Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Kudüs Yazı Dizisi: 4. Bölüm İslamiyet Öncesi Kudüs

KUDÜS YAZI DİZİSİ

Kudüs Yazı Dizisi: 4. Bölüm İslamiyet Öncesi Kudüs

4. Bölüm İslamiyet Öncesi Kudüs

Ülkeler ve şehirler tarih boyunca çeşitli devletlerin yönetimi altında bulunmuşlardır. Kudüs şehri de geçmişten günümüze kadar yalnızca bir siyasi otoritenin altında değil, kısa veya uzun yıllar boyunca, farklı devletlerin hâkimiyeti altında kalmıştır.

Kudüs’ün geçmişiyle ilgili arkeolojik veriler M.Ö. 2 bininci yıllardan itibaren, insanların söz konusu bölgede yaşadığına dair bulgular sunmaktadır. İslam tarihçilerine göre, şehrin ilk sakinleri Sâmi asıllı bir topluluk olan Amâlika olmakla birlikte Kudüs, tarih sahnesine M.Ö. 19. ve 18. yüzyıllarda çıkmıştır. Zira ilgili yüzyılları kapsayan Mısır metinlerinde, Kudüs’ten, Kenan Site Devleti olarak bahsedilmektedir. M.Ö. 15. yüzyıl dolaylarında Filistin bölgesine gelen Hurriler’in, Kudüs’te yeni yapılar kurdukları bilinmektedir. Bununla birlikte, M.Ö. 14. yüzyıla ait Tell Amarna mektuplarında da Kudüs’ten söz edilmektedir. Bahsi geçen mektuplar, Kudüs’ün o dönemlerde Mısır’a bağlı bir durumda olduğunu göstermektedir.

M.Ö. 13. yüzyıla ait bir Mısır kitabesinde, İsrail adının geçmesi, İsrailoğullarının söz konusu tarihte Kenan diyarında varlık gösterdiklerine dair ipucu vermektedir.

Yahudilerin Kudüs’le olan bağlantıları,  Hz. İbrahim’e dayanmaktadır. Ancak İnciller’de de Kudüs önemli bir yer tutmaktadır. Markos İncili’ne göre, Hz. Îsâ, Galile bölgesinde halka tebliğ faaliyetine başlar ve onların olumsuz tavrı üzerine Kudüs’e yönelir, şehre girer ve mâbedi temizler. Yahudi otoritelerinin tepkisiyle karşılaşınca, şehrin cezalandırılacağını ve mâbedin kirletileceğini haber verir. Şehrin dışında çarmıha gerildiğinde, mâbedin perdesi yırtılır. Yuhanna İncili, Hz. Îsâ’nın birçok defa Kudüs’e geldiğini kaydeder. İnciller’e göre, Hz. Îsâ’nın dünyevî hayatı Kudüs’te sona erer.

 

Kuran-ı Kerim'de Kudüs

İlk Kıble Kudüs

İnsanlardan bir takım beyinsizler: “Müslümanları, şimdiye kadar yöneldikleri kıbleden vazgeçiren sebep nedir?” diyecekler. De ki: “Doğu da Allah’ındır, batı da. O, dilediğini doğru yola kavuşturur.” (Bakara 142) 

“Böylece sizi, bütün insanlara şâhit ve örnek olasınız, Peygamber de size şâhit ve örnek olsun diye dengeli mutedil bir ümmet kıldık. Senin daha önce de yöneldiğin Kâbe’yi yeniden kıble yapmamızın sebebi, Peygamber’e uyanları, ökçesi üzerinde tekrar eski dinlerine dönecek olanlardan ayırmak içindir. Kıblenin değiştirilmesi, Allah’ın doğru yola ilettiklerinden başkalarına elbette ağır gelir. Allah sizin imanınızı, önceden Beyt-i Makdis’e yönelerek kıldığınız namazları zâyi etmeyecektir. Çünkü Allah, insanlara çok şefkatli, çok merhametlidir.” (Bakara 143)

“Rasûlüm! Biz, kıbleyle alakalı vahiy ümidiyle yüzünü sık sık göğe doğru çevirip durduğunu elbette görüyoruz. Şimdi seni râzı olacağın bir kıbleye döndürüyoruz. Bundan böyle namazda yüzünü Mescid-i Harâm’a doğru çevir. Ey mü’minler! Siz de nerede olursanız olun, namaz kılarken yüzünüzü o yöne çevirin. Kendilerine kitap verilenler, bunun Rablerinden gelen bir gerçek olduğunu çok iyi bilirler. Allah, onların yaptıklarından habersiz değildir.” (Bakara 144)

“Kendilerine kitap verilenlere her türlü delil ve mûcizeyi getirsen, yine de senin kıblene dönmezler. Sen de hiçbir zaman onların kıblesine dönecek değilsin! Zâten onlar birbirlerinin kıblesine de dönmezler. Şâyet sana gelen ilimden sonra onların arzularına uyarsan, o vakit sen mutlaka zâlimlerden olursun!” (Bakara 145)

 

Kudüs İle İlgili Hadis-i Şerif

Berâ bin Âzib radıyallahu anh şöyle demiştir: “Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte on altı veya on yedi ay kadar Beyti'l Makdis’e doğru namaz kıldık. Sonra Kâbe’ye döndürüldük.”


Peki, Kudüs’ün ilahi dinlerdeki yeri nedir?

5. Bölüm'de...



DİĞER KUDÜS YAZILARIMIZ İÇİN LİNKLERE TIKLAYABİLİRSİNİZ;


YAZI DİZİMİZİN TAMAMI


1. BÖLÜM KUDÜS NEDİR?

2. BÖLÜM KUDÜS'ÜN COĞRAFİ KONUMU

3. BÖLÜM KUDÜS'ÜN GÖRÜNÜMÜ VE ÖZELLİKLERİ

4. BÖLÜM İSLAMİYET ÖNCESİ KUDÜS

5. BÖLÜM KUDÜS'ÜN İLAHİ DİNLERDEKİ YERİ


 *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****


Yorumlar

  1. Tarihi çok eskilere dayanan, ilahi dinler için önemli olan kutsal yer KUDDÜS sen ne güzel şehirsin 📿 Belki bir gün kavuşuruz🤍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aminnn, rabbim nasip etsin 🤲🌺

      Sil
    2. Ahh inşaALLAH hayali bile güzel 🤩😇✨✨

      Sil
    3. İnşAllah amin amin🌿

      Sil
    4. Canımız Kudüsümüz...

      Sil
    5. aminn inşallah

      Sil
    6. Belki bir gün…

      Sil
    7. İnsAllah bir gün

      Sil
  2. değerli olanın tekrardan değerine kavuşması dileğiyle… yazanların eline sağlık 🎀

    YanıtlaSil
  3. Kuran'da geçen ayetler Kudüs ve yön ile ilgili çok güzel ölçüler vermiş, hepsini bir arada görmek çok etkileyici gerçekten... Tarihi geçmişine bakıldığında da kıymetini nereden aldığı daha da netleşiyor... Diğer bölüm konusu da heyecanlandırdı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten açıklayıcı aydınlatıcı merakla bekliyorum

      Sil
  4. Kudüs'ten pek çok medeniyet gelmiş geçmiş ve hepsi de kutsal saymış... Bizler de kudsiyetini layıkıyla anlarız da yanlış ellere geçmesini engelleriz inşallah 💐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsinin kutsal sayması aslında bir mesaj değil mi:)

      Sil
    2. İnsan öğrenince daha anlamlı oluyor, teşekkürler bu yazı dizisi için

      Sil
    3. Amelikalıların orada olduğunu bilmiyordum çok ilginç... Evet tüm geçmişteki halklar orayı kutsal bilmiş.. Kudüs'ün gerçeğini anlayanlardan olalım inşAllah

      Sil
  5. Kudusu çok yönlü tanimamiza vesile olduğunuz için teşekkürler 🤲 elinize sağlık. Her dönem kutsal olan Kudüs'ün hakkını verebilmek duası ile...

    YanıtlaSil
  6. Her bölüm ayrı bir heyecan, ayrı bir farkındalık. Gittikçe daha merak ediyor, sonraki bölümü beklerken sabırsızlanıyorum. Kudüs... İlk kıblemiz ve daha fazlası bizim için... ❣️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her bölümde hiç bilmediğimiz bir bilgi geliyor. İnsan okudukça aslında çok tanımıyormuşum diyor çok teşekkür ederiz bu kıymetli bilgiler için🤗

      Sil
  7. Bu da aslında tüm dinlerin tek bir yerden çıktığının, benzeştiğinin yani RAB bin varlığının ve sırasıyla yeni dinler gönderdiğinin delili.
    Tüm zamanlarda insanlar farklı dinler uydurup hep de aynı yeri kutsal sayamaz değil mi? Birçok bilgi değişiyor ama tüm dinlerde baki kalan yer Kudüs... ALLAH bir noktada birleştirip insanların birşeyi görmesini istiyor sanki. Herkes kovulduğu kapıyı kutsal sayıyor. Bir çok bilgi gibi bunu da zamanla kaybedebilir, değiştirebilirdi. Ama olmadı... İlginç...

    YanıtlaSil
  8. Kudüsün, iman edenler için neden önemli olduğunu direk RABbimin ayetleriyle okuyup öğreniyor olmak çok kıymetli. Öğrendikçe, Kutsal şehre hayran kalmamak mümkün değil. Emeklerinize sağlık☘️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlarına hayran kalmamız, yaşadığı şehri anlayan insanlardan olmalariymiş...

      Sil
    2. Bilen bildi Kuddûs şehri...
      Bilmeyenler kendini ziyan etmekle meşgul...

      Sil
  9. Kuddus şehrinin, sadece bir belde değil pek çok şeyin birleşme buluşma çıkış noktası olmasıyla da ne kadar önemli olduğunu hatırlatan bir paylaşım emeğinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar ince ayrıntılarla düşünülmüş bir yazı dizisi oluyor, kaleminize sağlık 💓

    YanıtlaSil
  11. Tüm dinlerin aynı yere bağlı olduğunun işaretleri

    YanıtlaSil
  12. Özgürce🌺12 Nisan 2024 14:12

    Bir "besin" sahteyse ( yapay) hiç-bir böcek, haşerat ona yanaşmıyor, yüzüne bile bakmıyor. Çünkü besleyiciliği yok, bir faydası yok. Ama gerçekse (doğal) o besinden faydalanmak isteyen her canlı onun peşini bırakmıyor.
    Kudüs'ün gerçekliğini bilen dibinden ayrılmıyor... bilmeyen de hiç yüzüne bakılmayacak şeylerle oyalanıyor.
    Ah Kudüs'üm... kıymetliler tarafından kıymetin bilinsin insaAllah 🥰

    YanıtlaSil
  13. Neden kutsal şehir? yaşanmışlıklarıyla, yaşadıklarıyla ve hala yaşananlarla nedenlerini sıralıyor... bu yazı dizisiylede çok şey öğreniyoruz... emeğinize sağlık.. heyecanla devamını bekliyoruz;)

    YanıtlaSil
  14. Yazı dizisi bitmeden varmak nasip olsun insAllah ❤️

    YanıtlaSil
  15. Bu yazı dizisi ile bizim de araştırmasına,öğrenmesine vesile oldunuz,kaleminize sağlık...Gidebilmek de nasip olur insALLAH gitmek isteyen her gönüle ...

    YanıtlaSil
  16. Hazırlayanların ellerine kollarına sağlık. Harika bir yazı dizisi olmuş keşke herkes okuyup öğrenebilse

    YanıtlaSil
  17. Teşekkürler… Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. Merak ve ilgiyle takip ediyoruz

    YanıtlaSil
  19. Heyecanla yenisi beklenen yazı dizisi ♥️ Emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil
  20. Kudüs her ilahi dinin kutsal mekanı... Yeryüzünde ziyaret edilmesi gereken 3 kutsal mekandan birini içinde barındıran mekan..

    YanıtlaSil
  21. Nasıl da cahil bırakıldık…
    Her bilenin üstünden bir bilen var elbet.
    Bildirdiğiniz için teşekkürler.
    Hatırlattığınız İçin teşekkürler.
    🧡

    YanıtlaSil
  22. Kafamızda bazı sorulara cevap oldu teşekkürler ☺️

    YanıtlaSil
  23. bildiklerimiz pekişiyor bilmediklerimiz kabımıza ekleniyor

    YanıtlaSil

  24. *İçinde Beytül Makdis’inde bulunduğu kutsal Filistin topraklarına ALLAH’ın salih kulları varis olacaktır inşALLAH.

    YanıtlaSil
  25. Elinize sağlık güzel bir yazı Kudusu adım adım tanimamiza vesile oldunu

    YanıtlaSil
  26. Aydınlatıcı çalışmalarınız ne kadar kıymetli. Emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil
  27. Bizim için kutsal olan 3 şehirden biri Kudüs, çıkıs kapısı, ilk kıblemiz.

    YanıtlaSil
  28. Nededini bilince daha anlamlı oldu kıblemiz. Elhamdülillah.

    YanıtlaSil
  29. Kudüs bizim kutsal şehrimiz. Müslümanların en önemli 3 mescidinden üçüncüsü mescid-i Aksa. Rabbim hakkıyla anlamayı nasip etsin hepimize.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder