Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Kudüs Yazı Dizisi: 6. Bölüm İsra ve Miraç

KUDÜS YAZI DİZİSİ

Kudüs Yazı Dizisi: 6. Bölüm İsra ve Miraç

6. Bölüm İsra ve Miraç

Neden Kudüs?

Çünkü Kudüs, ilk kıblemiz, ikinci mescidimiz ve üçüncü haremimiz olan, Mescid-i Aksa’yı bağrında barındırmaktadır.

Ebu Hureyre, Peygamberimizin şöyle buyurduğunu rivayet etti: “Üç mescit dışında hiçbir mescidi ziyaret için yola çıkılmaz. Benim bu mescidim, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa.”

(Müslim, Hac, 511)

 

Çünkü Kudüs, İsra ve Miraç mucizelerinin gerçekleştiği beldedir. Peygamberimiz (sav) Mescid-i Aksa’da bütün peygamberlere namaz kıldırmış ve ALLAH (c.c)’nûn huzuruna buradan çıkmıştır.

Abdullah bin Mesud şöyle demiştir: "Peygamberimiz göklere çıkarıldığı gece, Sidretü'l Münteha'ya götürüldü. Sidre, altıncı semadadır... Peygamberimize (orada) üç şey verilmiştir: Beş vakit namaz, Bakara Suresi’nin sonu (son 2 ayeti), ümmetinden Allah'a şirk koşmayanların büyük günahlarının mağfiret olunması..”

(Müslim, İman, 279)

 

Çünkü Kudüs, 400 yıl Osmanlı himayesinde kalmış ve bu döneme ait yüzlerce tarihi eseri içinde barındıran bir İslam şehridir. Bu eserlerin bir çoğu camii ve mescitlerden oluşmakta ve Kudüs’ün İslami kimliğini yansıtmaktadır. Bu eserlerin yok olması Kudüs’ün İslam kimliğinin yok olması demektir.

Rafi bin Amr el-Müzeni,  Rasûlullah’ın şöyle buyurduğunu işittim demiştir: “Acve hurması ve (Beyt-i Makdis’deki) kaya, cennettendir.”

(Ahmed b. Hanbel, 20345)

 

Çünkü Kudüs halkı, her geçen gün işgalci İsrail devleti tarafından bilinçli bir şekilde yoksullaştırılmaktadır. (Kudüslü Müslümanların % 80’i yoksullukla mücadele etmektedir.)

 

Çünkü Kudüs ve civarında yaşayan Filistinli Müslümanların evleri yıkılmakta, işyerleri kapanmakta, tarım arazileri işgalciler tarafından yakılmaktadır.

 

Çünkü Kudüs’ün İslami kimliği yok edilerek Yahudileştirilmek istenmektedir.

 

Çünkü Kudüs’te her gün insan hakları ayaklar altına alınmaktadır. Dünyanın gözü önünde hemen her gün sokak ortasında yargısız infazlar yapılmaktadır.

 

Çünkü Kudüslü Müslümanlar, İslam ümmetinin onuru olan Mescid-i Aksa’yı canları ve malları pahasına korumaktadır. Sırf Mescid-i Aksâ’ya yakın olduğu için oturdukları küçük ve bakımsız evlerine milyon dolarlık teklifler getiren Siyonistlere evlerini satmamakta ısrar etmektedirler.

Ebu Ümâme, Rasûlullah’ın sallallahu şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Ümmetimden bir topluluk daima hak üzere olacak ve düşmanlarına kesin bir şekilde üstün gelecektir. ALLAH’ın emri gelinceye kadar, şiddetli geçim sıkıntısına düşmeleri durumu hariç, muhalefet edenlerin muhalefeti onlara zarar vermeyecektir.” “Ya Rasûlallah! Onlar nerededirler?” dediler. “Onlar, Beyti’l Makdis’te ve Beyti’l Makdis’in etrafındadırlar” buyurdu.

(Ahmed bin Hanbel, Müsned, 36/657, no: 22320)

 

Çünkü Kudüs, ne zaman Müslümanlar tarafından yönetilse dünyaya huzur hâkim olmuş ve masum kanı akıtılmamıştır. Kudüs 1917 yılından beri Siyonizm işgali altında ve dünyanın her yeri masum insanların kanıyla boyanmış vaziyettedir.

 

Çünkü Kudüs, haksız bir işgal altındadır.

Çünkü Kudüs, kurtulursa, dünya kurtulur.

Ebu Hureyre’den rivayetle Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Müslümanlarla Yahudiler harb etmedikçe kıyâmet kopmayacaktır. O harpte Müslümanlar (gâlip gelerek) Yahudileri öldürecekler. Öyle ki, Yahudi, taşın ve ağacın arkasına saklanacak da, taş veya ağaç; ‘Ey Müslüman, Ey ALLAH’ın kulu, şu arkamdaki Yahudi’dir, gel de onu öldür!’ diye haber verecektir. Sadece garkad ağacı müstesna, çünkü o, Yahudilerin ağaçlarındandır.”

(Müslim, Fiten, 82)

 

Müslümanlar İçin Kudüs’ün Önemi

Müslümanlar için Kudüs, Mekke ve Medine’den sonra en kutsal üçüncü şehirdir. Kudüs’ün ve özelde de Harem-i Şerif alanının,  İslâmiyet’teki öneminin en özel sebebi Miraç hadisesinin burada gerçekleşmesidir. İsra ve Miraç hadiselerinin gerçekleştiği gece, Peygamberimiz Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya getirilmiş, oradan da Cenab-ı ALLAH’ın katına çıkarılmıştır. Miraç hadisesinin üzerinde vuku bulduğuna inanılan,  Hacer-i Muallâk, bugün Harem-i Şerif’in en göz alıcı binası olan Kubbet’üs Sahra’nın altında korunmakta ve her yıl yüz binlerce Müslüman tarafından ziyaret edilmektedir.

Ancak Müslümanlar için, eşyanın değeri kendinden değil, özündendir. Yahudi ve Hıristiyanlar için şehrin taşı da kutsal sayılırken, İslâm’da diğer dinlerdeki gibi fiziksel bir kutsallık anlayışı yoktur. Mevcut kutsallığın yönü de yine Miraç olayıdır.

  

İsra ve Miraç

İsra: Gece yolculuğu ve gece yürüyüşü,

Mi'raç: Yükseğe çıkmak, yükselmek demektir.

Cebrail (as) bu gecede Peygamberimiz’i Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa'ya Burak adlı bir binek vasıtasıyla getirdi. Mescid-i Aksa’da sona eren bu yolculuk, “İsra” mucizesidir. İsra Suresi'nde anlatılmaktadır:

“Kulunu (Muhammed’i) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bâzı âyetlerimizi el-Mescid’ul-aksâ’ya götüren Allah, eksikliklerden uzaktır. Bu, ona bir kısım âyetlerimizi göstermek içindir. O (Allah) dinler ve görür.” (İsrâ, 17/1)

 

El-Mescidu’l-aksâ, en uzak mescit demektir. Şu âyetler onun yerini bildirmektedir:

 

“Muhammed Cebrail’i bir kez daha gördü. (Bu defa) Sidret’ül-müntehâ’nın yanındaydı. Ahirette kalınacak Cennet de oranın yanı başındadır. O gün o Sidre’yi neler kaplamıştı, neler! Gözü bir yere kaymadı, söylenenin (sınırların) dışına da çıkmadı. (Miraç yolculuğunda) gerçekten Sahibinin en büyük ayetlerini gördü.” (Necm, 53/13-18)

*Sidretü’l- Müntehâ yedinci kat semadadır.

 

Bu Gecede Peygamberimiz’ e Verilen Hediyeler:

● Beş vakit namaz farz kılındı.

● Bakara Suresi’nin son iki ayeti (Amene’r Rasulü...) vahyedildi.

● Ümmetinden şirk koşmayanın cennete girebileceği müjdesi verildi.

 


Peki Kıblemiz Mescid-i Aksa nın inşası ne zaman ve nasıl yapılmıştır?

7. Bölüm’de



DİĞER KUDÜS YAZILARIMIZ İÇİN LİNKLERE TIKLAYABİLİRSİNİZ;


YAZI DİZİMİZİN TAMAMI


1. BÖLÜM KUDÜS NEDİR?

2. BÖLÜM KUDÜS'ÜN COĞRAFİ KONUMU

3. BÖLÜM KUDÜS'ÜN GÖRÜNÜMÜ VE ÖZELLİKLERİ

4. BÖLÜM İSLAMİYET ÖNCESİ KUDÜS

5. BÖLÜM KUDÜS'ÜN İLAHİ DİNLERDEKİ YERİ



*****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****


Yorumlar

  1. Kiymetli topraklari bu denli tamimamiza vesile olduğunuz için teşekkür ediyorum
    Daha anlam kazandı şimdi kutsal topraklar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazı dizisini okudukça aslında Kudüs hakkında ne kadar az şey bildiğimi fark ettim :(

      Sil
    2. Evet ben de öyle kendi adıma düşündüm, teşekkürler bu yazı icin

      Sil
  2. Bu topraklar o kadar değerli ki yaşanan olaylar tesadüf olmadığı için şuan yaşanan olayların neden olduğunu çok çarpıcı gösteriyor. Bir şeyin gerçeğini öğrendikçe her şey yerine oturuyor. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok anlayabilmek duasıyla, kaleminize saglik

      Sil
  3. Peygamberimizi (ş.a.v) konuk edip göklere, yüceler yücesine uğurlayan kutlu mekân, mübarek belde! Ey güzel şehir .. Rabbim seni korusun… Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Gözlerim dolu dolu okudum😢

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve bir gün sevinç göz yaşlarıyla, şükür secdeleri yaparak O Kuddüs şehre girebilmeyi nasip etsin RABBİMİZ

      Sil
    2. Aminn ne güzel dua

      Sil
  5. Kaleminize sağlık, miraçta verilen namazı anlayabilir, hakkıni verebilir, namaza sevgimizi arttırabilirsek Kudüs un kıymetini de anlarız gibi...seven sevdiğiyle ilk buluştuğu yeri, evlilik teklif ettiği mekanı pek unutmaz ya onun gibi..hayatında önemliyse unutmazsın kolay kolay..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekleri farketmek ve unutmamak ne kadar önemli, kaleminize saglik

      Sil
  6. RABbim emeklerinizden razı olsun… Çok keyif aldık, bilmediklerimizi öğrendik…

    YanıtlaSil
  7. Güzel var, güzeell var, bir de çookkk güzeeellll var… ALLAH bize de orada namaz kılmayı nasip etsin 🥰 Emeğinize sağlık 🤲🤍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin 🌸 çok çok güzel :)

      Sil
    2. Çok çok güzel bir yazi🌸

      Sil
  8. Büşranur Gök25 Nisan 2024 22:10

    Bizlere de o üç mescid için yola çıkmayı nasip et Rabbim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. HAyal ederken bile heyecanlanıyor insan... İnşaALLAH o güzel mescidlerin hakkını verebilmek nasip olsun

      Sil
    2. Niyetimize koyduran Rabbime şükürler olsun

      Sil
  9. Birkez daha anladık ki o sırlı ikram kesinlikle lehimizeydi. Elhamdülillah 🤲🏾

    YanıtlaSil
  10. O mescitlere varabilmek 🤲
    Kudüsün Müslüman yönetimine geçtiğinde dünyaya huzur yayılması 🤲

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize sağlık her satırında ayrı huzur buldum göz yaşları akıtılan toprakların üzerinde olmayı öyle istedimki masumların yanında olmayı🤲

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde gönülden gönüle dualarımızla ,onların yaşadıklarını gerçekten kalbimiz de hissederek inşaAllah birlikteyizdir

      Sil
    2. Onların baskıda güzel tepki verdiğine şahit olduk, biz de inşallah kendi sureclerimizde bize şahit olanlara doğruyu hissettirenlerden oluruz

      Sil
  12. Kutsal kelimesi gerçek anlamını buluyor verdiğiniz bilgilerle... çok güzel bilgiler, emeğinize sağlık🌿

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuddus anlamını bilince pek kıymetli o zmn

      Sil
  13. Yine çok güzel bir yazı, bilgilendirici, cesaret verici... Ayet ve hadislere yer vermeniz ne kadar güzel olmuş. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçeğe başka bir gerçek yakisiyor

      Sil
  14. Ne güzel bir yazı dizisi oldu...Oralara gitmiş gibi hissettik,RAB bim gidebilmeyi de nasip eder insALLAH🧡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin,
      Hatta Önceden gidenlere bu bilinçle tekrar tekrar gitmeyi nasip etsin 🤲🌿

      Sil
    2. InsaAllah

      Sil
  15. Her bölümde gönlümüzde zaten kıymeti olanın kıymeti daha da artıyor. Yüzyıllarca öncesinden ne kıymetli bilgiler aktarılmış... Ne kadar şanslıyız bunları duyabildiğimiz, Kudüs'ün kıymetini öğrenip anlayabildiğimiz için... Emekleriniz için teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kudüs'ün kıymeti Kuddus olmaktan geçiyor biraz da sanırım 🤲

      Sil
  16. İnsan Gerçek bilgi ile Kuddüsü anlayınca , gönlü oraya daha çok çarpıyor🤲🤲🌿

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü Kudüs, ne zaman Müslümanlar tarafından yönetilse dünyaya huzur hâkim olmuş ve masum kanı akıtılmamıştır 🌹🌹🌹

      Sil
  17. Kutsal Kudüs, sen ümidin kapısısın

    YanıtlaSil
  18. Rabbime şükür olsun, böyle bir yazıya denk geldim, çok mutlu oldum. Selma

    YanıtlaSil
  19. Kudüs’ü bilmek, gerçekten anlayabilmek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar az şey biliyormuşuz meğer

      Sil
  20. Hiç bıkmadan usanmadan adım adım gün be gün biraz daha ilerisini yapar hale geldiler. En sonunda en kötüsünü yapacak gücü topladıklarını zannettiler, bakalım sonu nasıl olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah süre vererek hâlâ merhamet ediyor ancak bu sürenin de bir sonu olacaktır vaadi de var

      Sil
  21. Emeğinize sağlık, çok faydalı bir çalışma olmuş...

    YanıtlaSil
  22. Bu yazı dizisi harika oldu, bilmediğimiz çok şey öğrendik 💙 emeğinize sağlık 👏👏👏

    YanıtlaSil
  23. Kalbim Kudüs Kudüs diye atmaya başladı❤️❤️❤️

    YanıtlaSil
  24. Ne kadar çok şey öğrendik kudusle ilgili ... Her yazıyı dört gözle bekledik ..her bilgi ne kadar kıymetli oldugunu hatırlattı bize gerçekten de emeğinize sağlık 🤲

    YanıtlaSil
  25. “Kudüs kurtulursa dünya kurtulur”
    Bugün yaşananlar insanlık adına tam da bu cümleyi anlatmıyor mu?
    Emeklerinize sağlık 🍃

    YanıtlaSil
  26. Ben Kudüs'üm
    Ben Kudüs'üm Gecenin karanlığında çocuklarım için bir fenerim

    YanıtlaSil
  27. Kuddüs RAB bim bir an evvel özgürlüğüne kavuştursun inşALLAH. Muhteşem bir yazı emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  28. Tüm dünya için neden bu kadar önemli bir yer oldığunu okudukça daha iyi anlıyoruz. Teşekkür ederiz kıymetli bilgiler için...
    Hakikaten kudüs kurtulursa dünya kurtulur🌿

    YanıtlaSil
  29. Namaz ve ne güzel bir müjde almış peygamberimiz, İnşallah Müslümanların hakim olduğu günleri de görürüz Kudüs'e

    YanıtlaSil
  30. Çok güzel ve çok kıymetli bilgiler, Rabbim razı olsun🤗

    YanıtlaSil
  31. Çok kıymetli bilgiler. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  32. ilk kıblemiz, ikinci mescidimiz ve üçüncü haremimiz olan, Mescid-i Aksa’yı bağrında barındıran yer, Ne kadar anlamı büyük biz Müslümanlar için.

    YanıtlaSil
  33. Kudüs, Çünkü çıkış kapısı... İki kapı bizim için kutsaldır. İniş ve çıkış kapıları...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder