Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Kudüs Yazı Dizisi: 5. Bölüm Kudüs'ün İlahi Dinlerdeki Yeri

KUDÜS YAZI DİZİSİ 

Kudüs Yazı Dizisi: 5. Bölüm Kudüs'ün İlahi Dinlerdeki Yeri

5. Bölüm Kudüs'ün İlahi Dinlerdeki Yeri

Tevrat’ta Kudüs

Kudüs şehri Tevrat’ta Salem adıyla zikredilmektedir. Şehrin krallık ve ibadet merkezi oluşu Hz. Dâvûd’la başlamaktadır. Mâbed döneminde mâbedin bulunduğu tepeye Sion tepesi denilmekteydi. Sion adı Kudüs’ün tamamını da ifade ediyordu. 

Hz. Dâvûd’a saltanatının ebediyen devam edeceği vaad edildiğinde, bu aynı zamanda krallık ve mâbed şehri olan Kudüs’ün ebedîliğine de işaret sayılmıştır. Hz. Süleyman zamanında mâbedin inşası Kudüs’e ayrı bir kutsallık sağlamış, bir taraftan Dâvûd’un saltanatının ebediyen devam edeceğine dair Tanrı’nın vaadi, diğer taraftan mâbedin Tanrı’nın ebedî mekânı olarak kabulü, şehri kutsallaştırmıştır.

Ahid sandığının getirildiği Dâvûd şehri (Sion), sadece Rabbin krallık için seçtiği bir şehir olarak değil, Rabbin meskeni olarak da inanmalarına sebep oldu. Kudüs’e “Rabbin tahtı, adalet yurdu, kutsiyet dağı” denilecektir. O ayrıca “yüksekliği güzel, bütün yerin sevinci, güzelliğin kemali” olarak nitelendirilmekte, inanışa göre “Eğer seni unutursam ey Yeruşalim, sağ elim hünerini unutsun; eğer seni anmazsam, eğer Yeruşalim’i baş sevincimden üstün tutmazsam dilim damağıma yapışsın.” denilmektedir.

(Yeruşalim; barış şehri ya da tanrının esenliği, barışı)

 

Yahudiler İçin Kudüs’ün Önemi

Kudüs, özelliği ve kutsallığı sebebiyle Yahudilerde diğer şehirlerden farklı bir konumda ele alınmıştır. Dolayısıyla bazı kurallar Kudüs’e uygulanmamaktadır. Tanrı tarafından seçilen bir yer kabul edildiği için Kudüs,  Mâbedi sadece kurbanların takdim edildiği bir mekân değil, aynı zamanda hac ibadetinin de hedefidir. Çünkü yılda üç defa (Pesah, Şavuot ve Sukkot bayramlarında) her erkek kurban takdimi için Rabbin huzurunda (mâbedde) bulunmakla yükümlü tutulmuştur. Hac mekânı olduğu için, Yahudiler burada belli bir süre ikamet etmek durumunda kalmışlar, bu da mabedin ayakta olduğu dönemde halkın kültür hayatını şekillendiren en önemli özelliğini oluşturmuştur.

Tanrı tarafından seçilmiş olması dolayısıyla Kudüs, Yahudiliğin en yüce değerlerinin ve ümitlerinin simgesi olmuştur. Peygamberler ondan övgüyle bahsetmişlerdir. İsa’ya Kudüs’ü “adalet şehri” diye adlandırmakta ve şeriatın Sion’dan, Rabbin sözünün Yeruşalim’den çıkacağını bildirmekte, Yeremya gelecekte Kudüs’e “Rabbin tahtı” denileceğini, bütün milletlerin onda toplanacağını belirtmektedir.  Diğer taraftan Eski Ahid’de onun güzelliği anlatılmakta ve sevgiliye benzetilmektedir. Kudüs’ü görmeyenin güzel bir şehrin nasıl olduğunu asla bilemeyeceği belirtilmekte, Âdem’in Kudüs Mâbedi’nin toprağından, bir başka rivayette ise dünyanın Sion’dan başlayarak yaratıldığı nakledilmektedir. Yahudilikte bütün ülke kutsaldır, ancak Kudüs şehri en kutsaldır. 

 

Yahudiler İçin Gündelik Hayatta Kudüs’ün Önemi

Yeryüzündeki en kutsal yer olan ve “kutsallar kutsalı” denilen mekân Kudüs’teki mâbedde bulunmaktadır. Şeriatta Kudüs’ün kutsallığının gerektirdiği emirler ve yasaklar sıralanmıştır.

Yahudiler nerede olurlarsa olsunlar ve hangi saatte dua ederlerse etsinler mutlaka Kudüs’e dönmek zorundadırlar. Yemek duasında Kudüs’ün yeniden inşası dileği yer almaktadır. Günde üç defa tekrarlanan Amidah adlı dua Kudüs’e dönülerek yapılmakta, bu duada Kudüs’e dönme, şehri ve Dâvûd saltanatını yeniden tesis etme arzusu ifade edilmektedir. Yıllık üç oruçta Kudüs’ün yıkılışının anısına yas tutulmaktadır.

 

Kudüs ve İbadet

Kudüs’ün ibadet hayatındaki önemi, Yahudi devletinin Mesîh tarafından bu topraklarda kurulacağı inancına dayanmaktadır. Kudüs’ün yeniden inşası ve mâbedin yapılması bunun işaretleridir. Yahudi geleneğine göre, yeryüzündeki Kudüs gibi bir de gökte Kudüs vardır. Talmud’da, Tanrı’nın yerdeki Kudüs’e girmeden, gökteki Kudüs’e girilemeyeceğini bildirdiği nakledilmektedir. 

(Talmud (İbranice: תלמוד), Yahudi medeni kanunu, tören kuralları ve efsanelerini kapsayan dinî metinlerdir.)

Yahudi dinî literatürünün bir kısmında, semavî Kudüs’ün dünyanın sonunda yerdekinin yerini almak üzere ineceği belirtilmektedir. Yahudilerde, Kudüs yeniden kurulduğunda ve ölüler diriltildiğinde mâbedin bulunduğu tepeye yakın olduğu için zaman kazanmak ve sıkıntıyı azaltmak amacıyla, Zeytindağı’na gömülme arzusu vardır. 

 

Hristiyanlar İçin Kudüs

Kudüs, Hristiyanlar için de kutsal kabul edilmektedir. Ne var ki söz konusu kutsallık, Hz. İsa’nın (a.s) ölümünden asırlar sonra gerçekleşmiştir. Kudüs, Hz. İsa’nın çocukluk yıllarının geçtiği, insanları dine davet ettiği ve Hristiyanlık açısından mühim olayların yaşandığı bir şehirdir. Hristiyan inanışına göre, Hz. İsa, Kudüs’te çarmıha gerilmiştir ve ölmüştür. Öldükten sonra Kudüs’te bulunan Kutsal Kabir Kilisesi’ne,  bir diğer tabirle Kıyamet Kilisesi’ne gömülmüştür. Nitekim dünya üzerindeki diğer kiliseler de Kudüs’e dönük bir şekilde inşa edilmiştir. Ayrıca Roma İmparatoru Konstantin’in, Hıristiyanlık dinini kabul etmesiyle Kudüs’e daha çok önem verilmeye başlanmıştır. Bu tarihten itibaren Hıristiyanların hac maksadıyla şehri ziyaret etmeleri, asırlar içerisinde Kudüs’ün kutsallaşmasına sebep olmuştur.


Kudüs’ün Müslümanlar için kutsallığı hangi olaya dayanmaktadır?

6. Bölüm’de...


DİĞER KUDÜS YAZILARIMIZ İÇİN LİNKLERE TIKLAYABİLİRSİNİZ;


YAZI DİZİMİZİN TAMAMI


1. BÖLÜM KUDÜS NEDİR?

2. BÖLÜM KUDÜS'ÜN COĞRAFİ KONUMU

3. BÖLÜM KUDÜS'ÜN GÖRÜNÜMÜ VE ÖZELLİKLERİ

4. BÖLÜM İSLAMİYET ÖNCESİ KUDÜS

5. BÖLÜM KUDÜS'ÜN İLAHİ DİNLERDEKİ YERİ



*****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****


Yorumlar

  1. Her dinde kutsal Kudüs... ne kadar güzel bilgiler verdiniz... teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Emeklerinize sağlık... sabırsızlıkla bekliyoruz diğer bölümü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok güzel faydalı bir yazı dizisi

      Sil
  3. "Filistin'i, Kuds-i Şerif'i ve Mescid-i Aksa'yı sevmek ve benimsemek hem bir iman meselesidir hem de ecdada vefadır bizim için…"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm dinlerdeki kutsallığı ilmi olana wikipedianın çok ötesinde...

      Sil
    2. Kesinlikle...

      Sil
    3. ⚘️⚘️⚘️⚘️⚘️

      Sil
  4. Hayat koşturmacasında bazı değerli bilgileri araştıracak vakit bulamayanların işini kolaylaştırdığınız için teşekkür ederiz. Kutsal olanın hakkını verebilmek…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşaALLAH…🤲🏻

      Sil
    2. İnşALLAH🤲🌿

      Sil
    3. Kutsal olanın neden kutsal olduğunu gerçekten öğrenebilmek, körü körüne kıymet değil de... o yüzden çok faydalı bir yazı dizisi olmus

      Sil
  5. Kadim yolculuk18 Nisan 2024 22:27

    Hani bazı bazı bakıp keşke bilselerdi der ya insan: Öyle öyküsü olan, bunun zıttında da bu kadar anlaşılmamış olan bir şehirsin Kuddüs.Ne acı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bu yüzden bu kadar karışıklık şu an...

      Sil
  6. Kaleminize sağlık, her bölüm çok doyurucu🌷🌷🌷

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel olmuş emeginize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Bu bölümde de detay bilgiler dolu teşekkür ederim🌿

    YanıtlaSil
  9. KUDDüS En kıymetli şehir 🤲🌸

    YanıtlaSil
  10. Bugün Kudüs ile ilgili anlamakta güçlük çektiğimiz pek çok şeyin sebeplerini belirtmişsiniz bu yazınızda da... Teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
  11. Maddi olana değil manevi aşka kavuşanların görebiliceği bir kutsallıkta kudüs değeri bilen milletlerden oluruz inşallah

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler bu kıymetli bilgiler için…

    YanıtlaSil
  13. Müslümanlıktaki önemi hakkında duyduklarımız vardı fakat diğer dinlerdeki önemi benim için yeni oluşmuş bir merak konusuydu. Teşekkür ederim bu aydınlatıcı yazı için. Bu yazı dizisi ile Kuddüs'e gitmeyi daha bir çok istedim... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın gidip göresi geliyor değil mi:)

      Sil
  14. Bu kadar kutsal, bu kadar güzel, bu kadar önemli...
    Bir o kadar da yüzyıllarca paylaşılamayan,
    sahip olmak için uğruna kan dökülen topraklar...

    YanıtlaSil
  15. Bu kadar kutsal, bu kadar güzel, bu kadar önemli...
    Bir o kadar da yüzyıllarca paylaşılamayan,
    sahip olmak için uğruna kan dökülen topraklar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir kıymetli şey insana altın tepsi de sunuluyor. Hep zorluklarla, emeklerle var oluş🌸

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  16. Aslında ne kadar birleştirici bir mekan ama bir o kadar ayrışmış insanoğlu. Çok ilginç... öyküler bir yere kadar benziyor ama değişmiş, eklemeler çıkarmalar yapılmış ama benzer noktalarda var. Bu insanı düşündürüyor aslında.. biraz düşünmeye başlayınca aslında tüm dinlerin gerçek ama son hak dimin islam olduğuna iman etmeye başlıyor insan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne güzel tespitler 🌱mekanlar aynı da insanların egolarının yönü ayrıştırıyor bizleri sanırım

      Sil
    2. Çok doğru yazıyı okuduğumuzda aslında tüm dinlerde önemli bir yeri var ama sonradan birşeyler değişmiş başka şeyler önemli olmaya başlamış. Halbuki tüm dinlerde kutsal olan bir yer peki neden insanlar sürekli oralarda bir şeyleri ele geçirmeye çalışıyor?

      Sil


  17. Üç ilahi dinin buluştuğu Müslüman, Hıristiyan ve Yahudiler için kutsal kabul edilen peygamberler şehri sevgili Kudüs.

    YanıtlaSil
  18. Yine çok güzel bilgiler verilmiş kaleminize sağlık aydınlanmaya devam🌿

    YanıtlaSil
  19. Aslında ne kadar kutsal, ne kadar kıymetliymiş Kudüs ama bakmışız da görememişiz! Bu yazı dizisiyle görmemize hem de çok yakından tanımamıza vesile oldunuz! Sağolun var olun❤️

    YanıtlaSil
  20. Emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  21. Gözümün bebeği Kudüs, kadim topraklar… Geçmişin ne kadar eskiye dayanıyor ve ne kadar anlamlı… siz yazdıkça benim Kudüsle bağım güçleniyor. Kaleminize sağlık📝✒️✍️

    YanıtlaSil
  22. O kadar keyifli okudum ki 6. bölümü heyacanla bekliyorum. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  23. Ben hiç.Kudüs.ile ilgili bu kadar detay bilmiyordum... Emekleriniz çok kıymetli... Merakla takip ediyorum... Çok teşekkür ederim 🎈💐

    YanıtlaSil
  24. Kudüs'ün tarihini bu detayda öğrenmek çok kıymetli dört gözle yeni yazıları da bekliyoruz.Elinize sağlık 🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ALLAH razı olsun bilmedikrimizi ogretiyorsunuz. Merkal 6. Bölümü beklemekteyim.

      Sil
  25. Sen ne güzel bir şehirsin KUDÜS …

    YanıtlaSil
  26. Sen ne güzel bir şehirsin KUDÜS …

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O güzelliğe ulaşmak için çok çetin bir mücadele gerek... Bu güzelliğin Rahmeti, zahmetinden geliyor...

      Sil
  27. Sagolun çok yeterli faydalı bilgiler veriyorsunuz.

    YanıtlaSil
  28. Kufüs sen gerçekten eşsiz bir şehir sin🤗

    YanıtlaSil
  29. zahmet içeren hersey gercekten degerli ...ilmek ilmek işlenmiş bir şehir goruyoruz bu yazı diziisinde tanışma imkanımız oldu . vesile oldunuz tesekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder