Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Kudüs Yazı Dizisi: 3. Bölüm Kudüs'ün Görünümü ve Özellikleri

KUDÜS YAZI DİZİSİ

Kudüs Yazı Dizisi: 3. Bölüm Kudüs'ün Görünümü ve Özellikleri

3. Bölüm Kudüs'ün Görünümü ve Özellikleri

Kudüs, Ortadoğu’da, Kenan Bölgesi’ndedir. Akdeniz ile Lut Gölü’nün arasında, Yehuda Dağları'nda bulunan bir plato üzerine kurulmuştur.

Kudüs şehri, Filistin topraklarının orta kısmında yer alır. Akdeniz’in 60 km doğusunda yer almaktadır. Şehrin karşısında, 35 km uzaklıkta, Ölü Deniz (Lut Gölü) vardır. Ölü Deniz, dünyanın en düşük seviyede bulunan su birikintisidir.

Kudüs'ün içerisinde binlerce yıllık tarihi barındıran dar sokaklar bulunmaktadır. Eski Kent, dört ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar Müslüman, Yahudi, Hristiyan ve Ermeni mahalleleri şeklinde sıralıdır.

Eski Kent'in etrafında ise kalın taş duvarlar bulunmaktadır. Müslümanlar için en kutsal yerlerden biri kabul edilmekte olan Mescid-i Aksa ve Kubbet'üs Sahra'nın bulunduğu Harem-üş-Şerif, Doğu Kudüs'te yer almaktadır.

Kudüs, surlarla çevrili eski şehirden ve sur dışında yer alan bitişik mahallelerden oluşmaktadır. Surlar 12 metre yüksekliğinde, 4 kilometre uzunluğundadır. Sur içinde yaşayanların büyük çoğunluğu Müslüman, bir kısmı Yahudi, küçük bir kısmı da Hıristiyan’dır. Sokaklar dar ve dolambaçlıdır. Evler hep beyaz taştan inşa edilmiş, beton yapılar buraya girememiştir. Müslümanlar, bu kutsal şehre ”Kudüs” veya ”Beytül Makdis” derler. İbraniler şimdi  “Jaruselam” ”Daru-s Selam”diyorlar ”Barış Şehri” anlamına geliyor.

Beş bin yıldır insanların yaşadığı Kudüs, her kenarı yaklaşık bir kilometre uzunluğunda surlarla çevrili bir dikdörtgen biçimindedir.

Mescid-i Aksa'nın altında yer alan ve Hz. Süleyman döneminde yapılmış olan tapınağa ait olduğuna inanılan Ağlama Duvarı yer alır.

 

MESCİD-İ AKSA

Mescidi Aksa, dünya üzerinde insan eli ile inşa edilen ikinci mescittir. İlk mescidin, Mescidi Haram olduğu zaten ayetle sabittir. Mescidi Aksa’nın, ikinci mescit oluşunu Peygamberimiz(s) bildirmektedir.

·         Ebu Zer el-Gıfari sorar “Ya Rasulallah! Yeryüzünde ilk mescit hangisidir?”

·     Peygamberimiz ”Yeryüzünde ilk mescit Mescidi Haram, ikincisi ise Mescidi Aksa’dır. Aralarında 40 yıl vardır.” buyurmuştur. (Buhari)

Mescidi Aksa, Mekke’deki Haremi Şerif ve Medine’deki Mescidi Nebevi’den sonra üçüncü mukaddes mescittir. Bu mukaddes mekanları, Peygamberimiz şöyle ifade etmiştir:

“Sadece üç mescit için özel olarak yolculuğa çıkılır: Mescidi Haram, benim Mescidim ve Mescidi Aksa.”

Mescidi Aksa, insanlığın ilk kıblesidir. Nuh Tufanından önce ve sonra müminlerin ibadet ederken yöneldikleri kıbledir. Hicretin ikinci yılına kadar Müslümanların da kıblesiydi. ”Artık yönünü Mescidi Haram’a çevir” (Bakara.144) ayeti inince Peygamberimiz, namazlarında yönünü Mescidi Aksa’dan Mescidi Haram’a çevirmiştir.

Kudüs’ün ve Kâbe’nin etrafında hiç dikkat çekebilecek bir şey yoktur. Göze hoş gelebilecek ne deresi vardır, ne şelalesi ne ormanı... Ne de manzara olarak çekebileceğin bir görüntü yakalayabilirsin. Neden tercih ediyor ALLAH orayı? Çünkü dikkati dağıtmak istemiyor. ALLAH şelale yaratmasını bilmiyor muydu? Orada yaratmamış. Çöl bile daha dikkat çekici. Bir nostaljisi var; orada fotoğraf çekinebilirsin. Ama Kudüs’ün, Kâbe’nin hiçbir dikkat çekici özelliği yok. Neden? Çünkü insanın maneviyatına konsantre olabilmesi için, maddiyatının dip olması lazım....

 

Peki Kudüs İslam’dan Önce nelere ev sahipliği yaptı?

4. Bölüm' de


DİĞER KUDÜS YAZILARIMIZ İÇİN LİNKLERE TIKLAYABİLİRSİNİZ;


YAZI DİZİMİZİN TAMAMI


1. BÖLÜM KUDÜS NEDİR?

2. BÖLÜM KUDÜS'ÜN COĞRAFİ KONUMU

3. BÖLÜM KUDÜS'ÜN GÖRÜNÜMÜ VE ÖZELLİKLERİ

4. BÖLÜM İSLAMİYET ÖNCESİ KUDÜS

5. BÖLÜM KUDÜS'ÜN İLAHİ DİNLERDEKİ YERİ




*****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****

Yorumlar

  1. Anlatılanlar okununca gözümde canlandı... Hiç görmedim ama hasretiyleyim... Sanki oradan kopup geldim...
    Eğer bir gün nasip olur gidersek bu yazı dizisi yol gösterecek. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah gitmek nasip olsun

      Sil
    2. Esengül Ç.5 Nisan 2024 12:07

      Aynı hisleri yaşıyorum Ceren Ö.... Ne diyebilirim bilmiyorum... İnsan hiç gidip görmediği bir yere nasıl özlem duyabilir? Özlem varsa kavuşma da olur :) Diyerek teselli edelim birbirimizi :) Yazı dizisi muhteşem bir fikir oldu gerçekten, bir diğerini iple çekiyorum...

      Sil
  2. Aşkım Su B4 Nisan 2024 20:42

    Kudüsü tanımak orayı daha anlamlı hale getiriyor çok şükür. RABİM razı olsun yazandan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmemek ,bir konu hakkındaki belirsizlik vesveseye düşmesini kolaylaştırıyor.. tanıyınca seçim yapmak daha kolay 🌷Kudüs u bilmek kıymetli, teşekkürler

      Sil
  3. Mescid-i Aksâ deyince uyku bölünmüyorsa, yemek boğaza durmuyorsa ve kahkaha yarım kalmıyorsa… Ey iman edenler! İman ediniz!

    YanıtlaSil
  4. Dikkati dağıtmamak için ne güzel bir bakış açısı kazandırdı bu yazı şu devirde dikkat dağıtıcı o kadar şey var ki …

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, kaleminize saglik

      Sil
    2. Evet çok ilginçti bu detay... En kutsal yerlerin en gösterişsiz olması...

      Sil
    3. RAB bimizin tarzına hayran kalmamak mümkün değil. İnsana bıraksan etrafını süslerde süsler... ilim olunca ancak akleder.

      Sil
    4. Tıpkı insanın da olması gerektiği gibi. En alimi en gösterişsi olanı. Çok şükür. Elinize emeğinize sağlık.

      Sil
  5. Kaleminize sağlık, insan tanımadığını sevmez, anlamaz...teşekkür ederiz bu yazı dizisi için 🌸🌸🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazı dizi sayesinde, ne kadar da az tanıdığımı fark ettim… Tanımaya başladıkça hissedilen sevgide farklı oluyormuş… ALLAH razı olsun… 🤲🏻 Çok ama çok kıymetli…

      Sil
    2. Farkındalığımız artıı tşk. Ederim🤲

      Sil
  6. Teşekkür ederiz bilgiler çok güzel

    YanıtlaSil
  7. ALLAH’ım bizlere Mescidi Aksa’da fetih namazı kılmayı nasip eyle. Amin…🤲🏻

    YanıtlaSil
  8. styleofgoodness4 Nisan 2024 23:54

    Kuddüs Kudüs kutsal… kutsal olana hakkını vermek, kıymetini bilmek ne güzel emekleriniz için teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  9. Tüm dinlere ev sahipliği yapan kutsal şehir ♥️

    YanıtlaSil
  10. Bu güzel ve detaylı bilgi ve araştırma için çok teşekkür ederim... Tüm dinler için kutsal olan Kudüsü yakından tanımama vesile oldunuz. 🌷

    YanıtlaSil
  11. Kudüs için yapabileceğimiz şeyler sınırlı 🍉dua etmek boykot etmek doyurmak yardım etmek ve bilinçlenmek bu konuyla ilgili. 🇵🇸 Bilgi edinmek ve bu bilgileri paylaşmak...🌸🤲🌿 Bu yazı ile Kudüs hakkındaki bilgilerimiz artıyor 🍉Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanı en çok üzen de yapabileceklerinin sınırlı olmasi zaten... insallah en kisa zamanda yardima ihtiyac duymayacak refaha ulasırlar😭

      Sil
  12. İnsan geçmişini bilmezse geleceğini neye göre şekillendirir? Her dine ev sahipliği yapmış bu kutsal şehri tanımak heyecan verici…Akıcı aktarımınızla okurken adeta sokaklarında gezdik… mescitlerinde namaz kılmayı hayal ettik… Daha da tanıma isteği oluştu içimizde…çevresinde dikkat dağıtıcı bir şeylerin olmaması, maneviyatını güçlendiriyor. Ne güzel detayda bir
    bilgi… manevi olarak dipte olduğumuz şu dönemde, yol gösterici bir yazı olmuş…
    4. bölümü sabırsızlıkla bekliyoruz. Emeklerinize sağlık🌿

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çirkin, sahte olanı süslemekle ilgili bir süreç var. Kıymetli olanı süslemeye gerek yok ki... Me kadar güzel bir bilgi..

      Sil
  13. Dikkat çekmeden sadece RABB' imizin dikkatini çekmek, rızasına uygun davranmak için dünya da inşa edilen mekanlar , daim var olsun 🤍,
    Ne mutlu oraları ziyaret ederek dua edebilir olana...

    YanıtlaSil
  14. Elhamdülillah

    YanıtlaSil
  15. Yayınlanacak olan her yazıyı merakla beklemekteyim. Hiç gitmek nasip olmadı ama okudukça sanki ordaymışım gibi gittim geldim. Çok teşekkür ederiz çok kıymetli bilgiler. Kıymetli topraklara gitmek, gittiğimizde o anın kıymetini bilmek nasip olur inşALLAH...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin amin amin

      Sil
    2. Ahh inşaALLAH..Amin amin aminnnnn

      Sil
    3. Gidenler tekrar oraların kokusunu içine çekerek okudu...
      Benim gibi gidemeyenler de , gitmenin hayalini kurarak okudu...
      Duamız olsun... dünyalık isteğimiz, ne mal ne mülk ;
      bu üç mescidi doya doya secdelerle süslemek nasip olsun insaAllah

      Sil
    4. Amin… 🤲🏻🤍

      Sil
  16. RAB bimizin ne güzel bir tarzı var;) en akılda kalan kısmı bu herhalde yazıda... Dikkat dağıtmak istemiyor...
    çok kıymetli bilgiler... Ne de az şey biliyoruz mukaddes mekanlarımız hakkında..

    YanıtlaSil
  17. Kudüs hakkında detaylı bilgiye sahip olmak ve derinleşmek çok güzel oldu. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. Ne güzel anlatilmis sanki orada Kudüs sokaklarında hissettim kendimi. Doğru ve gerçek olan basit ve sade olur suse de ihtiyacı zaten yoktur . Varlığı yeter denir ya öyle ...Kudüs kutsal emanetlerden insAllah hakkini verip koruyabiliriz...

    YanıtlaSil
  19. Davasını gönülden desteklediğimiz bu kutsal mekanın detaylarını ve kıymetini anlatan çok faydalı biz yazı olmuş elinize, emeğinize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  20. Hep beyaz taştan inşa edilmiş, beton yapılar buraya girememiştir." Bugün betonların arasına sıkışıp kalan bizler için çok etkileyici bir bilgi. Eski dokusunu taşıyan, özünü koruyan şeyler insanda nasıl güzel bir tesir bırakıyor... Anlatımınızda insanın gözünde canlanıyor o sokaklar, evler... 4. yazıyı heyecanla bekliyoruz :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? Orjinalini koruyan mimari gunumuzun mimarisinden daha etkileyici 🌺

      Sil
    2. Esengül Ç.7 Nisan 2024 18:26

      Gerçeğe uyumlu olmayan herşey ama her şey unutulmaya mahkumdur hakikaten... Yani o anda insanların zevkine göre ne bileyim modaya göre yapılmış ne varsa unutulur. Ancak gerçeğe uygun her yapı, o taştan evlerin çevrelediği dar dolambaçlı sokaklarda insanın bir yolculuğa çıkası, o şehri keşfedesi geliyor... Ne bileyim orada bir çay içesi geliyor :)

      Sil
    3. gerçekler her dönemde gerçek liğini koruyor. 🤲🌿

      Sil
  21. Melek Nur G.5 Nisan 2024 12:49

    Hiç bi şey öylesine değil Rabbimin her şeyde bir stili var. Peki, bizim yaşamımızda bir stilimiz var mı?

    YanıtlaSil
  22. Yazıyı okurken videolardan gördügüm kadariyla zihnimde canlaniyor ama gercekten gidip görmeyi de cok istiyorum. Isteyen herkese nasip olur inş 🥰

    YanıtlaSil
  23. Yazıyı okurken videolardan gördügüm kadariyla zihnimde canlaniyor ama gercekten gidip görmeyi de cok istiyorum. Isteyen herkese nasip olur inş 🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melek Nur G.6 Nisan 2024 06:38

      Ben de ben de çok istiyorum 🤭

      Sil
  24. İnsanlığın asıl memleketleri hakkında bilgi edinmek, özümüze inmek gibi... Ne güzel oldu bu yazı dizisi... Sonraki bölümü heyecanla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melek Nur G.6 Nisan 2024 06:37

      Özümüzü bilmek, hayatı anlamanı. Bu sınavı vermenin tek yolu🤲

      Sil
  25. Girizgahının böylesine merak uyandıran, devamını bekleten bir konu, bir Mekan.. Kim bilir neler barındırıyor içinde..Gidemeyenlerin özlediği, orada olanların doyamadığı kutsal mekan.. Heyecanla devamını bekliyoruz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melek Nur G.6 Nisan 2024 06:36

      Gidemeyenlerin hayalini süsleyen mekan 💓

      Sil
    2. Ne güzel bir ifade: "Gidemeyenlerin özlediği, orada olanların doyamadıgı kutsal bir mekan..." Bu kadar kendine has bir görselliği olması da ayrıca etkileyici...

      Sil
  26. Emeklerinize sağlık. Böyle bir dizi için teşekkürler

    YanıtlaSil
  27. Gitmek içimde yara RABbim nasip etsin İNŞALLAH. Merakla devamını bekliyorum. Ellerinize sağlk.

    YanıtlaSil
  28. Rabbim gidip orada namaz kılmayı bizlere nasip etsin. En kısa zamanda da bu kutsal topraklara barış mutluluk ve huzur gelsin inşALLAH

    YanıtlaSil
  29. Kuds, kutsal şehir, bir şehir içindekilerle kutsaldır. Insanları ile kutsaldir. O ibadethanelerde ibadet edenlerle kutsaldır.

    YanıtlaSil
  30. Kudüs sehrinin soyut detayda anlattığı çok şey var sanirim ,bu kadar uzun süredir önemli bir şehir olup, bir cok kavime ev sahipligi yaptigina gore ...

    Mimari yapıdaki detaylarda, görünmeyen yerlerdeki özen, onun ne kadar ustalıkla ,ihtiyaç üzerine ve severek yapıldığını gösterir...tıpkı ilişkilerdeki gibi ; çocuğum ben yokken, benim görunmedigim yerde benim istediğim gibi davranıyor, zorba olmamışım, davranış değişikliği olusturabilmişim... o görünmeyen yerlerdeki detay, uzun soluklu kalıcı olacağını gösterir.. o yapı uzun ömürlü olur, bereket oluşturur..

    Kudüs'e daha detaylı bakmamızı hatırlattığınız için teşekkürler, kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  31. Dikdörtgen şeklinde surlarla çevrilmiş kudüs'teki surlar, bu detayı bilmiyordum... mimari yapılarda köşeli kenarlar durmayı, oval yapılar hareketi hissettirir..evimizde dinlenmek durmak istediğimiz için köşeli kenarlar, köşeli yataklar isteriz...ilişkilerin devam edebilmesi alışverişin devam edebilmesi için ovallik gerekir, köşelerde kurtulmak gerekir..köşelerin olduğu yerde ilerleme olmaz, törpüleşip ovalleserek birbirimize benzeriz, ailemiz devam eder ama dış dünyaya,ailemizin dışına da köşeli oluruz..Bu aile sınırlarımızı cizer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı dizisi ayrı bir güzel yorumlar ayrı bir güzel :)

      Sil
  32. Bildiğim kadarıyla Kudüs'ü çevreleyen surların üzerinde 7 tane giriş kapısı var.
    Cennetin de 7 tane girişi var... Allah Rasülünun miraca buradan yükseldiği de düşünülürse, 7 giriş kapısı cennetin kapılarıni temsil ediyornolabilir mi? 😊

    YanıtlaSil
  33. Kudüs'ün içerisinde binlerce yıllık tarihi barındıran dar sokaklar bulunuyorsa ... Müslüman, Yahudi, Hristiyan ve Ermeni mahalleleri sıra sıra sıralanıyorsa o zaman bu insanlar o dar sokaklarda , çıkmaz sokaklarda zamanında sıkı ve güzel bir ilişki içinde olmuşlardır ...Peki ne oldu da düşman olundu 🤔 sorusu aklıma geliyor ???? Ancak fitne ve sahtenin gerçek gibi gösterilmesiyle insanlar birbirine düşülmüş olabilir ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar birbirine düşürülmüş olabilir

      Sil
  34. Dar ve dolambaçlı sokaklar , taş evler ...her taş binbir bedelle üst üste konmuş ....örülmüş duvarlar. Her yer bedel kokuyor ... Hiç Jeruselamda musluman bir esnaf gördünüz mü 😊 hep güler yüzlü o soğuk taşlari gulumsemesi ile ısıtmis ....Bir belgeselde görmüştüm ....Hele Türkiye'den gittiginizi söylediğiniz de ne ikram edeceğini şaşıran amcalar ....

    YanıtlaSil
  35. KadimYolculuk7 Nisan 2024 22:16

    Görmeyenin bile gönlüne sultan Kudüs..
    Seni en doğru kalemlerden bir o kadar da samimi gönüllerden tanımak apayrı hoş 🌸Çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  36. ALLAH neden tercih ediyor oraları? Çünkü dikkat dağıtmak istemiyor. İşte can alıcı cümle; demek ki hayatın içerisine baktığımızda tüm dikkat çekici şeyler, tüm süslü olan şatafatlı şeyler bizim dikkatimizi dağıtmak için. Buna dikkat edip uzağa düşmezsek bizi çok çok ileriye taşıyacak bir strateji olabilir, ilişkilerimizde çok büyük farklar oluşturabiliriz :)
    Selma K.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke yorumu düzeltme seçeneği olsaydı "uzağa düşmezsek" yerine "uzağa düşmezsek" yazabilmeyi çok isterdim :)

      Sil
    2. Yeniden uzağa yazmışsınız 😄

      Sil
    3. Evet klavyem bozulmuş şimdi farkettim 😧

      Sil
  37. Güvercin 🕊️8 Nisan 2024 00:37

    Sadece üç mescit için özel olarak yolculuğa çıkılır...diyen Peygamberiz.
    Bu mescitlere yolculuğa çıkmak için yaşanan telaş, heyecan, huzur...
    Peki nereye yolculuğa çıkarken bu duygulara kapılıyoruz ve bu yolculuklara çıkarken nasıl ilişkili olduklarımızla çıkıyoruz? Nasıl bedeller ödüyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan çıkacağı yolculuğu bile yapıp ettikleri ile hak ediyor, kıblemize doğru bir seyahati hak edecek bedeller ödemek... yoksa bizi bambaşka çıkmazlara sokacak değişik değişik seyahatler mi:(

      Sil
  38. Kutsal şehrin mimarisi de aslında çok şey anlatıyor bizlere... Dar sokaklar samimiyeti, şehri çevreleyen uzun surlar sınırları, bunların toplamı ise; bir ilişki de olmazsa olmazları ifade ediyor sanki.. samimiyet ve sınırlar...

    YanıtlaSil
  39. Kutsal mekan ama gösterişten uzak... kutsal mekan ama çok sade... kutsal mekan ama dikkat çeken hiçbir şey yok... kutsal mekan ama çok sıradan... Neden??? Somutluk arttıkça soyutluk azalacak çünkü... o zaman kutsal kutsallığını nereden alır? Orada yaşayanların RABB i ile olan bağından, maneviyatından... bugün o topraklarda yaşananlar bunun en büyük ispatı... Tüm dünya ve hepimiz; tam manasıyla gerçek Müslüman nasıl olunur? ilk defa şahit oluyoruz...

    YanıtlaSil
  40. Kuds şehrini oluşturan ince uzun sokaklar.. her sokaktan başka bir insan topluluğu çıkıyor. Turistler, Mescid i Aksa ya giden Müslümanlar, Hac yapan Hristiyanlar, ve Museviler.. çeşit çeşit insanlar.. bu insanı daha misafirperver, hoşgörülü, önyargısız ve ilişki odaklı yapıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sokaklar, en acı odaklı, eşlemez insanı bile esnetiyor. Kendine karakter katmasına vesile oluyor 🙃

      Sil
    2. Güzel 👍

      Sil
  41. “binlerce yıllık tarihi barındıran dar sokaklar” Özellikle iç Anadolu bölgesinde evlerin bir birleri ile çok yakın olma hali gibi canlandı gözümde.. “Yüz yüze bakıyoruz, ayıptır” derdi eskiler. İşte o yakınlık, o dar sokaklar… Camdan cama edilen sohbetleri, sıcacık komşuluk ilişkilerini, komşu ile ara bozan davranışların ne kadar ayıp karşıladığını hatırlattı... 4 farklı kültür aynı dar sokaklarda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evlerin yakın olmasında daha sağ mizaçlı ilişkiler olur.

      Sil
  42. Ne güzel bir zıtlık.. Kalın taş duvarlar, içerisinde sevgi ve huzur veren bir mesciti barındırıyor.. Aynı mizacı o taş duvarlar gibi sert olmasına rağmen kendini geliştirmiş samimi güzel yürekli insanlar gibi..

    YanıtlaSil
  43. Eski Kent'in Müslüman mahallesinde, İslam'ın dini sembolleri ve kültürel izleri bulunduğunu okumuştum bir yerlerde. Bu yazı daha derinden anlamamı sağladı. Şehir, Müslümanlar için "Beytül Makdis" veya "Kutsal Ev" olarak biliniyor ve tarihin derinliklerinden gelen manevi bir çekim merkezi olarak görülüyor. Kudüs'ün mimari yapısı ve coğrafi konumu, adeta İslam dininin kutsal mekanlarını ve manevi değerlerini yansıtarak şehrin tarihî ve dini önemini vurguluyor . Müslümanlar için Kudüs, neden inançlarının köklerine uzanan manevi bir yolculuğun merkezi ve İslam'ın kültürel ve dini mirasının canlı bir sembolü olduğu üzerinde çokça düşünmek gerekiyor sanki...

    YanıtlaSil
  44. İnsan güzele meylettirilmiş. Bilinçle seçim yapmalı... Arındır kendi öyle gel... Daha güzeli için güzeli feda et...

    YanıtlaSil
  45. İnsan soyuta dönnesi için böyle bi şehir ve kıble yapılmış…
    Tabiki anlayana ve yapabilene…

    YanıtlaSil
  46. Somut güzelliği çok az olmasına rağmen insanlar yüzyıllardır Kudüs için savaşmış, haçlı seferleri Kudüsü almak için düzenlenmiş. Manevi değeri maddi değerinin önüne geçmiş...

    YanıtlaSil
  47. Emeklerinize sağlık, Kuddüs etrafında dikkat çekici bir şey yok dediniz yaa, ALLAH ın stili bu yani, ve ALLAH bizden de bunu istuyy. ALLAH güzeli gizlemiş, bu kadın erkek içinde geçerli, evimizi içinde geçerli, konuşmalarımızda, ilişkilerimizde, tartışmalarımızda... Nerelere gider... İrdersek ALLAH ın bizimle konuştuğunu anlarız... Tâbi yüreğimiz Yeterse

    YanıtlaSil
  48. Kaleminize yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  49. Yazısından ayrı, yorumlarından ayrı öğrendik… İşte Kudüs’ü Kudüs yapan detaylar… Gerçekliği gerçek yapan… Tek tohum… Ve sonrası dallar… o dalların nice meyveleri… o meyveleri yiyen nice insanlara olan faydası… Hakikat, sen ne güzelsin…

    YanıtlaSil
  50. Sonda yazdığınız bilgiyle düşününce, evimizdeki ibadet yerimizde de dikkat dağıtıcı fazla bir şey olmaması gerekiyor. Çok güzel bir bilgi teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder