Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Kudüs Yazı Dizisi: 13. Bölüm Kölenin Devesini Çeken Kudüs Fatihi

KUDÜS YAZI DİZİSİ

Kudüs Yazı Dizisi: 13. Bölüm Kölenin Devesini Çeken Kudüs Fatihi

13. Bölüm Kölenin Devesini Çeken Kudüs Fatihi

Halife Ömer

Habeşli Bilal’in etkileyici sesiyle okuduğu ezan, Beyt-i Makdis’i çınlatıyordu. Bizans hakimiyetinde kaldığı süre boyunca, adı İliya olan mukaddes şehir Kudüs’te yaşayan Hıristiyan ve Yahudiler, dikkat kesilmiş, bu hoş sadanın ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. ALLAH Resulünün vefatından sonra,  Hz. Bilal’in sesini ilk defa duyan müslümanlar, Kudüs’ü fethetmiş olmanın da verdiği coşkuyla, birlikte göz yaşlarını tutamıyor, hamdlarına saadet günlerini hatırlamış olmanın hüznü karışıyordu. 

Daha birkaç saat önce elde ettiği “Kudüs Fatihi” ünvanıyla Halife Ömer, Davut Mescidi’ne girdi ve minbere yöneldi.

Aylardır İslam ordusu tarafından kuşatma altında olan İliya’lılar,  şehri,  Ömer geldiğinde teslim edeceklerini bildirmişti. İstişareler sonucunda bu isteği kabul eden Müminlerin Emiri Hz. Ömer, kölesiyle birlikte derhal yola çıkmıştı. İkisinin de kullanabileceği yalnızca bir deve vardı ve onlar Medine’den Kudüs’e bu devenin sırtında gideceklerdi. Deve ikisini birden taşıyamazdı. Köle, Halife’nin binmesini teklif ettiyse de adaleti adeta somutlaştıran Hz. Ömer, bunu kabul etmemişti. Deveye sırayla biniyorlardı. Nihayet Kudüs’e girmek üzereyken, deveye binme sırası köledeydi. Köle, Müminlerin Emirinin şehre deve üzerinde girmesinin daha uygun olacağını söyledi. Hattab’ın oğlu Ömer’ın, adalet anlayışında bu türden gösterilere yer yoktu. Sıra kiminse deveye o binecekti! Köle ne kadar dil döktüyse de Halife’ye söz dinletemedi. 

İliyalılar,  müslümanlar tarafından şehrin girişinde karşılanan Hz. Ömer’i görünce,  şaşkınlığını gizleyememişti. 

Hz. Ömer, Hz. Davud’un minberinde şükür ve dua ederken, dışarıda Hz. Ömer’in şehre girişi halk arasında yayılmıştı bile. Artık İliya yani Kudüs için, yeni bir çağın başlangıcıydı. Duasını bitirip Davut Mescidi'nden çıkan Hz. Ömer, yeni dönemde Kudüs’ü vakıf ilan etti. Artık burada kimse toprak alıp satamayacak, hibe edemeyecekti. 

Kudüslüler, Ömer’in adaletli olduğunu biliyordu. Ancak yine de kendilerine ne yapılacağı konusunda kaygılanmadan edemiyorlardı. Halife Ömer halkı daha fazla bekletmedi; hemen bir Kudüs beyannamesi yayınladı. Bu beyannameyle halk arasında çıkabilecek din ve mezhep çatışmaların önüne geçildi. Halkın seyahat özgürlüğü olduğu belirtildi. 

Hz. Ömer, Kudüs’te kalacak müslümanların İslam’ı yaymaya çalışırken, hassas olacağını biliyordu. Ancak yine de Hıristiyan ve Yahudilerin içini rahatlatacak bir emanname yayınladı.

Hz. Ömer’in Emannamesi 

“İliya halkına, canlarına, mallarına, kiliselerine, haçlarına bütün fertlerine verilen bir teminattır. Kiliseler, mesken yapılmayacak, yıkılmayacak, kısmen de olsa işgal edilmeyecektir. İçindeki kutsal eşyalara el konulmayacak, mallarına el sürülmeyecektir. Kimse dini inançlarından dolayı zorlanmayacak kendilerine asla zarar gelmeyecektir. Yurtlarına Yahudiler iskân olunmayacaktır. Bunlara karşılık onlar da cizye vereceklerdir.”

Hz. Ömer müslüman olmayanların hakları konusunda o kadar hassastı ki daha sonra olur da müslümanlar tarafından camiye dönüştürülür diye,  Kıyamet Kilisesi'nde hiç namaz kılmadı. 

Zalim yönetimlerden kurtulan Kudüs ve halkı, I. Haçlı Seferine kadar Hz. Ömer’in kurduğu bu adaletli düzen ile yönetildi. I. Haçlı Seferi ise artık Kudüs için bir bilinmezin başlangıcı olacaktı.


Peki, Haçlı Seferleri ve Kudüs ...

14.Bölüm’de…




DİĞER KUDÜS YAZILARIMIZ İÇİN LİNKLERE TIKLAYABİLİRSİNİZ;


YAZI DİZİMİZİN TAMAMI


1. BÖLÜM KUDÜS NEDİR?

2. BÖLÜM KUDÜS'ÜN COĞRAFİ KONUMU

3. BÖLÜM KUDÜS'ÜN GÖRÜNÜMÜ VE ÖZELLİKLERİ

4. BÖLÜM İSLAMİYET ÖNCESİ KUDÜS

5. BÖLÜM KUDÜS'ÜN İLAHİ DİNLERDEKİ YERİ



*****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****


Yorumlar

  1. Kudüs 'ün yeniden Hz Ömer 'in adaleti gibi,günlere gelmesi umudumuz var 🤲

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İNŞALLAH Hz Ömer gibi adaletli günlerde bir araya gelsin tüm iyiler. :)

      Sil
  2. Okurken göz yaşlarımı tutamadım🥹
    Böyle bir adalet anlayışını Kudüs için, Gazze için yeniden nasip et Allah ım 🤲

    YanıtlaSil
  3. Önemli bilgileri keyifli bir halde paylastiginiz için teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
  4. Yine güzel bir detay verilmiş. Adalet nedir? Teşekkürler elinize sağlık. 🌿

    YanıtlaSil
  5. Bize Kudüs ün ne demek olduğunu öyle güzel anlatıyorsunuz ki, Allah razı olsun, kaleminize sağlik

    YanıtlaSil
  6. hazreti ömer gibi Adaletli bir lider kalmamış dünyada , olsaydı bugün Kudüs işgal altında olmazdı zalimler bu kadar rahat zulüm edemezdi Rabbim kudretiyle zaferi nasip etsin inşallah ilminize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Kudüs'ü bize ne detaylı ne güzel anlattınız ... O kutlu toprakları.. Emeğinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek tek detay detay her bir ayrıntıyı öğrendik ve öğreniyoruz çook teşekkür ederiz🌿

      Sil
    2. Teşekkürler💕

      Sil
  8. Ne güzel bir dinimiz var... Elhamdülillah. ALLAH, Hz Ömer'den razı olsun...

    YanıtlaSil
  9. Okurken kendimi okadar güvende hissettim ki... İslam her dini sıcacık sarıp sarmalamış.
    RABBİM bu güzel toprakları yine islam ile yeşertsin insaAllah.

    YanıtlaSil
  10. Hz.Ömer le ilgili her bir bilgi öğrendiğimde sevgim daha da artıyor. Ve algıda adaletini düşünüyorum nasıl bu kadar adaletli olabilmiş diye ve içim gidiyor inşaALLAH biz de adaletli oluruz diye de dua ediyorum… 🤲♥️

    YanıtlaSil
  11. Kudüs'ün ne olduğunu bizlere bu kadar detay ayrıntıyla öğrettiğiniz için teşekkür ediyoruz

    YanıtlaSil
  12. Adaletin Ömer gibi seninle gittiğin yere gidince insanların yüzünü güldürürsün.

    YanıtlaSil
  13. Kudüs'e gitmiş ve tüm tarih boyunca oralarda gezmiş görmüş yaşamış gibi olduk. Emeğinize sağlık 🥰

    YanıtlaSil
  14. Her şey başladığı yere dönecektir 🌻

    YanıtlaSil
  15. Yine sürükleyici bir seri yazısı... 🧡

    YanıtlaSil
  16. Garip Kuddüs halkının yüreğime serpti Ömer in adaleti

    YanıtlaSil
  17. Her bir yazı dizisinde güzel bir detay öğreniyoruz, kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. “Kıyamet Kilisesi'nde hiç namaz kılmadı” Günümüzde unutulan ama düşünülmesi gereken hassas bir konu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömer’in adaletini modelleyebilmek nasip olsun 🤲🏻🕊️

      Sil
  20. HZ. Ömer’in adalet anlayışını anlamak, öğrenmek esas olan. O zaman içi dolu dolu adalet timsali HZ Ömer’i diyebiliyorsun ❤️ teşekkürler emeği geçen herkese 😊

    YanıtlaSil
  21. Çok imrenmişimdir Hz Ömer'e... Adil olması, daha vahit gelmeden hatalı birşeyi farkedip düzeltmeye çalışması ve onun üzerine ayet inmesi... Adaletli olunca algısı da adaletli olmaya başlıyor insanın. Bize de Ömervari olmak nasip olur inşaALLAH🤲

    YanıtlaSil
  22. Düşmanlarını titreten halife Ömer’in bir kölenin hayvanının yularını tutarak şehre girmesi ve fethettiği yerdeki insanların inançlarına karışmayıp ibadethanelerine zarar vermemesi bir çok Hristiyanın Müslüman olmasına vesile olmuştu.RAB’bimiz onlardan da, bilgilerimizi tazeleyen sizlerden de razı olsun. Kudüs’ün fethini tekrar nasip eylesin...🤲🏻

    YanıtlaSil
  23. Bu bölümde yeni bir detay daha, teşekkürler, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder