Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Sadece Ben

Sadece Ben

Otobüs durağında karşılaşmış, tanışmışlardı Ayşe ile Elif. Aynı mahallede, aynı sokakta oturuyorlardı. Elif ailesiyle yıllardır o mahalledeydi ama Ayşe ve ailesi babasının iş durumu nedeniyle yeni taşınmışlardı. 

Elif gibi tatlı bir kız ilaç gibi gelmişti Ayşe’ye. Hemen sıkı fıkı oldular. Hatta Ayşe, Elif’in çalıştığı iş yerine başvurdu ve işe başladı. Hem komşu hem iş arkadaşı hem çok yakın arkadaş olmuşlardı bir anda. 

Akşamları hep birlikte zaman geçiriyorlar, evlerine yakın bir cafede mutlaka bir şeyler içip sohbet ediyorlar, hafta sonları da beraber plan yapıyorlardı. 

Ayşe’nin annesi, “kızım ya sen onlara git evlatlık olarak, ya da biz Elifi alalım, bu böyle olmayacak. Bütün gün zaten birliktesiniz bir de akşam niye buluşuyorsunuz? Bak kızım çok muhabbet tez ayrılık getirir” diyordu.

“Aman anne sen de böyle eski kafalı konuşuyorsun. Biz birbirimize çok iyi geliyoruz, ne diye ayrılalım” diye tepki veriyordu.

Uzun süre bu şekilde devam etti  Ayşe ve Elif'in ilişkisi.  Ayşe kendini çok kaptırmıştı, çok alışmıştı Elif’e. O ne derse, nereye gitmek isterse onu yapıyorlardı. 

Elif, kendi evlerinde bile  Ayşe’den bir şeyler istiyordu. Evdekiler de Ayşe’ye misafir gibi davranmıyor, hiç ilgilenmiyorlardı. 

Oysaki Ayşe, Elif’i misafir ettiğinde,  sofrayı donatıyor, güler yüzlü davranıyor, Elif’i rahat ettirmek için elinden geleni yapıyordu. Ailesi de Elif’le aynı şekilde ilgileniyordu. 

Arkadaşlıkları üzerinden neredeyse iki sene geçmişti. Bir cumartesi Ayşe, annesine temizliğe yardım edeceğine söz vermişti. Öğlen saatlerinde Elif Ayşe’yi arayıp, çok acil paraya ihtiyacı olduğunu söyledi ve hemen getirmesini istedi. Ayşe hızlıca hazırlanıp evden çıkmak üzereyken annesi “kızım nereye gidiyorsun? Daha temizlik bitmedi” diye sordu.

“Anneciğim, Elif’in acil paraya ihtiyacı olmuş, hemen onu ulaştırmam lazım” diye yanıt verdi Ayşe.

“Kızım madem acil ihtiyacı var, kendi neden gelip almıyor? Neden seni ayağına çağırıyor? Neden Elif’in seni bu kadar kullanmasına izin veriyorsun?..”

Annesinin bu sözleri Ayşe’ye tokat gibi gelmişti. Şöyle bir geçmişi düşündü ve bu ilişkide Ayşe sadece Elif’in kuklası gibi olmuştu. İlişkiyi Elif yönetir hale gelmişti; O’nun hoşlandığı cafelere gidiliyor, O’nun sevdiği sinemaya gidiliyor, O’nun sevdiği müzikler dinleniyordu. Elif istediğinde görüşüyor, O’nun canı istemezse Ayşe’nin ihtiyacı olsa da görüşmüyorlardı. Ayşe’ye sen nelerden hoşlanırsın diye hiç sormamıştı bile. 

Ayşe bu gerçeklerle yüzleşince hemen Elif’i aradı. “Elif şu anda evden çıkamıyorum. Anneme yardım edeceğim diye söz verdim. Parayı sen gelip alır mısın" dedi. 

Elif tabi çok bozulmuştu bu duruma.”Kırk yılda bir şey istedim, ona da bahane buldun helal olsun sana” diye sitem etti.

Ayşe şaşkın bir şekilde, bu nasıl bir bencillik, diye geçirdi içinden. Kırk yılda bir olan istek değildi; kırk yılda bir red edilmişti. 

Ayşe çok üzülmüştü  ve Elif’le arasına biraz mesafe koymaya karar verdi.  

İşin başında hata yapmıştı Ayşe. Sadece ben, diyerek hayatı yaşayan bir insanı, neden bu kadar yakınında tutmuştu ki? O’nu kendisine zarar vereceği kadar yakınına almak, onunla sırrını paylaşmak… 

Sadece ben diyen insan çıkarına uymadığında da sadece ben diyecekti tabi ki.

Bu kadar yakına almadan önce, kişiyi iyi tanımaktı mesele; Kim kimdir, diye deşifre etmek.

 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****

 

Yorumlar

  1. Hem kendi iyiliğimiz hem de çevremizdeki insanların iyiliği için... onları bir miktar ikramlayıp sonra bir miktar geri çekilip onlara da bizi ikramlama firsatı vermeyi öğrenebiliriz umarım. İnsan yetiştirmek bunu gerektirir 😊 Yazara çok teşekkür ederiz bu güzel yazı için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum, geri çekilmeyi bilmek çok kıymetli. Geri çekilebilmek zor ama çok etkili o kılıyor insanı.

      Sil
  2. Her şeyde olduğu gibi İlişkilerde de denge olması ne kadar kıymetli... Bir tarafın aktif olması, karşıdakine değer verdiğini düşünerek fazla emek vermesi karşıdakini de bir o kadar pasifleştirirken zamanla nankörlüğe varması... Deneyimsel Öğreti bu nedenle çok kıymetli. Yıllardır İlişkilerde neden sıkıntılar yaşadık, neden en çok emek verdiklerimizden nankörlük gördük anlamaya başladık...

    YanıtlaSil
  3. İlişkilerde sınır koymanın önemini ne güzel anlatmişsiniz,elinize sağlık🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok samimi ve hayatın içinden bir hikaye...

      Sil
  4. Bir insanın kendinden başka kimseyi düşünmemesi ve merak etmemesi çok çirkin birşey olsa gerek. Yine çok güzel bir noktaya parmak basmışsınız kaleminize sağlık🥰

    YanıtlaSil
  5. Sınırlar çok önemli ve değerli

    YanıtlaSil
  6. Bu bilgiyi eğer çocukluk zamanlarımda alsaydım çok şey değişirdi.... Ellerinize sağlık akıcı bir yazı olmus 🍃

    YanıtlaSil
  7. Merhamet ederek, sonrasında durumun nereye götüreceğini bilemez bazen insanlar.... yazı bunu öyle güzel özetliyor ki emeğinize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  8. Esliler bu işi iyi biliyor😊 çok muhabbet tez ayrılık getirir. En yakınında da olsa sonuç hiç değişmiyor demekki 💕

    YanıtlaSil
  9. Dengede almak ve vermek çok kıymetli aksi takdirde karsimizdakini nankörlestiririz.

    YanıtlaSil
  10. Annelerin hep haklı çıkıyor olması😃
    İlişkilerimizde dikkat etmemiz gereken en önemli yerler ne güzel anlatılmış emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. Geçmişe yolculuk yaptım okurken 😅 Çok güzel tanımlanmış, kaleminize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  12. Ne yazık ki bu dünyada bencil olanla arada sağlam bir bağ oluşamıyor.
    👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. “Bir kişi hayır namına kendisi için istediğini, Müslüman kardeşi için de istemedikçe iman etmiş olmaz.” Hz. Muhammed sav

      Sil
  13. Sadece ben diyen eninde sonunda tek kalmaya mahkum... Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Vererek mutlu edemeyeceğimiz insanoğluna karşı hep bu yöntemi kullanmak ne büyük bir ironi... ilim iyi ki varsın;)

    YanıtlaSil
  15. Sadece kendini düşünmek... bunu fark etmek .. çevresine bı zararı verirken insanlarında duyarsız kalması onu dahada besler hale gelıyor, sonra red alınca depresyon ..
    Emeğinize saglıkk

    YanıtlaSil
  16. Değer görmediğin yerde kalıcı olmamayı yaşayarak değil birazda deneyim transferi yaparak öğrenebiliriz 🫶

    YanıtlaSil
  17. İlişki tek tarafın istekleri ile yürüyemez. İlişki iki kişilik ilerler.
    Kaleminize sağlık ✏️

    YanıtlaSil
  18. İlişkide dengenin önemi❤️

    YanıtlaSil
  19. İnsan sadece ilgiye değil ilgi göstermeye de muhtaç ilişki iki tarafıda beslerse ilişki almasıyla vermesiyle... ilişkiyi bilen insan olmak ve ilişki ne bilen insanı seçip hayata almak ne önemli şey...

    YanıtlaSil
  20. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Kıvam ne kadar önemli. En yakınındaki ile bile kıvam. İlişikini lezzeti

    YanıtlaSil
  22. 💯💯👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  23. Denge en önemli unsur hayatımızda,harika bir ıcerık ❤️🤗🥰

    YanıtlaSil
  24. cok guzel bir yazi, kaleminize saglik…

    YanıtlaSil
  25. Ellerinize sağlık, çok bilinçlendirici bir içerik olmuş 😍❤️

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel yazı olmuş yüreğinize sağlık. Ölçülü hareket edebilmeyi unutmasak ne kadar iyi olacak.

    YanıtlaSil
  27. Benciilikten bağ çıkmaz.

    YanıtlaSil
  28. Keşke diyor insan! Keşke daha önce bilseymişim bu bilgileri… ama işte; keşke ilk söylenenler ilk söylendiğinde anlaşılsa! İnsan illa ki yapıyor bu hataları. Peki yapmamanın yolu yok mu?
    Çok da güzel bir yolu var; deneyimsel tasarım öğretisi🩷

    YanıtlaSil
  29. Hayat sevdiğiniz değer verdiğiniz ve değer gördüğünüz insanlarla güzel. Hayatımızdan böyle insanların eksilmemesi dileği ile bencil hep ben diyen her zaman kaybedendir. İkili iliskilere dair ne kadar hayatın içinden ve gerçek bir yazı👏

    YanıtlaSil
  30. İnsanları tanımak kadar, kendini tanımakta önemli. Yoksa denge menge hak getire, sonuç üzgüntü...

    YanıtlaSil
  31. İnsanı tanıma ve anlama becerisi belki de hayatta edinilmesi gereken en önemli beceri. Her şeyde olduğu gibi ilişkilerde de dengenin önemi çok büyük. Çok güzel anlatmışsın, eline ve yüreğine sağlık...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder