Öne Çıkan Yayın

Başarı Psikolojisi - DTÖ Seminerler

Kudüs Yazı Dizisi: 17.Bölüm Yakın Tarih'te Kudüs 1.Bölüm

KUDÜS YAZI DİZİSİ

Kudüs Yazı Dizisi 17

17. Bölüm Yakın Tarih'te Kudüs 

1. Bölüm

Kürsüde Dünya Yahudi Öğrencileri Birliği Başkanı Albert Einstein umutlu gözlerle öğrencilere bakıyordu. Dışarıdan İngiliz ve İsailli işgalcilere karşı ayaklanan Arap topluluklarının sesleri gelmesine rağmen, Einstein bu dersi yapmakta kararlıydı.

19. yy’ın sonunda, Zion Topluluğu’nun en önemli hayallerinden biri olan “Kudüs İbrani Universitesi” nihayet kurulmuştu ve ilk dersi yapma işi, Einstein’e verilmişti. 

Takvim 1923 yılını gösteriyordu. Kudüs 4 yıldır İngiliz hakimiyetindeydi ve İngilizler bölgede, İsrail devletinin en büyük destekçisiydi. İngiliz askerler, İbrani halkın bölgeye yerleşebilmesi için, Arap halka karşı zor kullanmaktan çekinmiyordu. Ev sahibi olan Arap halkını yurtlarından zorla çıkarmak, evlerini ellerinden almak, canlarına kast etmek gibi zorbalıklar İngiliz askerleri için artık zevk haline gelmişti. Arap topluluklar üç yıldır ayaklanma halindeydi ama kimse onların sesini duymuyordu. 

1929 yılına girildiğinde 24 Ağustos günü İbrani halkın kutsal mekanlara saldırdığı haberi, Müslüman Arap topluluğu arasında hızlıca yayılınca, zaten yerinden edilmiş olan Kudüs halkı, artık daha fazla sabredemeyecek hale gelmişti. El Halil Kentinde İbrani halk ile Arap halkı arasında şiddetli bir çatışma yaşandı. Ancak savaşan tarafların birbirini öldürmesi olağanken, çatışmanın bastırılması için İngiliz askerleri devreye girdi. Ve 133 Yahudi ile 116 müslüman, İngiliz askerler tarafından öldürüldü.

Böylelikle İngilizler görevini yapmış, halklar arasında düşmanlık perçinlenmiş ve savaş kaçınılaz hale gelmişti. 

1947 yılına kadar Yahudi ve Müslüman arasında bu çatışmalar hız kesmeden devam etti. 1947 yılının Kasım ayında, Birleşmiş Milletler paylaşım planınca,  Kudüs uluslararası bölge ilan edildi. Kudüs artık yalnızdı. Hem yetim hem öksüz kalmış bir çocuk gibiydi.. Güvenliği gerekçe gösterilerek, bağları kesilmiş ve her türlü istismara hazır hale gelmişti. Bölge artık savaşa hazırdı. 

1948 yılında Arap-İsrail Savaşı başladı. Çok geçmeden kentin batısı tamamen İsrail hakimiyetine girdi. Kentteki 41 Arap köyünden, 39’u da yerle bir edildi ve insanlar kendi yurtlarında sürgün edildi.

Mescid-i Aksa bu acı manzaralara şahit olurken, 14 Mayıs’ta İngiltere bölgeden çekilmeye karar verdi ve aynı gün saat 16.00’da İşgalci İsrail, bir Yahudi devleti kurduğunu açıkladı. 

İlanın üzerinden bir saat bile geçmeden, Amerika Birleşik Devletlerii, İsrail’i bir devlet olarak tanıdığını açıkladı.

Tarihinde pek çok olumsuz manzaraya şahitlik eden Kudüs, acı günlerinden birini yaşıyordu. Ama en acısının, henüz gelmediğini kimse bilmiyordu.

Yakın Tarih'te Kudüs 2.Bölüm, bir sonraki bölümde...


DİĞER KUDÜS YAZILARIMIZ İÇİN LİNKLERE TIKLAYABİLİRSİNİZ;


YAZI DİZİMİZİN TAMAMI


1. BÖLÜM KUDÜS NEDİR?

2. BÖLÜM KUDÜS'ÜN COĞRAFİ KONUMU

3. BÖLÜM KUDÜS'ÜN GÖRÜNÜMÜ VE ÖZELLİKLERİ

4. BÖLÜM İSLAMİYET ÖNCESİ KUDÜS

5. BÖLÜM KUDÜS'ÜN İLAHİ DİNLERDEKİ YERİ


   *****

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Kim Kimdir? Semineri, insan tanıma becerilerimizi geliştirmek ve buna göre iletişimimizi daha kaliteli bir seviyeye getirmek için tasarlanmış özel bir programdır. Bu programda, insanları ve kendimizi daha nitelikli ve detaylı tanıyabilmek için ihtiyacımız olan bilgiler sunulur. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Programı, kolayca anlaşılabilen, hemen hayatınıza alabileceğiniz, faydasını tüm ilişkilerinizde görebileceğiniz ve yine tüm ilişkilerinizde kullanabileceğiniz üst versiyon bir programdır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Semineri, benzersiz içeriğiyle baştan sona bir strateji eğitimidir. Tüm hayatınızda ve süreçlerinizde kullanabileceğiniz, kolayca anlayıp hemen hayatınıza alabileceğiniz ve faydasını toplamda kat kat görebileceğiniz stratejiler sunar.

*****

 

Yorumlar

  1. Ahh Kudüs sınavın ne ağır, ne zorlu…

    Hiç bilmediğim bilgiler öğrendim, ALLAH razı olsun.

    YanıtlaSil
  2. Hangi dönem olursa olsun bi rahat bırakmamışlar her dönem ayrı bir sınav olmuşlar resmen

    YanıtlaSil
  3. Ah Kudüs ah,
    Kıymetlimiz…
    Bizim payımıza da acıları izlemek düştü…

    YanıtlaSil
  4. Ümmetin kanayan yarası Kudüs

    YanıtlaSil
  5. Vaadedilmiş ALLAH’ın lanetini bekle israil.
    Ne güçlü bir duruş ne kutlu bir direniş.

    YanıtlaSil
  6. Katlanarak büyüyen yara Kuddus , ne çok bedel ödenmiş. Ama şunu çok iyi biliyoruz ki ALLAH hiçbir emeği bedeli zayi etmez . Bir gün Mescidi Aksa , Kuddus tekrar Müslümanlarin olacak insALLAH 🤲

    YanıtlaSil
  7. İngiltere İsrail’i o bölgede yalnız bırakmayacak, Hamas’ı desteklemesinin en temel nedeni. İsrail’i destekleyen İngilizler de gayet iyi biliyorlar ki, yahudilere güvenilmez. Savaş görünümü altında ki soykırımda yakın zamanda sona erer İnşAllah,
    Kuran-I Kerim ilk emri Oku, Tevrat (Yahudilerin) ilk emri Yaşat, Zebur ilk emri Dürüstlük, İncil ( Hıristiyanların) Sev, ben bu 4 emri okuduğumda düşündürmüştü, her topluluğun ihtiyacı olan emirlerdi. Müslüman okumuyor çok üzgünüm acı ve yürek burkan bir gerçek, bizim ilimde, bilimde, sanatta, teknolojide okuyup irdeleyip araştırıp ileri gitmemiz lazım dünya ortalamasının çok gerisindeyiz. Dinimizi dahi kültür üzerinden yaşadığımız için başkalarının gösterdiği doğrularla yol alıyoruz, ne kadar az okuyup öğrenirsen o kadar az düşünce ve sorumluluk dolayısıyla kendi isteklerine göre gerçekler üreterek yaşamak :) en acısı bu bende de hakim bir yaşam biçimi.. Yahudilere gelen kutsal kitaplarda Yaşat ve Dürüstlük bunları anlatmak buraya sığmaz yaptıkları soykırım da sahtekarlıklar da anlatılamaz boyutlarda.
    İleri gitmemiz ve güçlü olmamız gerekiyor, SU eğitiminde hocanın üstünde durduğu konu irdeleyin ve öyle kabul edin ki gerçekten inancımıza yerleşsin, Yasalara irdeleyerek ulaşılırdı. Bizim her alanda gelişmeye ihtiyacımız var. Okuyup, araştırıp, gelişmek zorundayız… İrdelemeden kabul eden insan çıkarları için kabul ettiğinden yarında çıkarları için red eder. Aldığım eğitimde farkına vardıklarımdan biri de bu oldu.. Emeğinize ve kaleminize sağlık 🍀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar doğru ki bu tespitler...
      Müslümanların en büyük eksikliği "oku" muyoruz. Gerçeği göremiyoruz, tehlikeyi anlamıyoruz halen...

      Sil
    2. Gerçeği görüp algılayıp uygulayabilmek böyle yazdırır insana, teşekkür ederim bilgiler için sagolun.

      Sil
  8. Ne çok şey var Kudüs ile ilgili bilmediğimiz...
    Hep kan ağlamış, biz bilememişiz...

    YanıtlaSil
  9. ALLAH Kudüsü öyle kıymetli kılmış ki üzerine ne kadar çamur bulaşırsa bulaşsın, ne kadar işgal edilirse edilsin kirlenmemiş, özünü, güzelliğini, değerini kaybetmemiş.. Kimi mekanlar var ki insanlar ruhunu çiğnemiş, bozmuş, talan etmiş ama öyle mekanlar da var ki kutsallığı hiç eksilmemiş. Kudüs işte öyle…

    YanıtlaSil
  10. Kudüs üzerine oynanan oyunun başlangıcını yalın ve sade bir dille ne güzel amlatmışsınız. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Okurken yüreğimiz yandı... 😞😞😞
    Büyük resmi görünce söylenecek ne çok söz olduğunu düşünüyor insan ama hepsi boğazında düğüm oluyor...

    YanıtlaSil
  12. Yeni bilgiler için teşekkür ederim💕

    YanıtlaSil
  13. Yüzlerce yıldır işledikleri bir plan vardı. Fakat bilmiyorlar ki ALLAH tuzak kuranların en hayırlısıdır. Biz de sizinle beraber beklemekteyiz. RAB bimin hükmü gerçekleşir...

    YanıtlaSil
  14. Haçlı zihniyeti hiçbir zaman değişmedi, değişmeyecek. Siyahta olanlar arasındaki yardımlaşma birlik, keşke müslümanlar arasında da olabilse. Maalesef at izinin it izine karıştığı, bir döneme denk geldik. Kuddüs kanayan yaramız.

    YanıtlaSil
  15. ALLAH razı olsun çok faydalanıyorum. Bilmediklerimi öğreniyorum. Ellerinize yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder