke..Ve değerlendirebilse..

    YanıtlaSil
  49. Yazılarınızı okurken insanın bi burnunun direği sızlıyor, sonra bi bakıyosun tebessüm etmiş... Bi korku, bi umut... Çok güzel... Zorlanmaktan korkuyoruz ama zorluğa neden ihtiyacımız olduğunu bilince o korku umuda dönüşüyor. Yazara teşekkür ne güzel detaylandırmış :)

    YanıtlaSil
  50. İyi bir çırak geleceğin iyi usta adayı 🍃

    YanıtlaSil
  51. Hikaye o ki; Nenesi torununun elinden tutup bir ustanın yanına çıraklık etmesi için götürür. Usta: "Hele bu yakışıklının saçlarını bir makineyle kestirelim ondan sonra işimize yarayıp yaramayacağına karar verelim" der. Çocuğumuzun saçları kesilir ve başındaki kırık ve çizik izleri ortaya dökülür. Çocuğun başındaki izlerin çokluğu, o çocuğun çalışacağı işte bu oranda makbul ve muteber kabul edilir. (miş)
    Yazdıklarınızın her harfine katılmakla birlikte bu farkındalığın oluşması için gösterdiğimiz gayret için minnetlerimi sunuyorum. İnsanlık için bugüne kadar yapılmış en iyi tespit olan" yedisinde neyse yetmişinde odur" hakikati. DNA'mizda, fıtratımızda yüklü ve saklı olarak ortaya çıkacağı zamanı ve bu cevher de sadece kişinin kararını ve gayretini bekler.

    YanıtlaSil
  52. Cirakliksız bir hayat geriye sayım demek

    YanıtlaSil
  53. çok güzel bir yazı olmuş,

    YanıtlaSil
  54. Çıraklık acısını ve evrelerini Başarı Psikolojisinde öğrenmiştim... Ne büyük bir konfor bu bilgiyi bilmek. Çok teşekkür ediyorum hocama...💐

    YanıtlaSil
  55. Hayat, hayatı yaşarken içinde öğreniliyor hakikaten. Bütün işlerde bu böyle gerçekleşiyor. Çıraklıklıklarımız ustalığa ulaşırken bizde bizi ileriye iyiye götürecek çıraklıklara çoktan başlamış oluruz inşAllah. Kaleminize yüreğinize sağlık .

    YanıtlaSil
  56. Çıraklık, işi öğrenirken en zorlandığımız ama bize en iyi gelen kısım

    YanıtlaSil
  57. İnsanın bu hayatta neyin ödül, neyin ceza olduğunu ayrıştırabilmesi geleceği ile ilgili çok şey ifade eder…

    YanıtlaSil
  58. Kaleminize saglik

    YanıtlaSil

Yorum Gönder