Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Kudüs Yazı Dizisi: 9. Bölüm Kudüs'te Yaşayan Peygamberler - 2

KUDÜS YAZI DİZİSİ

Kudüs Yazı Dizisi: 9. Bölüm Kudüs'te Yaşayan Peygamberler - 2 

9. Bölüm Kudüs'te Yaşayan Peygamberler - 2            

Yusuf Peygamber

Hz. Yakub’un on iki oğlundan on birincisidir. Ailesiyle birlikte Kudüs’te yaşarken ağabeyleri tarafından kuyuya atılması ve kuyuda onu bulan köle tacirlerinin yanlarına alıp Mısır’a getirmesi sonucunda kral tarafından sahiplenilip kralın sarayında büyütülmüştür.  

Hz. Yusuf Mısır’da büyümüştür ama oraya ait değildir. Kudüs’ten çıkmıştır. Büyük büyük annesi Hz. Sare’dir. Fiziksel görünüş itibariyle Mısırlılara benzememesi ve Hz. Sare’den getirdiği genetik miras Hz. Yusuf’un Mısır’da güzelliğiyle dikkat çekmesini sağlamıştır. 

Hz. Yusuf, firavunun sarayında büyüdükten ve hayatının zindana atılma gibi çalkantılı dönemi geride kaldıktan sonra Mısır yönetiminde hazinenin idaresiyle yetkilendirilmiştir. 

Kuyuya atılmasından hazine bakanı olmasına kadar geçen zamanda Hz. Yakup ve diğer oğulları Kudüs’te yaşamıştır. 

Hz. Yusuf döneminde meydana gelen yedi yıl kıtlık sürecinde Hz. Yakup’un oğulları erzak talebiyle Mısır’a gelmiş ve Hz. Yusuf’un onları tanımasıyla birlikte meydana gelen bazı olaylar sonucu Hz. Yakup ile birlikte Mısır’da yaşamaya başlamışlardır.


Musa Peygamber

Mısır’da yaşamaya başlayan Hz. Yakup’un on iki oğlu zaman içinde orada on iki ayrı kavim oluşturdu. Yaklaşık 1500 yıl kadar sonra İsrailoğulları, artık Mısır’ın yerlisi olan Kıptilere oranla, çokluklarıyla dikkat çeker duruma gelmişti. Bir gece Firavun rüyasında, Beyt-i Makdis’ten çıkan bir ateşin, Kıptilerin evini yaktığını ancak İsrailoğulları’na zarar vermediğini gördü. O dönemde kahinlik çok meşhurdu ve kahinin birine rüyasını yorumlattı. Kahinin yorumuna göre, İsrailoğulları’ndan çıkacak bir erkek çocuğu, Firavun'un saltanatını yıkacaktı.
Bunun üzerine Firavun, İsrailoğulları’nın tüm erkek çocuklarını öldürmeye başladı. Hz. Musa da tam bu dönemde doğdu. Daha sonra Hz. Musa Firavun'un sarayında büyüyecek, Firavun'un saltanatını yıkacak ve İsrailoğullarını bu zulümden kurtarıp, onları tekrar Kudüs’e götürecekti.

Davud Peygamber

İsrailoğulları'nın Filistin civarında kurdukları devletin ilk kralı olan Talut’tan sonra Hz. Davut devletin başına geçmisti. Hz. Davut, Hz. İshak’ın onbirinci kuşaktan torunuydu. Devletin başına geçtiğinde, Hz. Musa’nın getirdiği dine göre devleti yönetti. Kudüs'ü alarak, burayı başkent yaptı. Bugün Mescid-i Aksa dediğimiz mabedin temellerini attı. Mabedin inşaatı ise Hz. Davud’un oğlu olan, Hz. Süleyman tarafından tamamlanacaktı.

Peki, Süleyman Peygamber ‘in Kudüs ile ilişkisi nedir?

10.Bölüm’de…


DİĞER KUDÜS YAZILARIMIZ İÇİN LİNKLERE TIKLAYABİLİRSİNİZ;

YAZI DİZİMİZİN TAMAMI

1. BÖLÜM KUDÜS NEDİR?

2. BÖLÜM KUDÜS'ÜN COĞRAFİ KONUMU

3. BÖLÜM KUDÜS'ÜN GÖRÜNÜMÜ VE ÖZELLİKLERİ

4. BÖLÜM İSLAMİYET ÖNCESİ KUDÜS

5. BÖLÜM KUDÜS'ÜN İLAHİ DİNLERDEKİ YERİ


*****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****


Yorumlar

  1. Her bir öykü ayrı heyecan... ayrı bir deneyim transferi.. çok keyifli çok öğretici...

    YanıtlaSil
  2. Öykünün tamamını bilmiyormuşum... Böyle arka arkaya anlatılınca zihnimde bir bütünlük oluştu 👏👏👏

    YanıtlaSil
  3. Hz. Yusuf'un güzelliğinin büyük Hz. Sare'ye bağlanması detayına bayıldım 🥰🥰🥰🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden güzel gorundugunun şuanda da bilindiği üzere esmer çoğunluk nüfusa sahip ülkelerde sarışın, sarışınlığın egemen olduğu yerde de esmerlerin güzel olarak popüler olması detayına bağlanması da guzelmiş☺️

      Sil
  4. Kudüs ♥️ Ben

    YanıtlaSil
  5. Beytül makdis :) ne güzel ismi var

    YanıtlaSil
  6. Bu bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Çok keyifli bir seri hem akıcı hem gerçek emeğinize sağlık☺️

    YanıtlaSil
  8. Peygamberlerin Kudüs ilişkisi ne güzel anlatılıyor
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Hem gerçek hem öğretici insanlarda farkındalık oluşturan bı yazı dizisi .

    YanıtlaSil
  10. Her peygamberin üzerinden geçtiği kudüs ne kıymetli bir yer. Kıymetini bilenlerden olmak ümidiyle🌿

    YanıtlaSil
  11. Peygamberler bizim rol model aldığımız insanlardır. Onlara benzediğimiz kadar doğruyuz onlardan uzaklaştığımız kadar yanlışız... Onların hayatından yaptığımız deneyim transferi ile daha konforlu bir hayat yaşanır. Çok teşekkürler yazı için...

    YanıtlaSil
  12. Kronoloji görünce insanın zihni rahatlıyor. Hangi olay, hangi peygamber zamanında olmuş kafamızdaki karmaşa ortadan kalkıyor. Çok teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten tarihsel süreci bu şekilde görmek bütünü algılamayı kolaylaştırıyor.

      Sil
  13. Bu bölümü arada okumayı atlamışım. Her bir peygamberin Kudüs'le bir bağı varmış. Şimdi kronolojiyi bilince taşlar daha rahat oturuyor zihinde.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder